Malzemeler:

~~ 1 su bardağı aşurelik buğday
~~ 1 su bardağı nohut
~~ 1 su bardağı kuru fasulye
~~ Yarım cay bardağından biraz fazla kuru uzum(arzuya gore ilave edebilirsiniz)
~~ 1 cay bardağı fındık (arzuya gore ilave edebilirsiniz)
~~ 1 su bardağı şeker (arzuya gore ilave edebilirsiniz-ben 3-4 kaşık daha ilave ettim)
~~ 1 kucuk kase kayısı(arzuya gore ilave edebilirsiniz)
~~ 1 kucuk kase incir(arzuya gore ilave edebilirsiniz)
~~ 1 kucuk kase badem(arzuya gore ilave edebilirsiniz)
~~ 8-9 adet karanfil
~~ 1 cay kaşığı tarcın
~~ 2 yemek kaşığı pirinc
~~ 1 kucuk elma(kabukları soyulup kup kup doğranmış)
~~ 1 portakal kabuğu(yarısı uzerine suslemek icin)
~~ 1 fincan portakal suyu

Yapılışı:

1) 1 su bardağı nohut ve 1 su bardağı kuru fasulyeyi icine biraz tuz atarak,akşamdan sıcak suyla ıslamaya bırakıyoruz.

2) Ertesi gun,nohut ve fasulyelerimizi ayrı tencerelerde bol buyla haşlıyoruz.

3) Aşurelik buğdayımızı geniş bir tencereye alıyoruz…Uzerine fındık,kuru uzum ve bademlerimizi atıyoruz…

4) Yaklaşık 10 su bardağı su ilave ediyoruz(Tencerenin yarısına gelecek kadar)

5) Kaynamaya bırakıyoruz…Kaynayınca karanfillerimizi ekliyoruz.

*PUF NOKTA:Aşuremizi dibi tutmaması icin surekli karıştırıyoruz..

6) Buğdaylar pişince;pirinc,tarcın,1 tatlı kaşığı bal,bir cimdik tuz,incir,kayısı ve elmamızı ilave ediyoruz.

*PUF NOKTA:Buğdayın piştiğini anlamak icin,elinize bir tane alın,eziliyorsa pişmiş demektir..

*PUF NOKTA:Kalan malzemeleri kattıktan sonra,tenceredeki su oranına bakıp,sıcak su ilave edin…Ben kalan malzemeleri kattıktan sonra,yaklaşık 6-7 bardak daha su ilave ettim…Bir fincan portakal suyunu da bu esnada ilave ediyoruz.

7)Pirincler pişene ve diğer malzemeler diriliğini kaybedene kadar kaynamaya bırakıp surekli karıştırıyoruz.

8)Kucuk kucuk doğradığımız portakal kabuklarını da ilave ediyoruz..

9)Pişme işlemi gercekleştikten sonra,1 su bardağı şeker ilave edip,kısık ateşte bir taşım daha kaynatıyoruz…

*PUF NOKTA:Aşure yaparken,sıcak su ve şekeri kendi arzunuza gore ekleyebilirsiniz.Ben bir taşım kaynadıktan sonra,aşurenin tadına baktım ve damak tadıma gore 3-4 kaşık daha ilave ettim.Siz arzunuza gore azaltabilir coğaltabilirsiniz bu oranı.O yuzden şekeri en son ilave ederken,yavaş yavaş ilave ederseniz daha iyi olur.

10)Bir iki taşım kaynattıktan sonra,soğumaya bırakıyoruz.İster soğuk,ister sıcak olarak arzu ettiğiniz şekilde susleyip servis edebilirsiniz..

Afiyet olsun