cocuklara iştah acıcı şurup verilirmi,cocuklara iştah acıcı şurup vermek doğrumu,iştahsız cocuğa şurup verilirmi,cocuklar icin iştah acıcı şuruplar hakkında bilgiler









Genel olarak kadınların duşuncesi şişman bebeklerin sağlıklı olduğu yonundedir. Bu yuzden surekli vitaminli şeyler yedirilmeye calışırlar. Hatta yemiyor diye endişelenip, iştah acıcı şurup takviyesine başvuranlar olabiliyor.

Altıncı ayından sonra ek gıdaya gecen bebeklerin, duzenli beslenmesini sağlamak kolay olmayabiliyor. Bu surecte ailelere kolaylık sağlayacak oneriler sunan Dr. Orhan Sevinc Cura, yemeği reddetme davranışının ozellikle iki yaşlarında gorulduğunun de altını ciziyor.

Televizyondaki reklam ve muzik yardımıyla ya da başka birinin oyalamasıyla bebeğe yemek yedirilmeye calışılmasını, yanlış bir yontem olarak goren Cura, oncelikle cocuğa yemekten 1 saat once ya da yemek sırasında verilen sıvının azaltılması gerektiğini soyluyor. “Cunku cocuklar icmeyi yemeğe tercih eder ve kolayca doygunluk hissi duyar. Boylece almaları gereken besinleri yetersiz tuketirler. Verilecek yeni gıdalar icin cocuğun gercekten acıkması beklenmeli ve cocuk gıdayı reddederse 1hafta sonra acken tekrar denenmelidir.”

İştahsızlığın fizyolojik nedenleri

Anemi, bağırsak parazitleri ve hastalıklar iştah kaybına yol acar. Psikolojik nedenler de iştahsızlığı etkilemektedir. Normal buyume eğrisi gosteren cocuklarda 15-18. aylar arasında iştah en duşuk duzeydedir. Yemeği reddetme ya da belli yiyeceklere yonelme davranışı 2 yaş cocuklarda sık rastlanır.
Cocuklarda her donemde aynı buyume hızı gorulmez. Doğumdan 1 yaşa kadar olan hızlı buyume 2, 3 ve 4. yaşlarda azalır. Yılda ortalama 2 kilogram kadar artış olur. Eğer cocuğun buyume ve gelişmesi normalse, yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa, cocuk ihtiyacı kadar yiyorsa, anneler endişelenmemelidir. Bazen oğun atlansa, hatta bazı nedenlerle birkac gun yemek duzeni bozulsa bile onemli bir sağlık sorununa neden olmaz.”

İştahsızlığı engellemek icin neler yapılmalı?

Dr. Orhan Sevinc Cura, cocuğun iştahsızlığı ile başa cıkabilmek icin ailelerin dikkat etmesi gerekenleri şoyle sıralıyor:

Biberon yerine bardak kullanılmalıdır. Boylece sıvı tuketimi azalır.

Sut, meyve suyu gibi iceceklerin miktarı belirlenmelidir. Orneğin; iki su bardağı sut yeterlidir.

Farklı ceşitte besinler denenmelidir. Her insanın olduğu gibi bebeklerinde damak tadı olmaktadır. Bu nedenle sevdiği tatlar ağırlıklı olarak verilmekle birlikte her turlu sebze patlıcan haric ve mevsime uygun denenebilir. Onu da reddederse bir sonraki oğune kadar herhangi bir besin verilmemelidir.

Şekerleme, cips, cikolata, biskuvi iştahı engelleyebilir. Ara oğunler kucuk porsiyonlar olmalıdır.

Yiyecekler cocukların kolay yiyebileceği turden hazırlanmalıdır. Orneğin; kucuk dilimlenmiş salatalık, havuc gibi.

Cocuğu yemek konusunda zorlama, durumu daha da zorlaştırır. Reddedilen besin bir sure sonra tekrar denenmelidir.

Grup halinde yaşıtlarıyla yemek olumlu yeme davranışlarını geliştirir.

İştah acıcı şurup kullanmayın



“Damak tadı oluşurken bebekler bazı gıdaları reddetmektedirler. Oncelikli olarak sabırlı olunmalı ve reddedilen besin bir hafta sonra cocuk cok acken tekrarlanmalıdır. Bebeğin butun gıdalardan alması sağlanmaya calışılmalıdır.

Bebeğin gelişimi ve sağlığı normal ise az yemesinden endişelenmeyiniz. Onların yiyeceği miktar bizim kadar cok değildir. Bizler gibi bebeklerde altıncı aydan sonra uc ile dort oğun beslenme yeterlidir. Ama gelişimi geri kalıyor ve sık hastalanıyorsa cocuk doktoruna muracaat edilmelidir.

İştahı olsun olmasın altı ay ustu bebeklerde iki yaşına kadar omega 3 iceren ve balık yağı diye adlandırılan şurupları duzenli olarak kullanmakta fayda olduğunu soyleyebiliriz. D vitamini damlaları da iki yaşına kadar kullanılabilir. İştah acıcı diye bir şurup tavsiye edilmez cunku herkeste iştah acan şuruplar hormondur ve cocuklarda buyumeyi olumsuz etkiler.”
kaynak:canvecan.com