Evet sevgili arkadaşlar gecen yıl cok istememe rağmen yoresel yemekler yarışmasına katılamamıştım. Cunku tarifim yapılmıştı. Ama bu yıl ben yaptım kapılmadan
Esim ve benim en sevdiğimiz ikinci corbadır.

Bamya yemeği buyuk davetler de ozellikle duğun yemeklerimiz de ikram edilir. Ilk etapta değil yanliz ortalarda ikram edilir . Bir nevi tatlidan acıya gecişte damak in kendini hazırlaması gbi dusunun tatlarin birbirine karışmaması icin..
Sıcak ve ekşili yenmesi en onemli unsurdur . ( en azından benim ailemde oyle )

KONYA BAMYA CORBASI​
Orta Anadolu ’da da yapılan bamya corbası Konya yemekleri arasında ara yemeği olarak onem arz eder. Konya yemek kulturunde onemli bir yere sahiptir.

Konya ’da pilav (Davet ve Duğun yemekleri) ve yemek takımında (geleneğinde) ekşi olduğu icin, tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi icin iştah acar.

"ALINTIDIR"*


BAMYA CORBASINI ANNECIGIMIN TARIFINE GORE YAPTIM

10gram cicek bamya (100 gram bamyanin icinden 3 tane ipliğe dizilmiş cicek bamyami kullandım oda ortalama 10gram a takabul ediyor)
1 kuru sogan orta boy ( 2 adeti daha makbuldur ama eşim cok sevmediği icin soğanı az kullanıyorum. )
250 gram kuzu eti ( dana etide olur)
Limon yada limon tuzu
Salca( 1 c.k biber, 1 c.k domates)
Tuz, karabiber

Bamyalarimiz cicek bamya olduğu icin onu kevgir yada ince bir tulbentle tuylerini ve kenarlarinda yapraklardan ayiklamak icin avuc icimizle ovuyoruz.

Daha sonra bamyalarimi icine 1 limon sıkılmış ( isteyen bu aşamada limon tuzuda kullanabilir 3,5adet . Benim limon tuzum kalmamistida ) su dolu tenceremin icine alıp ortalama 35.dk a haslanmaya bırakıyorum .
limon tuzu yada limon suyu koymamizin sebebi bamyalarimizin sunmemesi icin
Genişletmek icin tıkla...


Bamyalarimiz haslanirken yagimiz. Ve etimizi tencereye alıp rengi donene kadar kavuruyoruz.
kasabimizdan rica edersek etlerimizi daha kucuk dogramisini, yada evde kendimiz kucultelim
Genişletmek icin tıkla...





Kavrulan etlerimize soganlarinida ekleyip , soganlarimizin renginin donmesini bekliyoruz ve ardından salcalarimizi ekleyip tenceremize kararince su dolduruyoruz tuzunu tekrar limon tuzunu atip (tadina bakalim bu asamada eksisi tuzu nasil diye) suyumuzun kaynamasini bekliyoruz.
tum kavurma işlemlerin de tenceremizin kapağı kapalı olacakmış annem oyle diyor tatlari kacmiyacakmis ve tasirmamaya dikkat edecek mişiz cunku lezzeti oradaymis
Genişletmek icin tıkla...



Haslanan bamyalarimizi soğuk suya alıp ipinden cıkartıyoruz ve ezilen bamyalarimiz varsa onu ayikliyoruz ve kaynamis suyumuzun icine bamyalarimizi alip
Ortalama 1,5 saat kısık ateşte pismeye bırakıyoruz. en sinir oldum kısım burası icim icimi yiyor kapağı acıp bir kaşık yememek icin


TARİHCE unun onculerinden TAMEK, 31 Mart 1955 tarihinde, Bursa-Demirtaş'ta kuruldu. TAMEK, Turk Alman Meyve Ekstreleri Kumpanyası sozcuklerinin baş harflerinden oluşuyor.
Sanayi gelişiminin hızlandığı 1950'li yıllarda, hazır gıda urunlerinin uretiminde beklenen verimliliğe ulaşılamamıştı. Modern uretim teknolojilerinin kullanılmadığı bu donemde, Alman'larla yapılan teknolojik işbirliğiyle beraber TAMEK, Mehmet Sipahioğlu tarafından kuruldu. TAMEK'in Alman ortağı bir yıl sonra ayrıldı ve TAMEK %100 Turk menşeli bir gıda ureticisi olarak sektorde yerini aldı.

