

Bebeğinize sunacağınız icecek secenekleri arasında bitki cayları iyi bir tercih olabilir. Altı aylıktan buyuk bebeklere şekersiz bitki cayı vermekte bir sakınca yok.
Dikkat etmeniz gereken noktalar; cayın şeker gibi her hangi bir katkı icermemesi, bebeğinizin altı aylıktan buyuk olması ve verdiğiniz miktar! Bitki caylarını bir ilac gibi duşunursek, fazlasının da zararlı olabileceğini hatırlatırız.
Genellikle bebekler icin en cok tercih edilenler papatya, rezene, ıhlamur, kimyon ve dereotu gibi sindirime yonelik caylar oluyor.
Bitkileri serin, nem barındırmayan bir yerde ışık ve hava almayan kavanozlarda saklamanızı oneririz.
Tabii doktorunuza danışmanızda fayda var.
Başlangıc icin zencefil gibi guclu tatlar yerine, bebeklere uyku veren bitki caylarından olan papatya gibi cayları tercih edebilirsiniz. İcinde şeker olan hazır bitki caylarını bebeğinize vermemenizde fayda var. Geleneksel olarak yardımcı olan ıhlamur ve adacayı ve mevsiminde toplanmış papatya caylarını doktorlar oneriyor.
Bebeğinize ve cocuklarınıza bitki cayını aşırı miktarlarda vermeyin. En zararsız bitki cayını bile her gun değil, gun aşırı verin. Bitkilerin serin, nem barındırmayan bir yerde ışık ve hava almayan kavanozlarda saklanması gereki. En iyi koşullarda bile, zamanla bitkilerin etkinliği azalır ve bir yıl sonra neredeyse tum etkisini kaybeder.
Ozellikle şeker ve bir takım katkı maddeleri icerdikleri icin hazır bitki caylarını tercih etmiyoruz. Yine orada bize geleneksel olarak yardımcı olan ıhlamur ve ada cayı ve mevsiminde toplanmış papatya cayı var. Anne bunlardan kendileri, guzelce caylar hazırlayabilir.
Ihlamur, kakaya da yardım ediyor, oksuruğun yumuşamasına balgamın incelmesine de yardım ediyor, o yuzden seviyoruz. Ada cayının da icinde ostrojen olduğu doğru ama ada cayını buyuk miktarda tuketemezsiniz. Bunlar tabi ki ilac etkileri olan bitkiler. Hala farmakolojide oldukca ciddi miktarda bitkiden faydalanılıyor. Ama bunlar hicbir zaman sizin cay olarak tuketebileceğiniz miktarda değiller. Ama yıl 365 gun her gun bir bardak ada cayı icmekte doğru değil.
Beslenmenizi ceşitlendirmeniz lazım. Beslenmedeki en onemli şeylerden biri ceşitlilik. Hergun aldığınız bir gıda uzun surede bir takım eksiklikler veya fazlalıklar yapabilir. Mesela bazen bebekleri goruyoruz cok havuc yiyorlar. Mandalina, portakal da eklenince sararıyorlar. Bunla bir takım boya maddeleri de iceren A vitaminleri nedeniyle oluyor. Hicbir şeyin fazlasını sevmiyoruz.