Muzisyenlerinin tamamı Berklee Muzik Okulu oğrencileri ve mezunlarından oluşan Berklee Sessiz Film Orkestrası, ‘Operadaki Hayalet’le İstanbul’a geliyor. Profesor Sheldon Mirowitz ve orkestra şefi Eren Başbuğ ile Berklee’yi ve film besteciliğini konuştuk.
Dunyada ilk kez ‘film besteciliği’ bolumu acan ve bu alana ozel sanatcılar yetiştiren dunyanın en prestijli muzik okullarından Berklee College of Music, ‘Berklee Sessiz Film Orkestrası’ projesiyle Turkiye’ye geliyor. Orkestra, kendisi de bu bolumden mezun Eren Başbuğ şefliğinde 25 Ekim’de Zorlu PSM’ye konuk olacak. 1925 yapımı sessiz film ‘Operadaki Hayalet’ dev ekranda gosterilecek, BSFO da filme orijinal besteleriyle eşlik edecek. ‘Berklee Sessiz Film Orkestrası’ kurucusu ve Berklee film besteciliği bolumu profesoru Sheldon Mirowitz ve Eren Başbuğ ile konser oncesi konuştuk...

unyada ilk film muziği besteciliği lisans programı Berklee’de. Film muziği besteciliğini diğer turlerden ayıran nedir?
Sheldon Mirowitz: Bir film icin daha doğrusu bir hikÂye icin muzik bestelemek diğer tum kompozisyonlardan farklı bir gorev. Film muziği bestelerken amac, hikÂyeyi daha iyi hale getirmek. İzleyiciyi hikÂyenin icine dahil etmek, filme daha cok anlam katmak.

Berklee College of Music’te eğitim almak, genc bir muzisyen adayı icin ne ifade ediyor? Burada eğitim gormek sizin hayatınızı nasıl değiştirdi?
Eren Başbuğ: Berklee kesinlikle hayatımdaki donum noktalarından bir tanesi. Genc bir muzisyen adayı icin Berklee, elbette ki dunya standartlarında ve klasik muziğe hapsolmamış bir akademik muzik eğitimini cok ceşitli muzik dallarında sunuyor. Benim en cok mutlu kaldığım yanı, tanıdığım insanlar oldu; uluslararası bağlantılar kurmak, imkÂnlar ve yeni projeler yaratmak icin mukemmel bir ortam. Elbette ki Berklee’deki deneyimimi baştan sona kusursuz olarak değerlendiremem, fakat hayatımdaki etkisi cok derin. Yine de hatırlatmak gerekir ki bir muzisyenin yolunu belirlemesi, imkÂnları doğru değerlendirmesi, aldığı eğitim birikimini gercek hayatta uygulayabileceği fırsatları yakalayabilmesi kendisine kalıyor.

Berklee Sessiz Film Orkestrası fikri nasıl ortaya cıktı ve nasıl bir araya geldi? Şimdiye kadar hangi ulkelerde konser verdiniz ve nasıl tepkiler aldınız?
E.B.: Orkestra, yaklaşık sekiz yıl once, Sheldon Mirowitz onculuğunde kurulmuş bir yapı. Sheldon’ın tasarladığı ve oğrettiği ‘Scoring for Silent Films’ isimli, sessiz film muzikleri besteciliği uzerine olan dersinin bir sonucu. Orkestra gunumuze kadar 10’dan fazla filmi sahnede sergileyerek Amerika’nın en buyuk sessiz film festivallerine katılma fırsatı buldu. İstanbul konseri orkestranın Amerika dışındaki ilk konseri olacak.
‘Operadaki Hayalet’ kultleşmiş bir eser. İzleyeceğimiz yorumda bizi neler bekliyor?
E.B.: Berklee Sessiz Film Orkestrası ile birlikte ‘Operadaki Hayalet’in 1925’teki orijinal sessiz film versiyonunun uzerine, Berklee film besteciliği bolumu oğrencileri tarafından yeni bestelenmiş muzikleri sergiliyoruz. ‘Operadaki Hayalet’ aslında başta bir korku hikÂyesi gibi gozukse de, aslında otekileştirilmişliğin ve nihayetinde karşılıksız bir aşkın hikÂyesi. Filmin bu versiyonunda hicbir diyalog olmamasının coğu izleyici icin canlı orkestra eşliğinde yeni ve heyecan verici bir deneyim olacağını duşunuyorum.
İstanbul’da iki seminer gercekleştireceksiniz. Berklee’ye girmek isteyen oğrencilere tavsiyeleriniz neler olacak?
S.M.: Vereceğim seminerlerin ilk hedefi genc muzisyenlere film muziği fikrini tanıtmak. Eğer bu konuda heyecan duyuyorlarsa onlara birkac tavsiyem olacak. Her şeyden once muzik yetenekleri uzerine calışmalılar. Genel olarak kulaklarını eğitmek, muziğin nasıl işlediğini oğrenmek anlamına geliyor. Beste yapmak bir kulak egzersizi işidir. İkinci olarak onları film ve tiyatro izlemeye, hikÂye okumaya teşvik edeceğim. HikÂyenin anlatım dilini anlamaları ve konuyla ilgili heyecan duymaları gerekir. Son olarak Berklee’ye gelmelerini teşvik edeceğim. Bolumumuz film muziği bestelemek icin dunyadaki en iyi yer.

Gunluk Gazeteler