Merhabalar



“Anam bu ne?! Bu bir Mumbar, bu bu bir Şırdan, bu evet, bu bir kofte!” Ama maalesef hicbiri değil.
Dahası bu kebabın şeftali ile yakından uzaktan ilgisi yok ee peki adı niye şeftalide diyebilirsiniz pek tabii...Lakin hatırlatırız burası Kıprıs! Burada arabalar sağdan gidebilir, buradaki cırcır bocekleri hic utanmadan ustunuze doğru ucabilir ya da bizdeki kırk yıllık “Niyazi” orada gayet guzel 1949 ’dan beri “Niazi ’s” şeklinde olabilir. Olmuş da!
O halde gelin oğrenelim bakalım neymiş bu şeftali kebabı? Efendim epey rivayet var. En cok aktarılan (ve inanılması beklenen) o ki, vaktiyle Şef Ali denen Kıbrıs ’lı bir vatandaş bu kebapları seyyar arabasıyla yaparmış. Şef Ali ’nin kebapları zamanla olmuş sana Şeftali Kebabı. (Bizdeki gibi “şeftaaali” diye uzatmadan soyleyin bakalım, Kıprıs ’lıları daha iyi tanımış olacaksınız.).


Beyti kebabı, aşırı maydanozlu ev koftesi, sosis, mumbar dolması, şırdan dolması gibi bol soğan ve sarımsaklı bir şey yiyorsunuz. Bir ısırık aldığınızda urfanın kebabını yiyor sanırsınız,,bir ısırık aldığınızda mumbar yediğinizi sanırsınız,, yada şırdan. Bir kofte duşunun ve bu koftenin harcı kuzunun gomleği diye adlandırılan ic zara sarılıyor. Bu ic zar aslında banna veya terb diye adlandırılıyor.Bu da goruntuyu sosis, mumbar ve şırdan havasına sokuyor..((.Birde kıbrısta komik bir hikayeside vardır bu Şeftali kebabının..


“Ya abicim, Şef Ali diye biri var diyorlar, ilk o yaptı diyorlar. Bir de Şef Talia (Chief Talia) diye biri var diyorlar. İlk o yaptı diyorlar. Amaaaan! İster gavur, ister Kıprıslı olsun hic farketmez adam koftenin harcını tutturamadığı icin kuzunun gomleğine sarıverip pişirivermiş işte. Yoksa bildiğin GEVŞEK KOFTE



Efendim, biz koptuk siz kopmayın.
Yavru Vatan ’a selam.


Malzemeler..
1 Adet Kuzu Gomleği,,
500 gram dana kıyma,,
1 Adet orta buyuklukte kuru soğan,,
4 .5 dal Maydanoz,,
Tuz,Karabiber,Kimyon,Pulbiber,,
Yapılışı..
Soğanı, maydanozu ince doğrayıp, (soğanı sakın rende yapmayın irice kıyılacak)baharatlarla beraber kıymaya ekleyin. 10 dakika kadar yoğurun..
Kuzu gomleğini, yumuşaması ve gercek boyutuna ulaşması icin 20 dakika onceden ılık suda bekletin..
Gomlekten 7-8 cm. eninde uzunca şeritler kesin.(Burada Mutfak Makasına cok ihtiyacınız olacak)
Koftelerden birini şeritin ucuna koyup bir kez dolayacak şekilde,(dikkat edin bir kez dolanacak) gomleğe sarın. Makasla gomleğin fazlasını, koftenin hemen dibinden kesin.
Kalan kofteleri de bu şekilde sarın. Elinizle duzelterek bir tepsiye yerleştirin. Kofteler, ustu kapalı olarak bir gece buzdolabında beklerse cok daha iyi olur..Kofteleri bir fırın tepsisine dizin..
onceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Uzerleri nar gibi kızarınca fırından alın.
Pişen kofteleri sotelenmiş sebzelerle ve pilavla beraber servis edin...Afiyet Şifa olsun

