











Balıkesir Mutfak ve Yemek Kulturu
Balıkesir İli coğrafi şartları ve ceşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kulturune sahiptir. Her etnik grubun kendine has bir mutfak kulturu olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur.
İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların buyuk bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadır.Geri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilir.Korfez Bolgesinde zeytin uretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştır.Balıkesir yoresinde ic kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında cicek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır.
Yore mutfağı sebze ve ot yemekleri yonunden zengin olup yore mutfağında unlu bircok yemek vardır: Askalubrus, Murduk Aşı, Sarmaşık, Borulce, Acı Filiz Kavurması...
Yorede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal urunler tum sofralarda yerini almıştır.Hayvansal gıdalarda Manyas,Gonen ve Susurluk İlceleri tanınmıştır. Bunun yanında Korfez Bolgesinde beslenme de deniz urunleri onemli yer tutmaktadır.Deniz urunleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun sure saklanıp tuketilmektedir.
Ayrıca hamur işleri de yaygın olup tuketimi fazladır.Mantı ve borek yapımlarının yanında koylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir.
Balıkesir mahalli yemekleri oldukca zengindir. Bu yemekler ozellikle duğun, hayır gibi torensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. Bu yemekler arasında tirit, borulce, sura, manav tarhanası, sacaklı mantı, keşkek, mafis, guvec, peynirli patlıcan, duğun corbası , zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, hoşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati cekmektedir.
ALINTIDIR...