iş iltihabı nedir,diş iltihabının nedenleri,diş iltihabının belirtileri,diş iltihabının tedavisi,diş iltihabı hakkında bilgiler












İltihap ; derin curuğun sinire kadar ulaşmasıyla bakterilerin ve toksinlerinin burada bulunan damar ve sinirin harabiyetine neden olması sonucunda oluşur. Burada oluşan bakteri ure - mesi ve odem ( sıvı toplanması ) iltihabı daha da arttırır. Bunun sonucunda iltihap dişin dışına , kok ucundan etrafa doğru yayılır. Bu sırada cok şiddetli ağrılar oluşur . Ozellikle.... " gece ağrısı " iltihabın başlangıcının belirtisidir. Daha sonra yuzde şişlik olacak kadar iltihap yayılabilir. İltihap bu yayılma sırasında etrafındaki dokulara hasar verir ve cene kemiğini eritmeye başlar.
İltihap belirtileri
Ağız icerisinde veya yuzde şişlik
Şiddetli ve surekli diş ağrısı
Dişin uzerine basınca ağrı oluşması
Dişte uzama hissi (ağzı kapatınca bir dişe baskı olması)
Kanal tedavisi
Oncelikle anestezi yapılarak hastanın canının yanmaması garantiye alınır.

Daha sonra curuk temizlenip , dişin sinirinin olduğu yere ( pulpa ya ) ulaşılır .

Pulpaya ulaşıldıktan sonra dişin icerisindeki birikmiş olan iltihap dışarı cıkar ve boylece şiddetli ağrıyı oluşturan basınc ortadan kalkmış olur.

Sinir tamamen olmuşse veya ağrı olmaksızın mudahale etmek mumkunse , kanal icerisindeki sinir ve doku artıkları temizlenip , cıkarılır . Boylece iltihabı yaratan bakterisel " odak " yok edilmiş olur .

Eğer ağrı nedeniyle sinir cıkarılamıyorsa , siniri oldurucu etkisi olan bir madde diş icerisine konularak gecici dolgu ile diş kapatılır. Ertesi gun bu madde sayesinde sinir tamamen olmuş olacağından daha rahat calışılır.

Kanal icerisinde bununan doku artıkları temizlendikten sonra kok ucundaki iltihabın daha kolay dışarı cıkabilmesi amacıyla kok ucuna kadar ulaşılmaya calışılır.

Kok ucuna kadar diş kanalı genişletilmelidir. Bu işlem hem iltihabın kolay dışarı cıkmasını hem de bakterilerin yerleştiği kanal duvarlarının temizlenmesini sağlar.

Bir kac seans suresince kanal icerisine ceşitli dezenfektan maddeler uygulanarak kanal icerisindeki bakteriler yok edilmeye ve iltihap azaltılmaya calışılır.

İltihabın uremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kok ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal icerisi ozel bir dolgu maddesiyle , kok ucuna kadar doldurulur.

Ustune gecici bi dolgu yapılarak bir sure beklenir . Bir kac haftalık beklemenin ardından ust dolgu yapılarak tedavi bitirilir.

Kanal tedavisi yapılmış dişler , canlılığını yitirdikleri icin zamanla kuru ve kırılgan bir hale gelirler . Basit bir kuvvetle bile kırılabilirler. Bu nedenle kanal tedavisi yapılmış dişlerin tedavi bitiminden sonra bir kac ay icerisinde porselen kron ile kaplanması onerilir.

Kanal tedavisinden sonra dişin uzerine basınca ağrı varsa veya dişin yanında hafif bir şişlik , baloncuk varsa bu tedavinin başarılı olamadığı anlamına gelir.

Kok ucundaki iyileşme ancak 6 ay sonra rontgen de gorulebilir. Bu nedenle kanal tedavisinden 6 ay sonra mutlaka rontgen cekilmelidir. Eğer bu rotgende kok ucunda hala bir lezyon goruluyorsa kanal tedavisi yenilenmelidir. Eğer yenilenmesi mumkun olamıyorsa diş cekilmelidir.