benim eşimin annesi tarafı diyarbakırlı,orda nefis lezzetli dolma yaparlar,ben eskiden hep limon suyunu koyardım,bir gun eşimin teyzesi bana tane sumak getirdi ve nasıl kulanıcağını gosterdi,o gunden bu gune,dolmamı sadece tane sumakla yapıyorum,hem tadı hem aroması muhteşem,bugun oğlum anne ben dolma istiyorum dedi,ve ben hem yaptım hem sizinle paylaşmak istedim..

baştan ben patlıcanı,yeşil kabak ve dolmalık biberler hazırlıyorum,
başka tarafında da bir bardağı icine iki-uc yemek kaşık tane sumak koyorum ve kaynar su uzerine ekliyorum,onun soğumasını gerekyor,sumağın suyu da nar kırmızı rengini alıcak ve lezzetli ekşi bir tad sahibi

patlıcan
yeşil kabak
dolmalık biber
buyuk baş kuru soğan
domates
maydanoz
kuru nane
tane sumak
kırık pirinc
biber salcası
domates salcası
sıvı yağı
dana-kuzu karışık kıyma
tuz, kara biber

yıkanmış pirince,kıyma +soyunmuş ve rendelmiş domates+rendelmiş kuru soğan+ince kıyılmış maydanoz+kuru nane+2kaşık sıvı yağı+2 yemek kaşık domates salcası+1yemek kaşık biber salcası+tuz+kara biber,hepsini iyice karıştırıyorum ve en son sumağının suyu suzgecten gecirip ekliyorum(ben o suyunun yarısını ekliyorum,diğer yarısını tencereye dokyorum,cok daha lezzetli sonuc oluyor),sonra hazırlanmış patlıcanlara,kabaklara,ve biberlere doldurup tencereme diziyorum,uzerine su ve kalan yarısını sumağının suyu ekliyorum,bir tutam tuz,kısık ateşe koyorum,kaynadıktan sonra 35 dk kısık ateşte kaynasın,pirinc pişene kadar,afiyet olsun.. (bazen tencerenin dibine ben pirzola,yada kaburga koyorum,uzerine de dolma diziyorum,inanın elde ettiğiniz lezzete bayılacaksınız)