Kırşehir'de, 19 yaşındaki Neşet Ertaş Guzel Sanatlar Fakultesi Muzik Bolumu oğrencisi Omer Faruk Arın, evinin bodrum katında kendi cabasıyla kurduğu atolyede uc senedir bağlama uretimi yapıyor - Omer Faruk Arın: "Torna tezgahında seri uretimle yapılmış bağlamam da var ama kendi yaptığım bağlamayı calarken daha cok keyif alıyorum"

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Ahi Evran Universitesi Neşet Ertaş Guzel Sanatlar Fakultesi Muzik Bolumu oğrencisi Omer Faruk Arın, evinin bodrum katında uc sene once kurduğu atolyede bağlama uretiyor.

Muziğe 12 yaşında bağlama calarak başlayan Arın, bozulan bağlamasını tamir etmek icin yaptığı araştırmalar sonucu bu işe merak saldı. Bağlama uretimine başlamadan once bu işi yapan ustaların bilgisinden ve Milli Eğitim Bakanlığının bağlama uretimi ile ilgili yayınlarından faydalanan Arın, uc yıl once yeterli bilgi birikimine sahip olduğuna inanınca ilk bağlamasını yaptı.

Bahcesinde ceşit ceşit ağacların ve farklı turden hayvanların bulunduğu mustakil evinin bodrum katındaki atolyesinde bağlama uretimine devam eden Arın, AA muhabirine, sanatın doğadan beslendiğini, enstruman uretimi yaparken tabiata zarar vermediğini soyledi.

Bağlama yapmayı ilk duşunduğunde teknik malzeme konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Arın, atolyesinde kullandığı malzemelerin bir kısmını kendisinin yaptığını, bir kısmını ise eskicilerden topladığını ifade ederek, "Bağlama yapmak icin ağaca ihtiyacım vardı. Bahcede bir suru ağac vardı ama ben bir şey uretmek icin dahi olsa onlara zarar vermek istemedim. Cevrede bulduğum kutukleri değerlendirmek icin bir kenara ayırdım. Once kurumasını bekledim. Bu 3 seneyi kapsayan uzun bir surecti." dedi.

Arın, sadece bağlamanın telini hazır olarak kullandığını vurgulayarak, şoyle devam etti:

"Kutuğu, testere yardımıyla uygun olculerde bağlama tekne formu vererek kesiyorum. Kabataslak dışının oymasını bitirdikten sonra ic oymasına geciyorum. İc oyması bitince dış kısmının son dokunuşlarını yapıyorum. Sapını, kapağını takıyorum. Tesviyesini yaptıktan sonra cilasını atıyorum. Perdelerini belirleyip tellerini bağladıktan sonra ise bağlama kullanıma hazır hale geliyor. Perdelerini misinadan bağlıyorum. Misinalar renkli satılmıyor. Koyu bir renk elde etmek icin kumaş boyası ile boyuyorum."


Bağlama uretiminin sabır ve emek gerektiren bir iş olduğunu dile getiren Omer Faruk Arın, bağlama teknesini el aletleriyle 32 gunde oyduğunu anlatarak, "Torna tezgahında seri uretimle yapılmış bağlamam da var ama kendi yaptığım bağlamayı calarken daha cok keyif alıyorum." diye konuştu.

Aşık Said, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş gibi pek cok değere sahip olan Kırşehir'in, "ozanlar diyarı" olarak anıldığına vurgu yapan Arın, muzikle harmanlanan kentte enstruman uretiminin yetersiz olduğunu savundu.

Gunluk gazeteler
__________________