

Amerikalı araştırmacılar, uyuşturucu bağımlılığını ortadan kaldırabilecek bir aşı geliştirdiler. Houston'daki Baylor Tıp Fakultesi'nde 1995'ten bu yana bu aşı uzerinde calışan psikiyatri ve noroloji Profesoru Thomas Kosten, aşının, bağışıklık sisteminin uyuşturucuyu yabancı madde olarak kabul etmesini ve buna saldırmaya zorunlu kılmasını sağladığını belirtti.
SABAH-Hastaya uyuşturucunun, vucudun bunu tehdit olarak kabul edeceği bir proteinle birlikte değişik bir turevinin verildiğini anlatan Kosten, vucudun bunun uzerine antikor uretmeye başladığını kaydetti. Aşının insanları uyuşturucu bağımlılığına duşme cıkmazından kurtarmak icin umut olabileceğini belirten Kosten, aşının en cok kokain bağımlılığında etkinliğinin saptandığını, ancak metamfetaminler, eroin ve hatta sigara bağımlılığı icin kullanılabilmesi icin calışmaların surduruleceğini ifade etti.
Vucudun almak istediği kokain miktarını aşamalı olarak azalttığını kaydeden Kosten, uyuşturucu kullanıldığında vucudun antikor uretiminin de artacağını, kokain almaya devam edildiğinde, aşının etkilerinin de giderek daha cok artacağını anlattı. Kosten, kokain bağımlılığına karşı aşının testlerinde 3 aylık surecte 5
enjeksiyonluk tedavi uygulandığını belirtirken, aşının Amerikan Gıda ve İlac Dairesi (FDA) tarafından onaylanabilmesi icin daha buyuk olcekli deneyler yapılması gerektiğini kaydetti.
Amerikalı araştırmacı, sigara bağımlılığına karşı bazı Avrupalı araştırmacıların benzer aşı geliştirmekte olduklarını, ancak kendi aşılarının kokain icin daha ileri olduğunu belirtti.
alıntı