Gerekli Malzemeler

Sebzeli Somon Şiş İcin ;

3 adet somon fileto dilim
3 adet kırmızı biber
2 adet limon
Arpacık Soğan
Defne Yaprağı
Biberiye
Tuz / Karabiber

Bademli Pilav İcin ;

1 su bardağı baldo pirinc
1,5 su bardağı sıcak su
1 cay bardağı kabuksuz badem (yaklaşık 100 gr.)
1/2 demet dereotu
Kuş Uzumu
Tereyağ
Mısır ozu yağı
Tuz / Şeker

Tartar Sos İcin ;

Mayonez
Kapari
Kornişon Turşu
Maydanoz

Not : Tartar sos icin kullandığım mayonezi kendim hazırladım.Sizde hazır kullanmayacaksanız onun icin gereken malzemeler , 2 yumurta sarısı , 1 adet limon , sirke ve sıvıyağ .

Hazırlık Aşaması ;

Tarife başlamadan once somonlarınızı kısa bir sureliğine dondurucuda bekletin.Bu kesim aşamasında işinizi kolaylaştırır.
Bademleri ise sıcak suda bekletin , kabuklarının kolay soyulması icin gerekli olacak

Yapılışı ;

Bademli Pilav

Oncelikle bademli pilavı hazırlayarak başlayalım.

1 corba kaşığı kadar tereyağ ile mısır ozu yağında ıslattığımız pirinclerimizi iyice suzup kavuralım.

Kavrulmuş pirinclere ince kıyılmış dereotu , ayıklanmış/yıkanmış kuş uzumu , 1 adet kesme şeker , karabiber ve damak tadınızına gore tuz ekleyelim.

Ayrı bir tavada cok az tereyağ ile kabuklarını soyduğumuz bademleri kavuralım. Bademleri suyunu cekmek uzere olan pilava ekleyerek , bir kez karıştıralım . Ve pilavı dinlenmeye bırakalım .

Pilavımızın daha beyaz gorunmesi icin , pirinci ıslatma aşamasında limonlu suda bekletelim
Genişletmek icin tıkla...

Sebzeli Somon Şiş ;

Somon dilimlerini keskin bir bıcak yardımıyla derisinden ayrılalım ve mumkun olduğunca eşit kareler halinde keselim.
Kestiğimiz somon parcalarını tuz , karabiber ve biberiye ile harmanlayalım.

Şişe sırasıyla ; bir parca somon , defne yaprağı , yarım ay şeklinde (cekirdekleri cıkartılmış) limon , bir arpacık soğan ve kare kesilmiş kırmızı biberleri dizelim . Şiş sonuna kadar bu sıralama ile devam edelim.

Şimdi sırada hazırladığımız şişleri ızgarada pişirmeye geldi . Ben elektrikli ızgara kullandım pişirmek icin .İsterseniz fırınınızın ızgara ayarında da hazırlayabilirsiniz.

Şişler ızgarada pişerken bizde yanında sunacağımız tartar sosu hazırlayalım.

Tartar Sos ;

Tartar sos yapımı son derece kolay ve balık yemeklerinin vazgecilmez eşlikcisidir.
Sosu hazırlarken kullandığım mayonezi kendim hazırladığım icin burada kısaca onun yapım aşamasını paylaşayım.

2 adet yumurta sarısı ve bir limonun suyu tel cırpıcı ile iyice cırpılır.
Bu karışıma damla damla sıvı yağ eklenirken , hic bırakmadan elle cırpmaya devam edilir.Mayonez kıvam olarak yoğunlaşmaya başlayınca cok az sirke ve tuz eklenir.Cırpma işlemine yağ eklemeye devam edilerek mikserle devam edilir.

Mayonez hazırlarken , kıvam tutana kadar elle cırpılmalı ,kıvamın tuttuğundan emin olununca miksere gecilmelidir.
Genişletmek icin tıkla...

Hazırladığımız mayonezden istediğimiz kadar alıp , icine doğranmış kornişon turşu , kapari ,kıyılmış maydanoz ekleyelim ve karıştıralım.Tartar sosumuz hazır....

Şimdi sıra geldi tum hazırlıkları birleştirmeye.

Bademli Pilav Eşliğinde , Tartar Soslu Sebze Somon Şiş yenilmek uzere hazır ,afiyet olsun