Besteci ve Aranjor Furkan Balategin Eroğlu, Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. Padişahı II. Osman’ın tahttan indirilip haince katledilişini konu alan, “Balategin” (Kucuk Prens – Kucuk Padişah) isimli film muziği seyirli muzik albumunu yakında piyasaya cıkartıyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. Padişahı nam-ı diğer “Genc Osman” 14 yaşında Osmanlı tahtına oturmuş, tahtta kaldığı kısa surecte yenilikci ve ileri goruşluluğuyle dikkat ceken bir padişah olmuştu. Genc Osman’ın Tarihteki başka bir onemli yeri ise ilk katledilen padişah olmasıydı, zira Genc Osman’a kadar tahttan indirilen padişahlar oldurulmemişti.
Genc Osman’ın yenilikci hareketleri tecrubesizliği yuzunden bir turlu gercekleşemiyordu ve bazı kaynakları gore Lehistan Seferi’ne cıkmadan once kardeşi Mehmed’in o yokken tahta cıkmasını engellemek icin oldurttuğu, kardeşinin boşyere ahını ve bedduasını aldığı soyleniyordu. Nitekim bu yenilikci duşuncelerinin arasına Anadolu, Mısır ve Suriye askerlerinden oluşacak bir ordu kurma fikri girince bunu dillendirmekten cekinmedi, cunku savaşlardaki başarısızlığın askerin gevşekliğinden kaynaklandığını soyluyordu. Kimi kaynaklara gore tahttan indirilme sebebi bu iken, efsaneye gore; Genc Osman bir gece haremindeki cariyerlerden birine Yeniceri ocağını kapatacağını soylemiş ve cariyenin hemen o gecenin sabahına Yeniceri Ağaları’na bu bilgiyi sızdırması uzerine Yeniceriler sarayı basıp padişahı tahttan indirmişti…
Genc Osman; “26 Şubat 1618″ de cıktığı Osmanlı İmparatorluğu tahttından “10 Mayıs 1622″ de indirildikten sonra 10 gun kadar Yedikule Zindanları’nda hapsedilmiş, 10 gunun sonunda kendisini oldurmek isteyen cellatlara kahramanca karşı gelmesine rağmen 20 Mayıs 1622′de boğularak canice katledilmişti.




İşte bu haince katledilişin uzerinden 389 yıl gectikten sonra Film Muzikleri Bestecisi Furkan Balategin Eroğlu, Genc Osman’ın film gibi bu hayatına ithaf ettiği bir calışmayla dinleyiciyle buluşacak. Furkan Balategin Eroğlu “Balategin” isimli albumu icin şunları soyluyor; “Bu album Osmanlı İmparatorluğu’nun gucunu, şaşasını ve Genc Osman’ın hazin hikayesini muzikle hissedebileceğiniz bir calışma. Bunun icin bu albumu sadece bir muzik albumu olarak değil tarihimizin ve Turk Milletinin ic burkan ama boyun eğdirmeyen gecmişini anlatan belkide bu duruma tepki gosteren bir ifade muziği olarak dinlemek gerekir. Albumu dinlerken kendinizi İstanbul Boğazı’nın kıyılarına vuran hafif dalga sesleriyle veya saraya yapılan baskında cıkan yangındaki kor alevlerin icinde bulabilirsiniz. Ayrıca bu calışmayı dinlerken Turk ve Osmanlı tarihini anlatan bircok film, dizide duyduğunuz gibi Turk Muziği’nden yoksun sadece klasik batı muziği orkestrasyonlarıyla ve batı muziği sistemiyle bestelenmiş eserler duymayacaksınız. Yaklaşık 40 kişilik bir orkestrayla seslendirilmiş Balategin albumunde gunumuz modern beste ve aranjeleriyle Turk Muziği ve Klasik Batı Muziği orkestrasının birbiriyle nekadar ahenkli olabileceğini duyacaksınız. Babamın bana ikinci isim olarak kendi oluşturarak koyduğu “Balategin” yani kucuk padişah, kucuk prens anlamına gelen bu isimide Genc Osman’ın cok kucuk yaşta tahta gecmesiyle ilişkilendirdiğim icin albumun isminin “Balategin” olmasını uygun gordum. Dinlerken kendinizi olayların icinde hissedeceğiniz bir album oldu.”.




Unlu Halk Bilimci Yrd. Doc. Dr. Turker EROĞLU’nun Genel Sanat Yonetmeni olarak yer aldığını gorduğumuz ”Balategin” albumu teknik ekibiylede dikkat cekici. Ayrıca cekimleri gectiğimiz aylarda tamamlanan albumun ilk tanıtım fragmanı www.furkaneroglu.com uzerinden izleyicilere sunulmuş, izleyip aşağı yukarı nasıl bir albumun sizi beklediğini tahmin etmeye calışabilirsiniz. Albumle alakalı ayrıntıları ise Furkan Eroğlu’nun resmi web sitesi www.furkaneroglu.com ve Furkan Eroğlu’nun sosyal paylaşım ağındaki resmi sayfası www.facebook.com/feofficial adresinden takip edebilirsiniz.


ASENKRON MUZİK YAPIM’ın yapımcılığı ile tamamlanan “Balategin” albumunun sonbahar ayları icerisinde dinleyiciye kavuşması bekleniyor.



__________________