1958
TAMEK, Turkiye'nin ilk ketcap ve domates suyunu uretti.

1959
TAMEK, Turkiye'de ilk hazır yemek ve dolma uretimini gercekleştirdi.

1963
TAMEK, ilk fabrikası olan Bursa-Demirtaş'ta ilk meyve suyu uretimini gercekleştirdi.

TAMEK Meyve Suyu unlu kahverengi şişelerinde pazara sunuldu.

1974
TAMEK, Turkiye'nin ilk haşlanmış bakliyatlarını uretti.

1987
Bursa - Karacabey Fabrikası'nda uretim başladı. Fabrikada uretilen urunler: Salca, sebze, konserve, bezelye, recel, meyve konsantresi ve marmelat.

1992
TAMEK, Turkiye'nin ilk diyabetik recelini uretti.

1993
TAMEK, Turkiye'nin ilk teneke kutulu meyve suyu uretimini gercekleştirdi.

1994
Balıkesir – Kızıksa Fabrikası'nda uretim başladı. 1994'den bu yana salcacık, meyve konsantresi, ketcap ve mayonez uretimi devam ediyor.

2000
TAMEK, Turkiye'nin ilk karton kutudaki salca uretimini gercekleştirdi.

2001
TAMEK'in ilk fabrikası Bursa-Demirtaş, tamamen meyve suyu ureten bir kompleks haline donuşturuldu.

2002
Manisa - Salihli Fabrikası'nda uretim başladı. Fabrika, salca, haşlanmış urunler, hazır yemek ve dolmalar, bamya konservesi ile meyve konsantreleri uretmektedir.

2003
Turkiye'de bir ilk olan, A-C-E vitaminli TAMEK PLUS Portakal Havuc Limon Meyveli İcecek lansmanıyla beraber altı yeni meyve suyu ceşidi piyasaya suruldu. Uzun bir donem vişne, kayısı, şeftali gibi meyvelere odaklı olan tuketimi boylelikle değişmiş oldu.

2005
İlk kez Ketcap ve Mayonezde 'Body Sleeve' ambalajı kullanıldı.

2006
TAMEK, Turkiye'nin ilk katkısız ve koruyucu icermeyen konserve urunlerini uretti.

2007
Turkiye'de bir ilk olan potasyum acısından zenginleştirilmiş ve kalp dostu olan %100 Portakal Suyu'nun lansmanı gercekleştirildi.

TAMEK, Nielsen'in İlk Akla Gelen Markalar araştırmasında Meyve Suyu ve Recel kategorilerinde “İlk Akla Gelen Lider Marka” secildi.

2008
Bursa - Karacabey Fabrikası, modern uretim hatlarının devreye girmesiyle meyve suyu uretimine başladı.

TAMEK Plus 7+7 Karışık Meyve Nektarı‘nın lansmanı yapıldı.

2010
TAMEK'in Kahvaltım ailesinin ilk urunu olan, TAMEK Kahvaltım 7 Meyve + 7 Vitamin meyve suyunun lansmanı yapıldı.

2011
TAMEK Teen kavun-elma ve cilekli meyveli iceceklerin lansmanı yapıldı. TAMEK Premium Recel serisi, urun gamına eklendi. Kahvaltım ailesine kahvaltı sosları eklendi.

2012
TAMEK Şefim markalı urunlerin lansmanı yapıldı. Salca grubuna "Geleneksel Ev Tipi" urunleri eklendi. Meyve suyuna %100 Şeftali-Elma, %100 Kayısı-Elma ceşitleri ile Teen grubuna Mandalina ceşidi eklendi. Kahvaltım serisine Plus grubundan ceşitler eklenerek relansmanı yapıldı.

Turkiye'nin gıda devi TAMEK, kuruluşunun 57. yılında ilk gunku heyecanını ve yenilikci ruhunu koruyarak yeni nesillere sağlıklı urunler sunmaya devam ediyor.


Ve iste vakit geldi yeme zamanı







Afiyet olsun

Su boreğini esim cok seviyor , islak kekide ben