KAYGANA TARİFİ: (3-4 kişilik)
Malzemeler:
Hamuru İcin:
3 Yumurta
1 cay bardağı su
1 cay bardağı sut
1 cay bardağı su
2 cay kaşığı tuz
2 cay kaşığı karabiber
Bir tutam yeşil soğan
Bir tutam maydanoz
Alabildiği kadar un

Yapılışı: Oncelikle 3 yumurtayı guzelce cırpalım, arkasından su, sut ve yoğurdumuzu ekleyip cırpmaya devam edelim. İyice cırptıktan sonra ince dilimlediğimiz maydanoz ve yeşil soğanlarımızı ekleyelim. Tuz ve karabiberini kattıktan sonra ( dilerseniz bir tutam pul biber de katabilirsiniz.) alabildiğince un dokup iyice cırpmaya devam ediyoruz. Un miktarı malzemeler fotoğrafındakinden az fazla, kulak memesi kıvamından az daha akışkan bir kıvam. Kepce ile tavaya doktuğumuzde kendince yayılabilecek kıvamda olmalı. Tavaya cok az yap dokup, bir kepce bu hamurdan tavaya dokuyoruz, biraz kalın bir kıvamsa kepce yardımı ile tum tavaya yayıyoruz. Altlı ustlu iki dakika kızartıp ceviriyor, sonra başka bir tabağa alıyoruz.

İC MALZEMELERİ:
3 adet carliston biber
400 gram mantar
Bir orta boy soğan
2 yemek kaşığı kekik
Tuz

Yapılışı: Oncelikle soğanları halka şeklinde, ya da benim gibi kocaman bir soğanı ikiye bolduyseniz iclerini birbirinden cıkararak uzun dilimler elde ediyoruz. Tadı cok guzel olan bir sızma zeytinyağı işin puf noktası aslında, yemeğe aşırı lezzet katıyor. Tavaya biraz yağ doktukten sonra ince kestiğimiz carliston biberler ile soğanları kavuruyoruz. Daha sonra kekik ve tuz ekleyip kucuk doğradığımız mantarları da pişene dek kavurmaya devam ediyoruz.

Bu aşamadan sonra kaygananın icerisine bir kısım mantarlı karışımı, uzununa, bir kaşık yardımı ile doktukten sonra uzerine tavada erittiğimiz hellim peynirleri ekliyoruz.
Kaygana tarifini bir siteden almıştım fakat gerisi tamamen benim hayal urunum. Hellim peyniri tuzludur. Tuzlu sevmiyorsanız, birkac saat suda bekletin, kurulayın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar beklesin.
Afiyet olsun :

( Dilerseniz bunu ikiye bolerek de servis edebilirsiniz. )

PATATES YUVASI:

Malzemeler:
5 adet patates
3 adet havuc
100 gram Brie peyniri (Brie - Vikipedi)
1 cay kaşığı karabiber
1 cay kaşığı kekik
2 cay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı reyhan
1 tutam maydanoz
Yarım cay bardağından biraz az sut
Yoğurt
Salca

Yapılışı: Haşladığımız patatesleri ozenle ezdikten sonra, icine brie peynirini katıyoruz ve patatesler sıcakken ezerek karışmasını sağlıyoruz. Daha iyi ezmek icin peyniri kucuk parcalara bolebilirsiniz. Bu tarif yine benim kendi hayal gucumle oluşturulduğu icin, dilediğiniz peyniri kullanabilirsiniz. Ben her tur peynirle denedim, en guzelinin bu olduğuna karar verdim. Ancak siz kaşar peyniri, yağlı beyaz peynir, krem peynirle de deneyebilirsiniz. Sonra icerisine baharatları, tuzunu ve ince doğradığımız bir tutam maydanozu ekleyip ezmeye devam ederken, icine sutumuzu de katıyoruz. Bundan sonrası bir hayli karıştırmayı ve ezmeyi gerektiriyor.

Bu aşamadan sonra bir tavada bir 1 yemek kaşığı kekiği hafif yakıp icine rendelenmiş havucları koyuyoruz, ( yine guzel bir zeytinyağı onemli) havuclar kavrulurken, biz elimizle yuvarlak toplar yapıp sonra şu şekli veriyoruz:

Daha sonra diriliği gitmiş havuclarımızı yağı ile birlikte yuvalara dolduruyoruz. Uzerine bir kaşık suzme yoğurt doktukten sonra, bir tavada yaktığımız bir tutam pul biber ve naneye salca ekliyoruz, belki cok az da su ekleyerek salcayı kavurduktan sonra, en tepeye bu karışımı ekliyoruz.

Baharatların ceşitliliği sizi şaşırtmasın, bence ortaya cok lezzetli bir tarif cıkıyor. Ben ozellikle 1 saat buzdolabında beklettikten sonra servis ediyorum. Soğukken tadı başka guzel oluyor.

AFİYET OLSUN