Malzemeler:

* 3 yumurta

* 1 su bardağı şeker

* 1/3 su bardağı yoğurt

* 1/3 su bardağı sıvıyağ

* 1/3 su bardağı ılık su

* 1 paket kabartma tozu

* 2 corba kaşığı kakao

* 1,5 su bardağı un

Kreması
* 250 gr. Taze tuzsuz lor peyniri

* 1 kutu sut kreması

* 1 tatlı kaşığı tereyağı

* 4-5 corba kaşığı pudra şekeri
( ben sadece kremşanti ve birazcık krema ile pudra şekerini karıştırıp kullandım

Uzerine
* Taze Hindistan cevizi

* Uzeri şeker kaplı cikolatalı draje ya da badem şekeri

Yapılışı:

Kakaolu keki yapmak uzere işe başlıyorum. Yumurtaları ve şekeri mikserle cırpıyorum. Yumurtaların onceden buzdolabından cıkmış olması ve oda ısısında beklemiş olması, kekin kabarmasını olumlu etkiliyor. Yoğurt, sıvıyağ ve ılık suyu ilave ediyorum. Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek hamura ilave ediyorum. Butun malzemelerin guzelce karıştığından emin oluyorum.
Kakao kullandığım zaman un miktarını biraz azaltıyorum.Bu nedenle 2 bardak un yerine 1,5 bardak un kullandım ve kesinlikle cok daha iyi oldu. Cunku kakaonun hamuru yoğunlaştırıcı etkisi oluyor. Hic dikkat ettiniz mi? İki renkli kek yaparken bir miktarını ayırıp onu kakao ile karıştırır ve kekin uzerine dokeriz. Bu kakaolu kek kısmı diğerine nazaran piştiğinde daha sert olur, bunda kakaonun etkisi olduğunu duşunuyorum. Hatta ben boyle kek yaptığımda kakaolu hamura birkac yemek kaşığı ılık su ilave ederim, kıvamındaki yoğunluğu gidermek ve diğer kek hamuru ile dengeyi sağlamak icin.
Tarife donersek; kek hamurunu yağlı kağıt ya da aluminyum folyo serdiğim tepsiye dokuyorum. Tepsinin her tarafına eşit olarak dağılmasını sağlayıp, 170 C ısıdaki fırında pişiriyorum.
Bu arada krema yapmak icin; lor peyniri, yumuşak tereyağı, pudra şekeri ve sut kremasını bir kaba alarak mikser yardımıyla butun malzemelerin birbiriyle karışmasını ve krema kıvamını almasını sağlıyorum. Bu krema yerine, farklı kremalar kullanabilirsiniz. Başka tariflerde de labne peyniri yerine bu karışımı kullanabilirsiniz. Kremanın tadını biraz daha hafif istiyorsanız şeker miktarını da azaltabilirsiniz. Pişirilmediği icin cok pratik, aynı zamanda ev yapımı olduğu icin de cok sağlıklı bir krema olduğunu belirtmem gerek. Kremaya ilişkin bir puf nokta daha yazmak gerekirse; sut kremasının hepsini bir kerede değil, kaşık kaşık ilave ederek mikserle cırptım. Lor peyniriniz yumuşaksa belki kutunun tamamını kullanmanız gerekmeyebilir. Cok yumuşak olan kremayı şekillendirmenin zor olduğunu goz ardı etmeyin.
Kek piştikten sonra yağlı kağıdı sıyırıp alıyorum ve cay bardağının ağzı ile yuvarlak kekler kesiyorum. Bunlar kuş yuvasının tabanını oluşturacak. Kenarlardan kalan kekleri ufalıyorum, bir tabağa alıyorum. Yuvarlak kekin kenarlarına bir bıcak yardımı ile kremayı suruyor ve kek kırıntıları olan tabağa alarak kremanın uzerine bu kek kırıntılarının yapışmasını sağlıyorum. Uzerini krema torbasına koyduğum krema ile susluyorum. Taze Hindistan cevizini rendenin iri tarafı ile rendeleyerek kremanın uzerine serpiştiriyorum. Bu hindistan cevizleri yuvanın etrafındaki kucuk dal parcalarını ve kurumuş otları temsil ediyor. En son cikolata drajelerinden yumurtaları da ilave edince kuş yuvamız tamamlanmış ve servise hazır hale gelmiş oluyor.

ALINTIDIR...