Herkese selamlar,
Yarışmanın bitimine kısa bir sure kala yetiştim ben de

Duşundum taşındım borek yapayım dedim.
Yapımı kolay, malzemesi az sadece biraz el oyalayan bir tarif.
Hamur icin
4 su bardağı un
1+3/4 su bardağı su
tuz

İc malzemesi icin
5 adet orta boy patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
karabiber
kırmızı toz biber

Ve boreklerin ustune surmek icin 1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI
Oncelikle hamuru yoğurmakla başlıyoruz. 4 su bardağı unu havuz şeklinde acıp icine tuzu ilave ediyoruz. Ardından azar azar su ekliyoruz. Hamur elimize yapışmayan ama kolay şekil alabilen bir kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Strec filme sarıp ic malzemesi hazır olana kadar dinlendiriyoruz.

İc harcını hazırlamak icin oncelikle 5 adet patatesi kucuk kucuk doğrayıp haşlıyoruz.

1 adet soğanı rendeleyip tereyağında kavuruyoruz.

Haşlanan patatesleri kavrulan soğanların uzerine ilave ediyoruz. Tahta kaşık yardımıyla pure haline getirmeden ufak parcalara ayırıyoruz. Uzerine tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ekliyoruz.

Boreğin hamuru ve ic harcı hazır. Şimdi bezeleri yağlamak icin kullanacağımız tereyağ ve sıvıyağ karışımını yapmamız lazım. Yaklaşık 100 gr tereyağ ve yarım su bardağı sıvıyağ yeterlidir.

Geriye sadece dinlenmiş hamuru bezelere ayırıp acmak kaldı. Hamuru 6 bezeye ayırıyoruz, oklava ile tabak buyukluğunde acıp altını ve ustunu bol bol yağlıyoruz.

Oklavayla işimiz bitti şimdi elimizle hamuru inceltebildiğimiz kadar inceltiyoruz. Şekilde gorduğumuz gibi yırtık pırtık olması sorun değil yuvarlayınca gorunmuyor

Yağlanmış fırın tepsisine sardığımız borekleri diziyoruz. Uzerlerine yumurta sarısı suruyoruz. 180 derecedeki fırına gonderiyoruz

Boreklerin uzeri kızardıktan sonra fırından cıkarıyoruz. Bıcakla minik parcalara ayırıyoruz.

Ve afiyet olsun diyoruz

PUF
1. Hamuru yağlamak icin sıvı yağ ve katı yağ karışımı kullanılmalıdır.
2. Bezeleri elle inceltirken kenarları kalın kalır, bunları elimizle iyice inceltmemiz gerekir.
TEŞEKKUR
Hamurun tarifi icin Zerrin Damgacı Tomruk'a teşekkur ederim.
Ben yaparken cok keyif aldım,
Yarışmaya katıldığım icin de ayrıca mutluyum.
Herkese başarılar dilerim.