

Boğazda balgam, tek başına oluşan bir hastalık değildir. Solunum yollarında oluşan balgam, ceşitli renklerde ve yoğunluk da değil ise normal olarak karşılanabilir. Ancak renginde ve yoğunluğunda farklılıklar gozlenirse bir hastalığın habercisi olabilir. Siyah ve gri tonlarında oluşan balgam fazla dumana maruz kalmaktan ve hava kirliliğinden meydana gelir. Bilhassa balgamda kan meydana gelmiş ve renginde kırmızılık oluşmuş ise akciğerlerde meydana gelen bir hastalığın habercisi olabilir.
Boğazda balgam ozellikle zaturree, bronşit ve tuberkuloz gibi hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Kişilerde gorulen balgam eğer şeffaf bir gorunumde ise astım hastalığının tipik bir belirtisi olabilir. Kişilerde gorulen bu şeffaf balgam oldukca yapışkan bir haldedir ve miktarı da oldukca fazladır. Aynı zamanda fazla sigara tuketen kişilerde de şeffaf balgam gozlenebilir.Balgamın tedavisi icin oncelikle kişilerde neden meydana geldiği ve hangi hastalığın habercisi olduğuna bakılmalıdır. Bununla birlikte, boğazda balgam şikÂyetini azaltmak ve ortadan kaldırmak icin ceşitli bitkilerden ve ilaclardan faydalanılabilinir.
Boğazda balgam icin zencefil, meyan koku, ısırgan otu ve ıhlamur oldukca iyi gelen bitkiler arasında ilk sırada yer almaktadır. Balgam sokturucu ozelliği olan bu bitkilerin dışında uzum suyu veya pekmezde tuketilebilir.
Ayrıca boğazda ki balgamın dışarı atılması icin tere kuru tercih edilebilir. Terenin balgam sokturucu ozelliğini bilmeyenimiz yoktur. Aynı zamanda terenin dışında oğutulmuş Antep fıstığı ile birlikte bal karıştırılmalı ve her gun 1 kaşık tuketilmelidir. Hem boğazda ki balgamın sokulmesi icin hem de kuru oksuruğun giderilmesi icin oldukca fayda sağlamaktadır.
Boğazda balgam olduğu donemlerde fazla baharatlı ve acılı besinler tuketilmemelidir. Cok sıcak veya cok soğuk besinlerden de belli bir donem uzak durulmak da fayda var. Fazla sıcak tuketilen icecek ve yiyecekler balgamın yoğunlaşıp, bakterilerin coğalmasına yol acmaktadır. Hatta boğazda balgam olduğu zamanlarda tuketilen aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinler başka hastalıklara da sebebiyet verebilir.
Bilhassa aşırı sıcak tuketilen besinler, boğazda tahribat sorununu artırır. Her şeyden once boğazda balgam sorunu yaşayan kişilerin yiyecek tuketirken ısı kontrolu yapmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.
Tedavi;
İlk olarak boğazda balgama neden olan etken araştırılır. Ardından hasta da gorulen balgamın turu icin bir inceleme yapılır. Bunun icin balgamın renk ve yoğunluk durumuna bakmak yeterli olacaktır. Akabinde hastanın balgamı ile ilgili sorunlarına goz atılır ve balgam yeşil, gri, sarı gibi tonlarda oluşuyor ise hastaya oncelik olarak ''ekspektoran'' balgam sokturucu bir ilac verilir. Eğer hastanın durumu sadece balgam sokturuculer ile gececek gibi gorunmuyorsa yanında antibiyotik ile tedavi onerilebilir.
Hastada gorulen balgam şeffaf bir gorunumde oluşuyor ise burada hastaya duşen tek şey gunluk olarak icilen suyun miktarını artırmak ve bitkiler ile şifayı bulmak olacaktır. Genelde fazla sigara tuketen kişilerde, sabahları ac karnına cok fazla gorulen bu balgam turu kişilerde kuru oksuruğe yol acıp yaşam kalitesini duşuruyor.