Bel ağrısı en sık karşılaşılan ağrı nedenlerinin başında geliyor. Erişkinlerin yuzde 85'i yaşamlarının bir doneminde en az bir kez bel bolgesinde ağrıdan yakınıyor.

Bel ağrısı şiddetli ya da uzun sureli olduğu zaman kişilerin gunluk ve iş yaşamlarını olumsuz yonde etkileyerek, yaşam kalitelerini belirgin derecede duşurebiliyor.

Turk Bobrek Vakfı Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bolumu Uzm. Dr. Suna Mahmuti Roylas, bel ağrısının nedenlerini şoyle ozetliyor.

1. Beli kotu kullanma: Uzun sure aynı pozisyonda durmak gunluk hayatta bel mekaniğine uygun olmayan yanlış hareket veya kotu duruş belinizde yıpranmaya neden olur.

2. Kas spazmı: Genellikle beli destekleyen kasların veya bağların aşırı gerilmesi, ağır bir şey kaldırmak, atlamak, duşmek ve spor aktivitesi bel tutulmasına neden olabilir. Vucudun buna cevabı ağrılı kas spazmıdır. Mevsimsel ısı değişimleri, ruzgar ve hava akımı kas spazmını artırır.

3. Bel fıtığı: Her iki bel omuru arasında yastık gorevi yapan jolemsi dokunun disk kayması veya taşmasıdır. Boylece omuriliklten cıkarak bacağa, ayağa inen sinire baskı yaparak bel ve bacak ağrısı oluşur. Oksurukle, hapşırmakla, ıkınmakla ağrı artar.

4. Omurga kanalında darlanma (Spinal Stenozu): Omurilik ve sinirlerinin gectiği kanalların daralması, sinirleri sıkıştırması ile oluşur. İleri yaşlarda ozellikle belli bir mesafe yurunduğunde bacaklarda ağrı, uyuşma ve topallama ile kendini gosterir.

5. Omurlarda kayma ve bicim bozuklukları: Bel omurlarının birbirinin uzerinden kaymasıyla karakterize 'Spondilolistezis' de bel ağrısı sebebidir. Hareketle ağrı artar. Ayrıca beldeki eğrilikler, duzleşmele, beldeki acıklıklar, fazla veya eksik bel omuru bel ağrısı nedeni olabilir.

6. Gerilim, stres, sigara: Bel ağrısını artıran ve kronikleştiren en onemli sebeptir. Ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar bel ağrısını artırır. Sigara da bel bolgesine giden damarlarda tıkanıklığa neden olduğundan diskte harabiyet daha hızlı, kemikte iyileşme daha gec olur. Gulmek, calışmak, sosyal uğraşılar ve hayata bağlılık ağrıya karşı etkilidir.

7. Fazla kilo: Belimizin taşıdığı yuk miktarını arttırdığı icin sakıncalıdır.

8. Kireclenme - Osteoartirit: Yaşın ilerlemesi ile kemik yapıda, bağlarda ve disklerde yıpranma başlar. Yıpranmış dokular kireclenir, hareket kabiliyeti azalır.

9. Kemik erimesi, osteoporoz: Osteoporoz kemiklerde yumuşamaya yol acarak kolay kırılma ve ağrıya sebep olur. Beslenmede kalsiyum ve D vitamini eksikliği, hareketsiz yaşam, erken menopoz, alkol kortikosteroidler ve sigara riski artırır.

10. Romatizma: Vucudun bağışıklık sisteminin kendi oz hucrelerine savaş acması sonucu gelişir. Omurgadaki normal kemik ve kıkırdak dokuları hasara uğrar.
Sabahları gorulen eklem sertliği ve tutulmalar romatizmal hastalıklarda uyarıcıdır.