Hekim sıkıntısının giderilmesi icin harekete gecen Bakan Akdağ, yıllardır kangren haline gelen ancak gecmiş YOK yonetimleri yuzunden bir turlu 'vize' alınamayan tıp fakultelerinin kontenjanlarının artırılması ve yeni fakultelerin acılması konusunda yeni YOK Başkanı ile mutabakata varıldığını acıkladı.



Uzman doktor sıkıntısının, sadece kamudan ozel sektore yaşanan 'goc'ten kaynaklanmadığını vurgulayan Akdağ, sorunun cozumuyle ilgili şu acıklamaları yaptı:

YOK BAŞKANI İLE GORUŞTUM:

Yeni YOK Başkanı Yusuf Ziya Ozcan'ı, goreve başladıktan sonra ziyaret ettim. Orada, yaşadığımız problemleri kendilerine aktardım. O da cok makul yaklaştı. Bizim Sağlık Eğitim Mudurluğu'ndeki arkadaşlarımızla, YOK'un belirleyeceği uzman arkadaşlar ortak bir calışma yapacaklar.

DOKTOR ADAYLARINA MUJDE:

Yapılacak calışmayla tıp fakultelerinin kalitesinden odun vermeden oğrenci kapasitesini artıracağız. Turkiye'de tıp fakultelerinin yıllık kontenjan sayısı en az iki katına cıkması gerekiyor. Şu anda yılda 4 bin 500 tıp fakultesi oğrencisi alınıyor. Bunun en az iki katına cıkarılması gerekiyor. Bu konuya YOK Başkanı da cok olumlu yaklaşıyor.

UYGULAMA KOLAYLIĞI:

İkinci olarak yeni tıp fakultelerinin acılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerimizi yeni kurulacak tıp fakultelerine 'uygulama hastanesi' olarak kullandırmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Bu konuda gerekirse YOK'le ortak protokol yapacağız. Hatta kucuk illerde ikinci bir hastane acmadan, kendi hastanemizi onların hizmetine sunacağız.

100 BİN DOKTOR İHTİYACI VAR:

Turkiye'de şu anda 100 bin doktor bulunuyor. Oysa bizim hizmetlerimizi sunabilmemiz ve gelecekte yaşanacak olumsuzlukların onune gecmemiz icin 100 bin doktora daha ihtiyacımız var. Bunun icin 2023 yılında 100 bin uzman doktor hedefini ortaya koyduk. Bunu yapmak zorundayız.

5 YIL SONRA HİZMET VERİLEMEZ:

Bugun bu tedbirleri almazsak, tıp fakultelerinin kontenjanını artırmazsak, yeni fakulteler acmazsak, 5 yıl sonra hizmet veremez bir duruma geleceğiz.

OZELE TEDBİR GELİYOR:

Bu şekilde gidilirse yalnız kamuda değil, ozel sektor de doktor bulamayacak. Bunun icin ozel sektore de duzenleme getiriliyor. Bu konuda bir yonetmelik calışmamız bulunuyor. Ozel sektore de planlama getiriyoruz.

İSTANBUL'A BİLE DOKTOR YOK:

Gebze'de yeni bir hastane actık, doktor bulamadık. İstanbul Bağcılar'da yeni bir hastane actık, oraya bile doktor getiremedik. Batıda bile calıştırmak icin doktor bulmakta zorluk cekiyoruz. İstanbul'a bile doktor bulamıyorsak varın gerisini siz hesaplayın.