Merhaba
Bana sebze olsun. Ispanak, pırasa, brokoli, karnabahar, bamya, kabak... Veeee patlıcan! Patlıcanı cok sevmeme rağmen ne yazık ki 3-4 yıl once tanışma fırsatı bulabildiğim bir yemekle katılmaya karar verdim. (Gonul isterdi ki yeme duzenimi değiştirmediğim zamanlar cok sık yediğim ve arada bir yaptığım şoyle bol tereyağlı bir iskenderle katılayım. Ancak o kadar kalori almaya gozum yemedi. Yoksa yapabiliyorum yani. )
Hem dolma daha kolay değil mi?
Annem sadece dolma biberi ve acı biber kuruttuğundan, şansına kimsenin evinde de denk gelmediğimden bu kadar gec tanışmıştım ekşili patlıcan dolması ile. Tanıştığımdan beri cok severek yiyorum. En sevdiğim hali olabildiğince ekşili ve baharatlısı. Antep usulunde kıymalısı makbul fakat ben zeytinyağlı seviyorum. Ama tarifimde kıyma da var. İstemeyen benim gibi kıymayı gormezden gelebilir.
Artık yemeğe geceyim.

Malzemeler:
25-30 minik kuru patlıcan​
1 buyuk kuru soğan
1 bucuk su bardağı pirinc
3 yemek kaşığı antep salcası (tat salcanın antep tadı ile idare edebiliriz benim kullandığım biber+domates karışık)
200 gram kıyma (ben kıymalı sevmediğim icin kullanmadım)
yarım cay bardağı zeytinyağı
yarım cay bardağı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru sarımsak
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 cay kaşığı karabiber

Suyu icin:
1 adet limon
1 yemek kaşığı salca
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı kaynar su




Tum kullanacağım malzemeler. Kuru patlıcanı hala cevremde kurutan yok. Ben de cozumu buyuk Migros marketlerde buldum. Paketli şekilde satılıyor ve gayet memnunum.




Bir limonu sıktım, yarımşar bardak nar ekşisi ve zeytinyağ, pirinc, salca, soğan ve baharatlarımla malzemelerimi olculerine gore ayarladım.
Mesele ekşili dolma olunca nar ekşisini sumağı pul biberi ne kadar bol koyarsanız o kadar guzel oluyor. Yani yiyebileceğiniz en ekşi ve acı şekilde yapabilirsiniz. Ama bu olculere gore de yeterince ekşi ve acı. Nar ekşisi ve sumağın yanında limon da guzel bir ekşilik veriyor.
Patlıcanları haşlamaya başlıyorum.
Bunun icin bir tencerede su kaynatıyoruz. Ben kettle'da kaynatıp koyuyorum.
Diğer yandan patlıcanlarımızı kaynatmadan once bir kaseye soğuk su koyup kenarda bekletiyoruz. Kaynayan patlıcanları bu soğuk suya atıp pişmesini durduracağız.




Kaynayan suya kuru patlıcanlarımı atıyorum. Kuru patlıcanlar suyun uzerine cıktığı icin biraz suya batırmanız gerekiyor. (3)
(Bu yemeği ilk bir ablamla birlikte yapmıştık. Bana patlıcanları haşlamanın cok dikkatli yapılması gerektiğini yoksa patlıcanların dağıldığını soylemişti. Ancak o kadar yaptım, mutfakta cok yetenekli de değilim ama boyle bir sıkıntı yaşamadım. Rahat rahat yapabilirsiniz.)
Patlıcanların kartonsu hali gidip birazcık su cekip şişmesi gerekiyor. Benim ayarım yukarıdaki 4 nolu resimdeki hale gelmesi. Bu hale gelen patlıcanları soğuk suya atıyorum.
Patlıcanların yarısında kaynatma suyu patlıcanların acı suyu nedeniyle kararıyor. Ben acı suyunu azaltmak icin ikinci bir kaynama suyuyla devam ediyorum. Aynı yenilemeyi soğuk suya da uygulayabilirsiniz. Cunku bu soğuk su da patlıcanların yarısında ılık suya donuşuyor.




Soğuk sudan patlıcanlarımı cıkarıp bir suzgece aldım. Daha sonra pirinci, soğanı, salcayı, yağı, nar ekşisini, baharatları bir kapta iyice karıştırdım. Etli seviyorsanız 200 gram kıyma da ekleyebilirsiniz. Salca cozulsun diye cok cok az bir miktarda su da ekliyorum ic harcına.




Geldik zurnanın zırt dediği, daha once hic yapmamışların dikkat etmesi gerektiği noktaya. Biber doldurur gibi değil cok cok az koyuyoruz icine, yarısını gecmemeli. Boş kalan kısmı; ağızlarını genişce yapıştıracağız. Cunku patlıcanları yan yatık koyacağımız icin pirinclerin sacılmasını engellememiz gerekiyor.




Dikkat etmemiz gereken bir diğer şey tencereye diziş şekli. Tenceredeki su kenarlardan kaynadığı icin, dolmalar acılmasın diye ağızlarını ice veriyoruz ve dizerken biri diğerinin ağzına yuk yapacak şekilde birinin ağzına diğerini oturtacak şekilde diziyoruz. Cicek gibi yapıyoruz dolmaları.
Ben dolmaları doldurup dizdikten sonra ortada kalan boşluğa kaymasınlar diye cay tabağı koydum. Dolmaların ustune de ağırlık icin tabak koymamız şart, biber dolması gibi yerlerine oturmuyorlar; suda yuzerler sonra.
Son aşamaya geldik. Dolmaların ustune dokeceğim soslu suyu hazırlıyorum.




Kettle'a 3-4 bardak su koyup kaynatıyorum. 1 yemek kaşığı salcayı yağda kavurup sulandırıp biraz daha kavuruyorum. Uzerine sıktığım bir limonun suyunu ekliyorum. Uzerine kaynattığım sıcak suyu ekliyor tencerede bir iki dakika kaynamasını bekliyor ve tencereye dizdiğim dolmaların uzerine dokuyorum. Tencerenize su fazla gelirse (benimki gibi pilav tenceresinde yaparsanız) yemek piştikce ekleyin. Kenarlarda fokurdayan sulardan suyu var gibi gozukse de su yetmeyebilir. O yuzden artanı tencere aldıkca ekleyin.

Dolmalara suyu ekledikten sonra yuksek ateşte acıyoruz. Su zaten sıcak, hemen fokurduyor. Fokurdayınca en kısığa alıyoruz ve pirincler pişene kadar pişiriyoruz. 35 dk civarı suruyor ancak siz yine de pirincten kontrol edin.

Aslında joker bir yemek. Misafire ikramlık da yapabilirsiniz. Ozel akşamlarda meze olarak da yapabilirsiniz. En kolayı ise akşam yemeğine ana yemek olarak yapabilirsiniz. Hem kolay hem de seven icin vazgecilmez.

Bu yarışmalarda cok sevdiğim yemekleri gorunce canım cekiyordu. Cok seveni varsa, canı cektiyse ozur dilerim.

İkramlık olarak:




Akşam yemeği olarak:




Bu şekilde sunum yapabilirsiniz.

Okuyan herkese teşekkur ederim, katılan herkese başarılar dilerim.

Sevgiler...