Şerbetli tatlılar olursa ilk tarif benden demiştim

Aboneyim abone, biletleri cebimde. Ballı lokma tatlısı, aman haydi hayırlısı diyerek konuma başlayayım

Şerbetli tatlılar deyince aklıma ilk gelen tatlıydı lokma. Nedeni aşırı sevilmesi, ilk tercih edilmesi değildi kesinlikle. Biliyorum coğuna gore tercih edilmeyen tatlıdır. Ama benim icin her zaman ilk sıralarda olacak.
Bu yarışmada size sevenbileceğiniz i duşunduğum bir tatlıyı değil, sevdiğim tatlıyı yapacağım

Lokma hamuru yapmadan once şerbetini yapmamız gerekiyor, cunku şerbetimiz soğuk olmalı. Ben 2 saat once yaptım soğuması icin.

Şerbet icin gerekli malzemeler;
3 sb şeker
2 sb su
Ceyrek limon.

Şeker ve suyu ocağa koyarak kaynayana kadar karıştırıyoruz. Şerbetimiz kaynayınca icine ceyrek limonu sıkıp icine atıyoruz. Boyle yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Şerbetimiz biraz koyu kıvam alması gerekiyor. Bunun icinde bu sure yeterli olacaktır.

Hamuru icin;
3 cay bardağı un
1.5 cay bardağı ılık su
½ yaş maya
3 kup şeker
Tuz.

Once yaş maya ve 3 kup şekerimizi biraz suyun icinde eritiyoruz. Daha sonra unumuzu, tuzumuzu ve suyumuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz(mikser kullanırsanız daha pratik olursunuz). Lokma hamurunun biraz cıvık olması gerekiyor. Benim kamurum kek hamurundan azıcık daha kalındı.
Elde ettiğimiz hamuru guzelce strecleyip mayalanmasını bekliyoruz. Bunun icin de yaklaşık 30 ile 45 dakika gibi bir zaman yeterli oluyor.

Mayalanan hamurumuzu bir kez daha karıştırıp ondan sonra kızartıyoruz( sonra hamur goz goz olduğu icin şekli cok değişik oluyor )

Kızartmak icin;
1.5 sb sıvı yağ.
Yağımızın altını acıp biraz ısınmasını sağlıyoruz. Yağımız biraz kızınca bir avucumuza hamur alıp, avucumuzda biraz sıkarak yuvarlak hamur oluşturup , tatlı kaşığı ile koparıp kızgın yağın icine atıyoruz (kaşığı mutlaka yağlayıp, yoksa surekli hamur kaşığa yapışır). Ve lokmalarımızın her yerinin kızarması icin karıştırıyoruz. Kızaran lokmalarımızı şerbetin icine atıyoruz.

Ne oyunlara direndim, lokmamı calmak istediler izin vermedim İşte size aşkım lokman