Oncelikle herkese hayırlı kandiller dilerim arkadaşlar,Rabbim bu mubarek gecede kalbinizden gecen tum duaları kabul etsin inşaallah.
Herkesin sofrasında bulunan klasik ama demirbaşı olan bir corbadır mercimek corbası ama bana gore Anne kokar.Annemin beni sandalyeye oturtup bak kızım iyice seyret diye ilk oğrettiği corbadır

Birde benim yapımımla ve sunumumla paylaşmak istiyorum sizlerle...

MALZEMELER

YAPILIŞI
Oncelikle tereyağı ve soğanı soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz,daha sonra salcasını ilave edip biraz daha hep beraber tanışıp kaynaşmaları icin kavurmaya devam ediyoruz.Ve hemen sonra et suyumuzu da ilave diyoruz,suyumuz et suyu olursa corbamızın tadından yenmez bu işin puf noktasıdır,yok efendim buzlukta haşlamalık et kalmamış,benim keyfim yerimde şimdi ustumde eşofmanları cıkarıp kasaba haşlamalık et,kemik vs...almaya inemem derseniz

Salca kokusu cıktıktan sonra icine yıkayıp pakladığımız mercimeğimizi,kup kup doğradığımız patates ve havucumuzuda ekleyip malzemeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Corbamız pişip icindeki malzemeler yumuşadıktan sonra el blenderimizle tum malzemeleri eziyoruz.Verdiğim olcu tamdır ama mercimeğimizin markadan markaya değişiklik gostereceği riskini hesaplarsak tum bunların sonucunda eğer corbamız koyu olursa azıcık kaynamış su ilave ederek corbanın kıvamını inceltebilirsiniz.
En son olarak icine kuru nane,pul biber ve isteğe bağlı kimyon karabiber ilave ediyoruz,corbamız afiyetle icmeye hazırdır.En son dilerseniz icmeden once limon sıkabilirsiniz.Sıcak sıcak icmeyi unutmayın,herkese afiyet olsun

Ve işte sunumum
Yeni smileyler gelmiş,cok tatlılar,konumu ekledim ve actım cok mutluyum mahiyetindeki şu smileyleri de şuraya ekliyeyim

MERCİMEK
_________
Lens culinaris. Kurutulmuş tohumlarından besin olarak yararlanılan cok eski bir tarım bitkisi. Mercimek bugun dunyanın bircok yerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Mercimek, bedenin kas ve başka dokularının oluşumu ve yenilenmesi icin gerekli olan bitkisel proteinler acısından pirince ve oteki tahıllara gore cok daha zengin bir urundur. Ayrıca, B vitaminiyle demir ve fosfor gibi bazı mineralleri de icerir. İşte bu nedenlerle cok değerli bir besin maddesi olan mercimek, en cok corba ve sıcak yemek yapılarak tuketilir. Bu bitki koklerindeki azot bağlayıcı bakterilerin yardımıyla yetiştiği toprağı azotca zenginleştirir.
Bezelye ve fasulye gibi baklagillerin bir uyesi olan mercimek, tohumdan yetiştirilen bir yıllık bir bitkidir. Ortalama 15-20 cm arasında boylanabilen sık dallı, govdesinde yeşil, bileşik yaprakları bulunan mercimeğin acık mavi cicekleri, genellikle ikili ya da dortlu salkımlar hÂlindedir. Taneler yetiştirilen bitkinin ceşidine gore; kırmızı, boz, yeşil, siyah ya da kahverengi olabilir.
Mercimek en cok Hindistan ve Pakistan ile Batı Asya, Kuzey Afrika ve Guney Avrupa ulkelerinde yetiştirilir. Turkiye dunya mercimek uretiminde onemli bir yer tutar. Turkiye ’de yapılan uretimin yaklaşık yarısı Guneydoğu Anadolu bolgesinden sağlanır.