HEPATİT B

(VİRAL HEPATİT – BULAŞICI SARILIK)

Hepatit B Nedir ?

Hepatit B,karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan viruslerden bir tanesidir.Meydana getirdiği hastalık,cok ağır tablolara neden olabilmektedir.Bu virus,esas olarak karaciğerde yerleşir,orada coğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.

Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ulkemizde cok onemli bir sağlık sorunudur.

Turkiye’de bugun her 3 kişiden yaklaşık 1’i Hepatit B virusu ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1’i Hepatit B virusunu taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların % 75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadufen tespit edilir. Kulucka suresi 2-6 ay arasında değişmektedir. Bu sureler sonunda gozlenebilen hastalık belirtileri ;

Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi
İştah kaybı
Bulantı
Kusma
Deride ve goz aklarında sararma
İdrar renginde koyulaşma
Karın ağrısı
Karaciğer bolgesinde hassasiyet , olarak ozetlenebilir.

Hepatit B virusu bulaştıktan sonra uc yol izler:

Kişinin immun sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vucudunda viruse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir duzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir.Omur boyu Hepatit B’den korunacaktır.

Oluşan bu koruyucu antikorlar,eğer ki olması gereken duzeye ulaşamaz ise kişi taşıyıcı olarak kalacaktır,henuz kendisi hasta değildir fakat potansiyel virus sacıcısıdır,cevresi icin hastalığın yayılmasında buyuk bir tehlike oluşturur.Ozellikle ulkemizde bu anlamda gizli taşıyıcılar coktur,hastalığın kontrolsuz bulaşmasında en sessiz yolu oluşturur.Taşıyıcılar icin risk yıllar sonra başlayabilir.Taşıyıcı kişi karaciğer kanserine aday olabilir veya organ hasarı ile karaciğer yetmezliğine girebilir.

Kişide koruyucu antikorlar hic oluşamaz,herzaman virus guclu durumdadır,vucut viruse yeniktir,karaciğer fonksiyonları bozuktur,karaciğer enzimleri yuksektir,kişi aktif hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider veya hastalık yıllara yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine donuşur.

Hepatit B’de hedef organ karaciğerdir.

Karaciğer vucudu toksik maddelerden temizleyen,sindirimde gorevli safrayı sentezleyip kana veren ,vucutta gorevli pek cok taşıyıcı proteinleri sentezleyen ana organdır.Karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında da cok onemli gorevleri vardır.
Bu virus karaciğer dokusunu oluşturan hucreleri tutar,bu hucreler zamanla fonksiyonlarını yapamaz hale gelir,yukarıda bahsettiğimiz yollara gore karaciğeri zedeleyebilir ve tek tek hucre olumu başlayabilir,sonrasında karaciğer doku kaybı gelişebilir.Sonuc:GERİYE DONUŞSUZ ORGAN HASARIDIR.