alerjik rinit ( nezle) nedir,alerjik rinit tedavisi,alerjik rinit belirtileri,alerjik rinit ilacları,alerjik rinit olan cocuklara dikkat,alerjik nezle kimlerde gorulur,





Rhinit burun iltihabı anlamına gelmektedir.Burun mukozasının alerjik nedenli iltihabına ise alerjik rinit denir.Alerjenlerin hava yolu mukozasına yapışarak iltihabi reaksiyonları başlatması ile meydana gelir.Ozellikle alerjik yatkınlığı olan, atopik kişilerde gorulur.
Alerjik rhinit; coğunlukla omur boyu devam etmekle birlikte, ileri yaşlarda şiddeti azalabilir.
Alerjik rinit ruzgarın havada ucurduğu polenlere bağlı olarak gelişir.Herhangi bir alerjen tarafından da meydana gelebilir. Kendiliğinden gecme olasılığı ise oldukca duşuktur.
Alerjik rinit ortalama her 6 kişiden birinde gorulmektedir.
En sık olarak havada ucuşan polenler ve cevremizde bulunan ağaclar alerjik rinite yol acar. Ayıca kuf, hayvan tuyu, ev tozu ve akarları gibi alerjenler de alerjik rinite yol acabilir.
Ruzgarla havada ucuşan kucuk polenlerin hava yolları mukozasına yapışarak alerjik olayı başlatması ile de alerjik rinit meydana gelebilir.
Ozellikle kuru ve ruzgarlı havalarda havadaki polen miktarı fazladır ve alerjik rinit gorulme sıklığı artar.

Alerjik Rhinit Belirtileri Nelerdir?


Alerjik rinit belirtileri, alerjen ile karşılaşıldığında ozellikle ağız, burun, gozler,boğaz ve deride kaşıntı ortaya cıkar.
Burun akıntısı ve gozlerin sulanması tipiktir. Burun tıkanıklığı ve koku almada gucluk ortaya cıkabilir. Bazen bu belirtilere hırıltılı solunum eşlik edebilir. Oksuruk ve başağrısı da gorulebilir.

ALLERJİK RİNİTİ OLAN HASTALARDA DİĞER ALLERJİK HASTALIKLAR DA ARTMIŞ MIDIR?

Alerjik rinit genellikle alerji yatkınlığı olan, atopik olarak adlandırılan kişilerde bulunur.
Bu kişilerde diğer alerjik hastalıkların (egzema, urtiker veya astım gibi) gorulme sıklığı normal kişilere gore daha fazladır.
Ayrıca ailesinde alerjik hastalık oykusu olan kişilerde de alerjik rinit ve diğer alerjik hastalıkların gorulme sıklığı daha fazladır.

ALLERJİK RİNİT HANGİ YAŞLARDA GORULUR?

Hastalık semptomları genellikle 40 yaşından once ortaya cıkar ve yaş ilerledikce şikayetler azalır. Fakat hastalığın kendiliğinden tamamen gecmesi nadirdir.

ALLERJİK RİNİTTE TANI NASIL KONULUR?

Alerjik rinit tanısındaki en onemli şey hastanın oykusudur.Belirtilerin hangi mevsimde, ne ile karşılaşıldığında, nasıl ortaya cıktığının bilinmesi tanıya ulaşmada onemlidir.
Bazen yapılan testlerin sonucları negatif olduğu halde, hastanın tipik oykusunden tanı koymak mumkun olmaktadır. Muayene sırasında hastaların burun mukozaları soluk, fakat burun delikleri kırmızıdır.
Bu hastalarda burun mukozasının surekli iltihabına bağlı polipler gelişmiştir, bu polipler ozellikle tum yıl boyunca devam eden tipte sıktır. Bu polipler de burun tıkanıklığına neden olabilir.
Tanı testleri arasında alerjiye neden olan antikor IgE’nin total kan duzeyinin olculmesi ve ozel alerjene karşı uygulanan alerji testleri en sık kullanılan tanı yontemleridir.
Ozellikle deriye uygulanan alerji testleri en sık kullanılan metottur.
Kanda eosinofil denilen ve alerjik reaksiyonlarda sayıları artan hucrelerin sayılması veya bu hucrelerin burundan alınan suruntude incelenmesi tanıyı destekler.
Bazen de olası alerjenlerden uzak durma veya karşılaşma sonrasındaki yanıta bakılarak alerjenin tanısına gidilebilir.