Merhabalar arkadaşlar

Hangi tarifle katılayım acaba diye duşunduğum donem @nevreste nevoştan aldığım şekerli ekmek tarifi ile katılmaya
karar vermiştim aslında ama şekerli ekmek o kadar lezzetliydi ki yapımını resimleyemedim nevoşcum,işte sana ispatı

Bende mecbur şobiyet yapmak zorunda kaldım

Şu ara sık sık yaptığım ve tam ouan alan tarifimi sizlerle paylaşmak istedim, beğeneceğinizi umuyor ve tarifime geciyorum
Kaymaklı şobiyet icin malzeme lisesi
Hamuru icin
2 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 bucuk cay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
1 cimdik tuz(her tatlıya mutlaka atılması gerekir)
4-5 su bardağı un ( un olcusu un cinsine ,yumurta buyukluğune ,
yoğurdun sıvılığına gore değişiyor ama asla 5 su bardağının uzerine cıkmamanızı tavsiye ederim)
Acmak icin
2 paket buğday nişastası
İci icin
2 su bardağı sut
2 yemek kaşığı irmik
1 silme yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı dolusu kaymak
1 paket vanilin
Uzerine dokmek icin
300 gr tereyağ
3 yemek kaşığı dolusu kaymak
Şerbeti icin
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Ceyrek limon suyu
*Evvela hamurumuzun sıvı marzemelerini kaba alıp homojen hale gelene kadar karıştırıyoruz,
kabartma tozu ve unu da ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
*Hamur dinlenirken muhallebimizi hazırlıyoruz.
*sut,irmik ve nişastayı ocağa alıp muhallebi kıvamında pişiriyoruz,kaynayan muhallebiye kaymak ve
vanilya da ekleyip ocağı kapatıyoruz.Muhallebinin sıcaklığı ile kaymağı eritip soğumaya bırakıyoruz.
*Verdiğim olculerden iki tam tepsi şobiyet elde ediliyor bu sebepten hamuru 30 eşit bezeye ayırıyoruz.
*20 dakika dinlendirdiğimiz bezelerimizi nişasta ile tabak buyukluğunde teker teker acmaya başlıyoruz
*15 kat oluncaya kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
*Her kat arasına bir tatlı kaşığı buğday nişastası serpip ust uste diziyoruz.
*15 kat olan hamurumuzu merdane yardımı ile acmaya başlıyoruz
*Yaklaşıl 4 mm kalınlığında actığımız hamuru kare şeklinde kesiyoruz.
*Uzerlerine once hazırladığımız muhallebi daha sonra da iri kıyım cevizlerden yerleştirip ucgen şeklinde katlıyoruz
*Katladığımız ucgenin ortasına değil ucuna hafif bastırarak kapatıyoruz.
*Aynı işlemleri ikinci tepsi icin de tekrarlıyoruz, arzu ederseniz olculeri yarıya indirip tek tepsi de yapabilirsiniz.
*Fırına vermeden evvel erittiğimiz tereyağ ve kaymağı uzerine gezdirip 180C lik fırında uzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
*Şerbeti icin 5 e 5 olcudeki şeker ve suyu ocağa alıp kaynatıyoruz, 20 dk kadar kaynayan şerbete limon suyu ekleyerek
5 dk daha kaynatıp ocaktan alıp ılıtıyoruz.
*Normalde tatlı sıcak -şerbet soğuk olur veya tam tersi, ama bu tarifte tatlı soğuk ,şerbetin de ılığa yakın soğuk olması şart.
Diğer turlu hamurunuz yumuşar ve o cıtır cıtır katları birbirine yapışıverir.
*Ve bir puf noktası daha; Muhafaza aderken asla uzerini kapak,strec v.s bi ortu ile ortmemelisiniz ,
acık kalan şobiyetin kıyır kıyır lezzeti ve cıtırlığı cok daha yerinde oluyor tecrubem ile sabittir efenim

*Şimdiden yapana yiyene Afiyet olsun...
Sunumda kurdela kullanmadım N Nana

Herkese benden şobiyet

Katılan tum arkadaşlarıma başarılar diliyorum