Bursa´da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması nedeniyle her tur sebze ve meyve ceşidi bulunmaktadır. Bu da Bursa mutfak kulturunun zenginleşmeni sağlamıştır. Bursa´nın unu sınırlarını aşmış beş yemeği vardır: İskender Kebap, İnegol Kofte, Kemalpaşa Tatlısı, Mihalıc Peyniri ve Kestane Şekeri... Bir de artık genellikle kitaplardaki tanımlarıyla yaşayan tarih olmuş yemekler vardır

CORBALARDAN
Tarhana corbası, sutlu oğmac corbası, yeşil mercimekli oğmac corbası, duğun corbası, balık corbası, ekşili baş corbası, yabani otlardan; kaygana, yaban pırasası, melki, balıkotu vb.

Tarhana Corbası
Tarhana corbası kışlık yiyecek olarak yapılıyor. Koyde muhacir ve yerli tarhana olarak iki ceşit tarhana yapılıyor Muhacir tarhanası; mayalanan yoğurdun icine soğan rendeleniyor malzemesine gore yumurta kırılıyor karabiber acı biber ve tarhana kokusu adı verilen baharat karışımı yoğurda katılıyor . Nane konduktan sonra alabildiği kadar unla hamur haline getiriliyor. Muhacir tarhanası yaş olarak tuketiliyor , kavanoz veya plastik bir torbanın icinde buzdolabında saklanıyor. Muhacir tarhanasını pişirmek icin tarhana suda bekletilerek eziliyor tencerede tereyağı ve nane kavrularak uzerine tarhanası kaynayıncaya kadar karıştırılıyor. Kurutulmadan saklandığı icin kuru tarhana kadar cok yapılmıyor kısa surede tuketiliyor. Yerli tarhana olarak bilinen tarhananın icine yoğurt soğan ve domates rendeleniyor, karabiber, pul biber nane ve ekmek mayası konduktan sonra unla hamur haline getiriliyor. Mayasının gelmesi icin sıcak bir yere konarak bekletiliyor. Mayası geldikten sonra tekrar yoğrularak bekletiliyor bu işlem birkac kez daha tekrarlandıktan sonra parcalara bolunerek temiz ve kuru bezlerin uzerine seriliyor guneşte kurutuluyor tam olarak kuruması beklemeden “goze” adı verilen elekten geciriliyor, gunumuzde gozelerin yerine mutfak robotları kullanılmaktadır. Kurumuş tarhanalar bez torbalara konularak saklanıyor. Yerli tarhanayı pişirmek icin suda bekletiliyor tereyağı ve nane tencerede kavrulduktan sonra tarhanası ekleniyor kaynayana kadar karıştırılarak pişiriliyor. Tarhana corbası yapımı kolay olduğundan her oğun pişiriliyor. Ozellikle yaz mevsiminde butun gun tarlada calışan kadınlar akşam yemeği icin kolay yapılan yiyecekleri tercih ediyorlar.

Dede Corbası: (Kesme Hamur Corbası)
Dede corbası koyde bulunan yatırın başında yapıldığı icin bu adı almıştır. Bugun yatır koyun mezarlığına kaldırılmış ve insanlarında yatıra ilgisi kalmamıştır. Adak adayanlar cocuğu konuşmadığı veya yurumediği icin yatırın başında dede corbasını cocuklarına iciriyorlardı boylece konuşamayan cocukların konuşacağına yuruyemeyenlerin de yuruyeceğine inanıyorlardı . Gunumuzde bu tur inanclar azaldığı gibi dede corbası gunluk olarak ve olunun ardından uc gun sonra pişiriliyor. Olu evine gelenlere ikram ediliyor. Dede corbası yapmak icin un tuz ve su ile hamur yapılıyor eğer corba az yapılacaksa bir bezelik hamur yapılıyor . Beze erişte kalınlığında acılıyor oklavaya doladıktan sonra bir parmak kalınlığında parcalara kesiliyor. Şeritler halindeki parca hamurlar bıcakla yenide kucuk dikdortgen parcalar kesiliyor, eğer daha kucuk parcalar isteniyorsa dikdortgen şeklindeki hamurlar tekrar ortadan ikiye bolunuyor. Dede corbası sade hamur ile yapıldığı gibi farklı malzemelerle de yapılıyor. Tavuk suyunda veya tavuklu nohutlu olarak da pişiriliyor. Corbanın kıvamını tutturmak icin icine biraz un katılıyor. Corbayı ocaktan almadan once tereyağı ve nane bir kapta eritildikten sonra corbanın uzerine dokuluyor. Kolay bir corba olduğundan ramazanlarda ve yazın tarladan dondukten sonra hazırlanarak tuketilmektedir.

