Merhaba,
Yoresel Yemekler kategorisi en sevdiğim kategorilerden biri
Maşaallah kk hanımları hamarat tarifleri eklediler bana tarif kalmadı..Daha once yaptığım bir tarifi yapmak istemedim.. Karadeniz Pidesi yapmaya karar verdim..Aslında Karadenizli değilim,alakam bile yokGerci Pide biraz geleneksel sadece Karadenize ait değil bircok yorede benzer pideler yapılmaktadır..
Yaklaşık 3-5 gundur 10 larca video,100 lerce tarif baktım.O kadar cok tarifleri inceledim ki dun gece ruyamda pide yapıyordumİlk defa bu tarz birşey denedim.Karadenizli arkadaşlarımın affına sığınıyorumBiz ailece cok beğendik umarım sizlerde beğenirsiniz..

Biraz Pide hakkında bilgi paylaşalım...
Pide
İcli pide
Karadeniz, Ege ve İc Anadolu Bolgesi'nin Kırşehir, Kayseri ve Ankara gibi illerinde cok tuketilen pide turu. Duğunlerde, cenazelerde hatta ev davetlerinde misafirleri ağırlamak icin sıkca tuketilmektedir. Genelde kıyma, soğan, domates karışımı (buna ic hazırlama denir) evde hazırlanıp taş fırında daha onceden hazırlanmış uzun ve yayvan hamurun uzerine serilmesi ile pişirilir. Bu yontemle insanlar sadece pişirme ve hamur parası odeyerek tasarruf etmiş olurlar. Cok az kıymalı pide ihtiyacı olduğu zaman veya vaktin cok az olduğu zamanlar ise hazır denilen fırın sahibi tarafından onceden hazırlanmış ic kullanılır. Hazırlanan kıymalı pide genellikle mevsim salataları ve soğuk iceceklerle tuketilir. Lezzetli olmasının yanında doyurucu ve ekonomiktir. Kullanılan malzemeler ve hazırlanış bicimi Konya etli ekmeğine cok benzemektedir. Konya etli ekmeğinden farkı oldukca yayvan olmasıdır. Konya etli ekmeğinin de hamuru mumkun olduğunca uzatılarak hamurun ince ve cıtır olması sağlanır. Hamurun boyu 1,5 metreyi bulmaktadır. Kıymalı pidede ise daha kalın hamur ile kıyma kullanılır.

Turkiye'de 15. yuzyıldan bu yana pide pişirildiği bilinmektedir.

Gelelim tarifimize

Karadeniz Pidesi

Hamuru İcin

2,5 bardak su
750 gr. un
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tepeleme tuz

Kavurmalı Pide İcin
300 gr Kuzu kuşbaşı
150 gr kaşar
2 yemek kaşığı Tereyağı
Tuz

Kıymalı Pide icin
1/2 su bardağı sıvı yağ
300 gr orta yağlı kuzu kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet domates(buzluktan cıkardım)
3 adet biber(buzluktan cıkardım)
1 tatlı kaşığı Pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Uzeri icin
2 adet yumurta
Kaşar peyniri
Tereyağı

Yapılışı

Oncelikle ic harclarımızı yapmaya başlayalım..
Kuşbaşı etlerimizi 1.5 su bardağı su ekleyip duduklu tencerede kısık ateşte 30 dakika pişirelim.

Daha sonra kapağını acalım suyunu iyice ceksin.2 kaşık tereyağı ,tuz ekleyip iyice kavuralım..

Kavurmamız hazırBir kenarda soğumaya bırakalım..

Daha sonra kıymalı harcımızı hazırlayalım..1 cay bardağı su ile kıymayı ocağa alıyoruz..

Suyunu cekince icine yarım su bardağı sıvı yağı,soğanı ve biberi ekleyip kavuruyoruz..

Kavrulan soğanlarımıza ;domates,karabiber,tuz ve pul biberi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz..

Kavrulan harcı soğuması icin bir kenara bırakıyoruz.

Şimdi hamurumuzu yapmaya başlayalım.
Oncelikle su,maya,şeker ve tuzu bir kapta karıştıralım..

Unu azar azar ekleyelim ve yumuşak bir hamur elde edelim..

Uzerine strec saralım daha sonra ,bir ortu ile kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyelim..

Pidelerimizi yapmaya başlayalım..

Hamurumuz mayalanmış..

6 bezeye bolelim..Gerci ben 1 tanesini ikiye boldum minik iki tane pide yaptım..

Bezeleri tek tek acalım..

Actığımız hamura ic harcımızı ekleyelim..

Daha sonra acık kalacak şekilde kapatalım..

Kavurmalı pideler icinde aynı işlemi yapalım..

Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye pideleri yerleştiriyoruz..

Isıtılmış fırına pideleri koyuyoruz.

200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz..
Pideler biraz kızarınca cıkarıp kavurmalı pideye kaşar,kıymalı pideye 1 yumurta kırıyoruz..

Kızarmaları icin tekrar fırına koyuyoruz.Yaklaşık 5 ile 8 dakika arasında kalacak..Cıkarınca uzerine tereyağı suruyoruz..

Pidelerimiz servise hazır..
Afiyet olsun..

Yarışmaya katılan herkese başarılar dilerim...

-----------------------------------------------------
Sofralarımızın lezzeti Sutaş Peynir
Peynir sofralarımızın geleneksel lezzetidir. Kahvaltıda başlar peynirle buluşmamız, oğle yemeğine, ikindi kahvaltılarına ve akşam yemeğine dek devam eder. Kalsiyum, protein, D vitamini ve cinko acısından da zengin bir besindir peynir. Pek cok ceşidi vardır. Yumuşak, sert veya yarı sert olabildiği gibi, uretiminde kullanılan sutun turune, yağının azlığına ya da cokluğuna bağlı olarak ceşitlenir. Sutaş Peynir Sutaş'ın her damak zevkine uygun ceşit ceşit peynirleri lezzetten odun vermeyenlerin tercihi. Sutaş peynir ailesinde her gunun değişmez secimleri taze beyaz ve kaşar peynirlerin yanı sıra, gurme damaklar icin ozel olarak uretilmiş, Turk peynir kulturunun zenginliğini Sutaş kalitesi ile birleştirmiş ceşit ceşit ozel lezzetler de bulunuyor. Ozenle hazırlanmış sofralar, ailece paylaşılacak ziyafetler icin... Hepsi % 100 doğal, hepsi Sutaş kalitesiyle...