parathormon yuksekliği parathormon nedir pth nedir neden yukselir
parathormon, nedir, yuksekliği, tedavisi, duşukluğu, normal değerleri, neden yukselir, pth, ne demek,

Gun gecmiyor ki bir hastalık adı daha duymayalım değil mi Melek'lerim. Evet ben parathormon hastalığını yeni duydum, belki sizler bu hastalığı onceden biliyorsunuzdur ve bilgi sahibisinizdir ama eminim ki benim gibi henuz yeni duymuş olan arkadaşlarımızda vardır. Şimdi bu hastalık hakkında detaylı bilgiler sunalım ve bilgi sahibi olalım Melek'ler.

parathormon Nedir

parathormon Primer hiper paratiroi dizme yol acan neden henuz bilinmemektedir. Hastaların yaklaşık % 85′inde parathormon, bezlerinden biri adenom denen selim tumor olarak buyumuştur.

Az sayıda vakada da Parathormon bezlerinden birisinde kanserleşme vardır. Ender olarak bazı vakalarda ektopik Parathormon, yapan bir başka kanser bulunabilir. hastalık sık ve yineleyen bobrek taşları, kemiklerden fazla kalsiyum kaybıyla (osteoporoz) ve buna bağlı kemik ağrıları, kolayca oluşan kemik kırıkları ile ozelleşir.

Kan kalsiyumunun otoanalitik yontemlerde saptanması daha hafif v akaların da tanınmasına yol actığından, hastalığın eskiden sanıldığı kadar seyrek olmadığı anlaşılmıştır. Bu hastalarda oniki parmak barsağı ulserlerine de oldukca sık rastlanır. Yine kalsiyum yuksekliğine bağlı olarak cok su icme, cok idrar yapma, halsizlik, kabızlık, yanma hissi ve Psikiyatrik bozukluklara sık rastlanır. Kanda kalsiyum duzeyi artmış, fosfor azalmıştır. Tedavisi cerrahidir.