Sipsi Şipsi icin 1 adat tavuk goğsu ,1 litre sut ,4-5 diş sarımsak, 2 litre su , 1 tatlı kaşığı biber salcası 1 tatlı kaşığı domates salcası 2 yemek kaşığı un,3 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağı kullanılmaktadır. Yapımı icin 2 litre suda tavuk goğsu haşlanır tavuk goğsu pişmek uzereyken icine tuz atılır. Tavuk goğsunun dağılmaması icin dikkat edilmesi gerekmektedir. Bir tencereye yağ ve yağ ve salca konularak kısa bir sure kavrulur, uzerine suzulmuş tavuk suyu eklenir. Başka bir kabın icerisine sut ile un iyice cırpılarak kaynamakta olan suyun icine dokulur uzerine tuz ilave edilir .Surekli karıştırılarak dibinin tutmaması engellenir. Bu arada tavuk goğsu kucuk parcalara bolunerek kup şeklinde doğranır, doğranmış tavuklarda corbaya eklenerek birkac dakika da tavuklarla birlikte kaynatılır. Ocaktan almak uzereyken corbanın uzerine isteğe bağlı olarak kırmızı pul biber dokulur. Şipsi corbası ozellikle ova koyleri ile Karacabey , Yenişehir ilcelerinde yapılmaktadır.

Balık Corbası
Balık corbası icin ozellikle sazan balığı ile yapılmaktadır. Bunun icin 500 gr ayıklanmış sazan balığı1 diş sarımsak, 2 kucuk kuru soğan,yarım demet maydanoz,1 tatlı kaşığı nane,1 cay kaşığı un , bir tatlı kaşığı tuz, yarım cay bardağı yağ, yarım cay bardağı salca , 1 tane limon. Yapılışı icin temizlenmiş sazan balığını bir tencere icine 1 diş sarımsak , 1 kucuk soğan dorde bolunerek atılır .Yarım demet maydanoz ve 1 adet limon ile kaynatılır .Soğuduktan sonra suyu malzemelerle birlikte kevgirden gecirilir .Elde edilen su bekletilir .Başka bir tencerede yağ ve ince kıyılmış soğan kavrulmaya yakın un ilave edilir,ardından salca ilave edilerek bekleyen balık suyu tencereye ilave edilip kaynamaya bırakılır .Su kaynamaya başlayınca nane ve tuz ilave edilir. Son olarak ayıklanmış balık etleri eklenir. Bu şekilde bir sure daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. İstenirse servis sırasında kıyılmış maydanoz ve limon ilave edilebilir. Balık corbası Bursa’nın ozellikle gol kıyısında olan ilcelerinde İznik , Orhangazi Mustafakemalpaşa gibi ilcelerinde yapılmaktadır.

Hamur Tutma Corbası
2 su bardağı un , 1 yumurta , 2 tatlı kaşığı tuz ,2 su bardağı yoğurt,1 kaşık tereyağı , 1 tatlı kaşığı nane, 1 tutam maydanoz. Yapılışı icin 1 su bardağı un ,1 yumurta,1 tatlı kaşığı tuz.1 cay bardağı suyla hamur tutulur,hamur bıcak sırtı kalınlığında yufka olarak acılıp uzerine un serpilerek oklavaya sarılıp boydan boya kesilir. Duz bir dikdortgen haline gelen kat kat hamur iki parmak eninde parcalara ayrılarak erişte inceliğinde kıyılır. Kıyılan hamurlar kaynar tuzlu suda haşlanır,yaklaşık beş dakika sureyle haşlanan erişteler ateşten alındıktan sonra bir miktar suyu suzgecte suzulur uzerine bir bardak soğuk su dokulur.2 su bardağı yoğurt iyice cırpılır corbanın suyuyla yavaş yavaş corbanın icine ilave edilir. Başka bir kapta bir kaşık tereyağı eritilerek nane icine katılır ve corbanın uzerine dokulur. Maydanoz yaprakları corbanın uzerine ilave edilir. Bu şekilde sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.

