Halk ekmeğin sofralarımızdaki onemi malumdur. Lezzetli ve ekonomik olması dolayısıyla en cok tercih edilen ekmek ceşididir. (Gerci bu yazacaklarımın sadece halk ekmekle ve sadece Ankara'yla gecerli olmadığını da belirteyim.)

Şampiyon Ekmek adı altında yeni bir ceşit cıkardı Ankara Halk Ekmek. Tum gazetelere haber oldu, nette bir anda gundemi yakaladı. Eleştiriler olumlu yonde. Hem cok lezzetli, hem iceriği zengin, hem iceriğe nazaran ekonomik...
Fındık fıstık, uzum zerdecal, keciboynuzu, tarcın, corekotu... İcinde ne ararsan var. İki tane ust uste yeyince mesir macunu etkisi gosteren bir ekmek anlayacağınız.
Anneler, tadı da guzel olan bu ekmeği cocuklarına rahatca yedirebildi, işe gidenler kahvaltıda simit-poaca yeme alışkanlıklarını rafa kaldırıp şampiyon ekmek yer hale geldi.

Gecen gun otobus beklerken halk ekmek bayiine yaklaştım ve şampiyon ekmek istedim. Satıcı temiz yuzlu, kapalı bir kadın. Kitap okuyor. Okumuş, yazmış belli... "O ekmeği almayın" dedi. Şaşırdım. Bufenin sahibi olduğunu biliyorum. "Aman malımı alma" diyen bir satıcıyla karşı karşıyayım...
"Neden?" diye sordum tabii şaşkınlıkla. "İcinde emulgator var" dedi.
Duşundum, Emulgator nede yok ki! "E. ne var bunda" dedim. "Hayvan kemiğinden yapılan bir madde ve yurtdışından ithal ediliyor", dedi. Ve bu da fazlasıyla izah ediyordu durumu. Bıraktım paketi. Meğer ablamız bircok kiiyi bu yonde uyarıyormuş, illa almak isteyenlere satıyormuş.

Zeynocan durur mu, hemen araştırmaya koyuldum. Fena halde de canım sıkılmıştı. Emulgatorleri araştırdım. Meğer bu meret kozmetikten unlu mamullere, kremadan pudinge, pastadan mayoneze kadar bircok urunde kullanılıyormuş. Gerci cok ceşidi de varmış. Bitkisel kaynaklı olanı da, hayvansal olanı da. Mutlaka biliyosunuzdur, hani şu Enumaralı maddeler. (E472a, E472d, E462f vs.)

İşin garibi, bircok tuketici temsilcisi grubun isyanlarıyla karşılaştım. Bi dolu da şikayetle. Ama bu şikayetler yenilir yutulur cinsten değildi. EKMEĞE DOMUZ GİBİ HARAM HAYVANLARIN katıldığına dair şikayetler! Neredeyse ağlayacağım, neler donuyor Ya Rabbi...

Bahsettiğim Şampiyon ekmekteki katkı maddesi (emulgator) E-472e. Bizzat bunu arattım netten. Bakınız cıkan sonuc:

Coğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz yağı gibi) kullanımı dışlanamaz. Bundan dolayı; birtakım gruplar, orneğin, etin yanı sıra sut ve sut urunleri de yemeyen vejeteryenler, Muslumanlar ve Yahudiler bu urunlerden uzak durmalıdır. Sadece ureticiler yağ asitlerinin kaynağı uzerine detaylı bilgi verebilir. Kimyasal olarak, bitkisel veya hayvansal kaynaklı yağ asitleri aynıdır.

Başka bir ornek daha vereceğim. Bu tuketici temsilcisinin bir yazısı. Durun, onu arıyorum, bulur bulmaz burada paylaşacağım.

Şimdi bayanlar, temel besin kaynağımız olan ekmekte bile (tum ekmekler icin gecerli) bunun onune gecemiyorsak, vay bizim halimize... Yediğimiz ictiğimiz şeylerde bile bakınız kimlerin hukmu geciyor. Şimdi sanırım soru aynı: "e, şimdi ne yiyip ne iceceğiz"...

Benim de bulabildiğim mantıklı bir cevabım yok...
Fikri olan paylaşsın.
İnancıyla ve sağlığıyla oynan bir koca neslin kucuk bir ferdi, Zeynocan...