PAELLA

İspanya'nın en tipik yemeklerinden biri olan PAELLA, kokeni itibariyle İspanya'nın Valensiya şehrine ozgu bir yemek olmakla birlikte gunumuzde tum ulkeye yayılmıştır.Her bolgede o bolgeye ozgu malzemelere ağırlık vererek hazırlanmaktadır. PAELLA (Paelya ) aslında iki kulplu yayvan tavanın adıdır ama zamanla, bunun icinde pişirildiği icin bu ismi almıştır.PAELLA'nın vazgecilmez temel malzemesi pirinc ve safrandır. İcine, bolgesine gore (ozellikle tavuk ve balık)bircok malzeme konulabilir. Ayrıca ceşitli sebzeler ve deniz mahsulleriyle hazırlanan bircok PAELLA ceşidi vardır.
Bende bu yarışma icin yaşadığım ulkeye ait bir lezzeti sizlere sunmak istedim. Atlas okyanusunun kıyısında bir şehirde yaşıyorum ve burada şimdiye kadar gormediğim bircok deniz urunu gordum.İşte bu da pazardaki bir balıkcı tezgahı. Neyse lafı fazla uzatmadan tarifime geceyim Umarım beğenirsiniz.
MALZEMELER
*2 su bardağı pirinc
*1 buyuk soğan
* 4-5 diş sarımsak
*1 domates rendesi
*1 yemek kaşığı domates ve biber salcası karışık
*4-5 sivri biber
* zeytinyağı
*limon
*tuz
*safran
*somon
*karides
*kalamar
*midye
(istediğiniz deniz mahsulunu kullanabilirsiniz)
YAPILIŞI:
*pirincleri yıkayıp suzerek bir kenarda bekletiyoruz.
*Karideslerin bir kısmını ayıklayarak sotelemek icin ayırıyoruz.
Bir kısmını da midyelerle birlikte midyeler acılana kadar haşlıyoruz ve suzerek bir kenara alıyoruz. ( haşlama suyundan iki yemek kaşığı alarak bir kase icinde safrana ilave ediyoruz)
* Tavada zeytinyağı ile birlikte kalamar,kup kup doğranmış somon ve ayıklanmış karideslerimizi soteliyoruz.
* rendelenmiş sarımsakları ve yemeklik doğradığımız soğanları ilave ediyoruz.
*biberleri, domates ve salcaları tuzu ilave ederek biraz karıştırıp ardından pirinclerimizi ilave ediyoruz.
*haşlama suyu ilave ettiğimiz safranlı karışımı ve haşlama suyunu ilave ediyoruz ve uzerine haşladğımız midye ve karidesleri koyarak kapağını kapatmadan pişiriyoruz.
*normal pilavın aksine suyunu cektikce su ilave ediyoruz.pirincler pişince limonla susleyerek servis edebilirsiniz.
Coca-Cola, Amerika Birleşik Devletleri kokenli, karamelize şekerle tatlandırılmış, alkolsuz icecek markası. Coca-Cola ve ceşitli alkolsuz icecek markalarının sahibi, merkezi ABD'nin Georgia Eyaleti'nde, Atlanta şehrinde bulunan cok uluslu şirket The Coca-Cola Company'dir. 1886'da kurulan şirketin hisseleri, New York Borsası'nda KO kısaltması ile işlem gorur.
II. Dunya Savaşı'ndan sonra Amerikan yaşam tarzının bir simgesi olarak once Avrupa'da, ardından tum dunyada yaygın reklam kampanyaları ile buyuk pazar payı kazandı. Soğuk Savaş ardından eski Sovyetler Birliği topraklarında ve Doğu Avrupa'da uretim ve satışa başladı, bu bolgelerde de alkolsuz icecek pazarında guclu duruma geldi. Yonetim Kurulu Başkanı (CEO) Turk işadamı Muhtar Kent'tir.[1]
Coca Cola ve Pepsi'yi ureten şirketler, California yasaları gereği urunlerine kanser uyarısı konmaması icin bu iceceklerin formulunu değiştiriyor. Yeni formule gore iceceklere karamel rengini veren 4 - metilimidazol maddesinden daha az kullanılacak. 4 - metilimidazol, California eyaletinin kansere yol actığı duşunulen maddeler listesinde yer alıyor. Coca Cola ve Pepsi'yi ureten şirketler, California'da satılan urunlerinde zaten yeni formulu kullanmaya başlamıştı.
Ancak yeni formulun artık ABD genelinde de yaygın şekilde kullanılacağı, bunun uretim acısından daha verimli olduğu belirtiliyor. Coca Cola şirketinin temsilcisi Diana Garza-Ciarlante Associated Press haber ajansına yaptığı acıklamada, 'bilimsel acıdan bir temeli olmadığını' savunduğu uygulamadan zarar gormemek icin bu kararı aldıklarını, ancak urunlerinin bir sağlık riski taşımadığını vurguladı.
Soz konusu kimyasal madde, bir araştırmada kullanılan denek farelerde kansere yol actı. Ancak Amerikan İcecekleri Birliği bunun insanlar icin risk taşıdığına dair bir kanıt olmadığını belirtiyor. ABD Gıda ve İlac Dairesi de laboratuvar deneylerinde farelere verilen miktarda kimyasalın kana karışması icin bir insanın bin kutu Coca Cola ya da Pepsi icmesi gerekeceğini iddia ediyor.
Gıda sektorundeki gelişmeleri takip eden Beverage Digest adlı araştırma şirketine gore Coca Cola ve PepsiCo, gazlı icecek pazarının yaklaşık yuzde 90'ında paya sahip bulunuyor. Her iki şirkette iceceklerin lezzetinde bir değişiklik farkedilmeyeceğinin altını ciziyor.