Merhaba hanımlar oncelikle yarışmaya katılma sebebim anneme supriz yapmaktı hemde sizden alacağım yorumlarla, eleştirilerle kendimi biraz daha geliştirmem ve kendi bildiklerimi sizinle paylaşmam umarım bilgi aktarımında bulunurum iyi olan kazansın derim hatunlar

Benim uyguladığın bazı puf noktalar:
*Hanımlar ilk başta belirtmek isterim ki her zaman cam bir kap kullanın ister hamur yoğurun ister kofte cam hem en sağlıklısı hemde en lezzetlisidir.
*Daima ununuzu eleyerek kullanın ki topaklanma olmasın hemde unun icinden bazen bişeyler cıkabiliyor bunları ayırabilin. İster ekmek yapın ister tatlı her daim eleyerek kullanın.
*Hem makarnanızın hem genel yaptığınız yemeklerin tuzunu fazla atmayın. Turkiyede tuz kullanım oranı normalin neredeyse aşağı yukarı 3-4 kat fazla. Vucudunuzun ihtiyacı ve yeterli tuketiminiz 5-6 gramdır(1 cay kaşığı kadar) fakat bu oran Turkiye’ de 18 gram.
*Makarnanıza tuzu suyu kaynayınca atın ki kaynamasını geciktirmesin suyun.
*Cok fazla yağ kullanmayın. 1 kilo sebze yemeğine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı kullanın cunku bundan fazlasını vucut depo eder.
*Erişte, tarhana, meyve mi kurutucaksınız bunları sakın guneşte kurutmayın! Serin ve guneş olmayan kuru bir yerde kurutun deyse butun vitaminlerini guneşle beraber ucurursunuz.
*Tatlandırıcıyı pek fazla kullanmayın cunku coğu doğal değil bunun yerine esmer şeker kullanın.
*Gel gelelim pilavlara bulgur pilavı mı ? pirinc pilavı mı ? deseler elbette coğunuzun secimi bulgur olur değil mi neden cunku pirinc kilo aldırır diye biliyoruz hayır yanlış aslında pirinc pilavını yedikce yiyesimiz gelir. Ama bulgur protein acısından zengin olduğu icin cabuk doymamızı sağlar arada ki fark bu kızlar )
Ev Eriştesinin Malzemeleri :
2.5 su bardağı un
2 adet yumurta
2 cay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Coz az su

Yapılışı :
Malzemeler bir cam bir tabakta iyice yoğurulur ve yarım saat dinlenmeye bırakılır. Bezelere ayrılır ben 4 bezeye ayırdım 2 bezesini dalgalı kestim 2 bezesini duz kestim. Bezeler istenilen kalınlığa gore acılır ve 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen parcalar erişte şeklinde tekrar kesilir. Kesilip bolca unla tepsiye yayılır 200 derecelik fırında en az 10 dakika en fazla 20 dakika kurutulur. Ben buz dolabına atmadım kurutup teysideki unuyla birlikte kilitli buzdolabı poşetlerine koyup mutfakta ki makarnaların yanına koydum.

Ev Erişteli Salata
Malzemeler:
Pişireceğiniz kadar erişte
Yoğurt
Taze-yeşil soğan
3 diş sarımsak
Dilerseniz icine turşu, mısır, bezelye atılabilir fakat ben sade yapmak istedim evdekiler oyle istedi
Tuz, reyhan
Yapılışı:
Kaynayan suyun icine tuz ve erişteler atılır yumuşayınca suzulur. Bir kapta yoğurdu, tuzu, rendelenmiş yada kucuk kucuk doğradığınız sarımsaklar ve yine minik minik doğranan taze soğan katılıp iyice harclanır. Harclanan yoğurt sosu pişen erişteyle iyice karıştırıp reyhan ve baharatlarla susleyip servis yapılır.

Eki Goruntule 694900

Eki Goruntule 694899

Eki Goruntule 694901

Eki Goruntule 694909

Guvecte Mini Kofteli, Soslu VeYoğurtlu Lumaca

Guvecte Kofte İcin:
175 gram kadar kıyma
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı galete unu
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Yeni bahar

Yapılışı:
Malzemeler cam kapta karıştırılır ve yarım saat dolapta bekletilir ama eğer erken karar verirseniz dilerseniz bir gece onceden bekletin. Sure sonunda fındık buyukluğunde parcalar alınır ve yuvarlanır ben ilk once ceviz buyukluğunde yaptım fakat baya buyuk oldu kibar olsun biraz dedim ve fındık buyukluğunde karar verip yaptım
Fırınlayacağınız guveci az zeytinyağıyla yağlayın. Dilerseniz ince kesilmiş soğanı,ince kesilmiş domatesi ve koy biberini ile guveci susleyin. 150 derece fırında 30-45 dakika arası pişirin.

Eki Goruntule 694919

Eki Goruntule 694916

Lumaca Sosu
1 yemek kaşığı kadar biber salcasını yapacağınız makarnaya gore zeytinyağı dokun. Ve kızartın icine kırmızı biber kara biber tuz ve reyhan atın ben nane yerine reyhan kullandım. Ve makarnanızın kaynayan suyundan 2 kaşık koyun.
Haşladığınız makarnayı suzun. Servis yapacağınız tabağa ilk once makarnayı koyun makarnanın ustune sarımsaklı yoğurdu gezdirin ve uzerine salcalı Lumaca sosunu gezdirin tabağın kenarına guvecteki mini koftelerden koyun afiyet olsun..)