

Bunama cok zaman, daha cok kavrama zorluklarının hakim olduğu bir hastalık olarak bilinir ve bircok hastada ilk gorulen değişiklikler, bu fonksiyonla ilgilidir. Bununla birlikte hastada depresyon, paranoya, anksiyete veya diğer bircok psikolojik durumlardan herhangi biri de bulunabilir. Beyin sapının tutulmuş olduğu nadir vakalar dışında, bunamaya yol acan beyin lezyonları yaygındır ve beynin pek cok bolgesini ilgilendirebilir. Patolojik değişiklikler beynin farklı bolgelerinde farklı hızda oluştuğu icin ve bu hız farklı hastalıklarda da başka başka olduğundan; ilk belirtiler de hastadan hastaya buyuk farklılıklar gosterebilir.
En sık gorulen tablo ; idrak ve yargı bozukluklarına ve duygulanım kaybına bağlı olarak yavaş yavaş ortaya cıkan kişilik ve zeka butunluğunun parcalanmasıdır. Hastalığın ilerlemesi genellikle hastadan cok, cevresindekileri uzer. Hastanın cevreye karşı ilgisi azalır, dış gorunuşu donuklaşır, kavramsal duşunme zorlaşır ve bir duşunce fakirliği ortaya cıkar. Hasta , alışık olduğu işleri yapabilir, ancak yenilerini oğrenmekte, yeni beceriler elde etmekte başarısızdır. Hasta girişimlerde bulunmaktan kacınır ve iyice dalgınlaşabilir. Hemen butun yuksek kortikal fonksiyonları ilgilendiren global bir kusur, eninde sonunda gelişir. İdrak fonksiyonun bozukluğunun yanısıra ozel konuşma ( afazi ), motor faaliyet ( apraksi ) bozuklukları ve algıların farkedilmesiyle (agnozi ) ilgili bozukluklar gorulebilir. Hastadaki bellek bozukluğu giderek şiddetlenir, kişi yeni olmuş olayları hatırlamakta ve isimleri bulmakta sorunlarla karşılaşır. Bunlar ilk başta pek onem taşımasa da hasar şiddet kazandıkca eski anılar da yavaş yavaş silinir. Oriyantasyon bozukluğu karakteristik olarak once zamanla, daha sonra yerle ve en sonra da kişiyle ilgili olarak gelişir.
Bazı hastalarda kognitif disfonksiyondan once, alışıldık davranışlarda ve emosyonel tepkilerde değişiklikler gelişir. Tipik olarak duygulanım bulanmıştır, ancak erken donemlerde aşırı olabilir. Normal kişilik şekilleri abartılabilir veya karikaturize edilebilir; obsesif bir hasta dayanılmaz şekilde bilgiclik taslamaya başlayabilir ve katılaşabilir (organik duzen); ya da sosyal bakımdan dışa donuk bir kimse şakacı, cana yakın karakter kazanabilir. Başlangıctaki afektif değişikliklere şiddet ve ofke periyodlarıyla birlikte sinirlilik hakim olabilir. Depresyon sık gorulur. Depresyon, anksiyete veya gurur şeklindeki kişilik değişiklikleri devam edecek olursa bunama yanlışlıkla primer bir afektif durum sanılabilir. Durum ilerledikce afektif bozukluk şiddet kazanır ve sonunda derinliği olmayan sahte bir ofori yerleşebilir.
Belirtileri
Anormal Uzaysal Algı
Akalkuli
Amnezi
Anhedoni
Anksiyete
Afazi
Konfabulasyon
Demans
Depresyon
Extrapiramidal belirtiler
Entellektuel Fonksiyonlarda Azalma
İlgi kaybı
Myoklonus
Yakın Bellek Bozukluğu
Huzursuzluk
Epileptik nobet
Uyku bozukluğu
Cevre ile iletişimin azalması
İlerleyici Kognitif Yetersizlik.
Nedenleri nelerdir ?
Bilinmiyor. ( Ailesel ? )
Olabilecek Nedenler; ( Kanıtlanmamış )
Yavaş Virus Enfeksiyonları,
Metaller (Aluminyum)
Normal Yaşlanmanın Aşırı ve Hızlı olması.
Bakım ve oneriler nelerdir ?
Destekleme
Huzursuzluğu Azaltmak icin Egzersiz
Uğraşı Tedavisi
Muzikle Tedavi
Cevrenin Guvenlik ve Guvenilirliğini Analizi
Gunluk Bakım Merkezleri
Yatılı Bakım Merkezleri
Başvurulabilecek Kişiler
Evde bakım hemşiresi
Sosyal Hizmet Gorevlisi
Fizyoterapist
Uğraşı Terapisti
Konuşma Terapisti
Avukat
Destek grupları
Alzheimer Ozel Bakım Grupları
Aileye Hastalığın zaman icinde artan nitelikte olduğu anlatılmalıdır.
Alzheimer Hastalığı ile ilgili bolgesel kuruluşlarla temasa gecilmelidir.
Tedavi yolları nelerdir ?
Ozel bir ilac tedavisi yoktur.
Mumkun olduğunca az ilac kullanılmalıdır.
Alzheimer hastaları ilacları iyi tolere edemezler.
Huzursuzluk icin ; kısa etkili Benzodiazepinler verilebilir.
Ağır ve surekli ajitasyon icin ; Butirofenonlar ve Fenotiazinler. (Haloperidol 0.5 - 2 mg ozellikle "Guneş Batması Ajitasyonları" icin kullanılabilir.)
Tacrine 10-40 mg/gun ozellikle ; Alzheimer Demansta kullanılır. 100 mg/gun'den yuksek dozlar hepatotoksitite riski taşır.
Donepezil hafif şiddetli Alzheimer icin kullanılmaktadır. 5 mg doz ile başlanarak
, gunluk 10 mg doza dek artırılabilir. Astım hastalarında sorun olabilir.
Bradikardi yapabilmektedir.
Antikolinerjik ilaclar; Trisiklik Antidepresanlar ve Antihistaminikler kullanılmamalıdır.
İlac Etkileşimleri : Antipsikotikler: Lityum, ekstrapiramidal semptomları ve disorganizasyonu arttırabilir.Antipsikotikler, simetidin, ostrojen, TSA' ların kan konsantrasyonlarını arttırabilir.
Trisiklik Antidepresanlar , MonoAmin Oksidaz İnhibitorleri ile birlikte kullanılmamalıdır.
Benzodiazepinler: Serum Fenitoin konsantrasyonunu artırırlar. Simetidin de Benzodiazepinlerin kan konsantrasyonunu artırır.
Tacrine : Teofilin dozunu % 50 azaltmak gerekir . Antikolinerjik ilaclar ve Non- Steroid Anti Enflamatuar ilaclarla birlikte dikkatli kullanılmalıdır.