Oğmac Corbası
Oğmac , un ve su ile yapılan hamurun iki elin icine alınıp ovularak oluşan kucuk hamur topaklarına deniyor. Oğmac corbaları sade olduğu gibi mercimekli, kuru fasulyeli vb. malzemelerle de pişirilmektedir. Oğmac corbalarına dede corbasında veya erişte corbalarında olduğu gibi tavuk suyu veya tavuk eti konuyor. Corbanın malzemeleri piştikten sonra tereyağı veya margarin ile nane bir kapta yakıldıktan sonra corbanın uzerine boşaltılıyor.

İşkembe Corbası
İşkembe corbası duğunlerde duğun yemeği olarak veya ozel gunlerde pişiriliyor, bu gunlerin dışında kurban bayramlarında da işkembe corbası pişirilmektedir. İşkembe corbası icin temizlenmiş işkembe ile kelle bir sure haşlandıktan sonra , kucuk parcalar halinde doğranıyor bir tencerede bir miktar su ile tekrar biraz daha pişiriliyor kıvamı icin icine bir miktar un konuyor katıklama adı verilen terbiyesi icin bir miktar yoğurt ve yumurta bir kapta karıştırılıyor corbanın uzerine dokuluyor. Sıcak olarak servis yapılıyor. Servis sırasında corbanın icine sirke ile bir miktar sarımsak ilave edilmektedir.

SEBZE YEMEKLERİNDEN
Kurutulmuş yeşil fasulye yemeği, kestaneli etli lahana dolması (zeytinyağlısı da yapılıyor), kereviz dolması, patlıcan silkmesi.

ETLİ YEMEKLERDEN
Yoruk kebabı, keşkek, av hayvanlarından yapılan yahni, ekşili kofte, İnegol kofte, ciğer sarması, mumbar dolması, pide kebabı, şipit.

Pideli Doner Kebap (İskender Kebap)
İskender Kebap olarak bilinen kebap 1867 yılında Mehmetoğlu İskender efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve butun Dunyaya yayılmıştır.Yatay olarak ateşin uzerinde pişirilen kuzu cevirmeyi ayağa kaldırarak kemikleri ve sinirleri ayıklanmış kuzu etini dikey metal bir cubuk uzerinde kendi etrafında, komur ateşinde pişmesi sağlanmıştır. Yağlı sinirleri alınmış kuzu etinin kullanıldığı kebap şişe gecirilirken aralarına yağlı koyun kıyması doşenir ateşte donerek kızartılır pişen etler bıcakla ince kesilir,servis icin kebap pideleri kızartılarak tabaklara yerleştirilir uzerine kesilmiş etler ,domates sosu ,tereyağı ,kenarına yoğurt konarak servis yapılır.

Mumbar Dolması
Mumbar dolması birkac yıl oncesine kadar sadece kurban bayramlarında kurbanın bağırsaklarından yapılırken , gunumuzde kurban bayramlarının dışında sakatatcılardan alınan bağırsaklarla mumbar dolması yapılmaktadır.

Ciğer Sarması
Ciğer sarması cok zahmetli bir yemek olduğundan ozel gunlerde ve misafirlere yapılmaktadır. Kurban bayramlarında kurbandan alınan ciğerin uzerini kaplayan ince yağ tabakası ve karaciğer ile hazırlanmaktadır.

İnegol Koftesi
İnegol Koftesinin asıl kaynağı Bulgaristan’ın Filibe vilayetinin Pazarcık ilcesidir. İnegol koftesinin “İnegol Koftesi “ olarak dunyaya tanıtan kişi uzun yıllar once Pazarcıktan İnegol’e goc eden Mustafa oğlu İbrahim Besler dir. Bu aile Pazarcıkta “ Kofteciler “ olarak anılmakta ve koftecilik babadan oğula gecen bir meslek haline gelmiştir.

HAMUR İŞLERİ
Mantı (nohutlu, sade ve kıymalı) cevizli lokum, kuru yufka boreği, mısır boreği, hamur bamyası, asude, pırasa boreği, dızmana. Ozel gunlerde duğun ve bayramlarda; keşkek, yumurta dolması, patates koftesi, zeytinyağlı yaprak sarması.

TATLILAR
Cennet koşku, dilber dudağı, cevizli baklava, peynir tatlısı, incir dolması, zerde.

Bulgaristan gocmenleri daha cok kofte, mercimek, kumpir, momelega mısır unundan yapılmış kacamak yapar. Arnavut ve Boşnaklar ise daha cok hamur işi yemekler ve borek yapar. Ozellikle Arnavutlar haftanın 3-4 gunu borek yaparlar. Filiye, mişoriz gibi ozel yemekleri de vardır.
ALINTIDIR..