kaşıntı nedenleri,kaşıntı neden olur,kaşıntı hastalık habercisimi,kaşıntıya ne iyi gelir,kaşıntı tedavisi hakkında bilgiler









Gecmeyen Kaşıntılar Mide Bağırsak Hastalığı Belirtisi Olabilir
İnatcı kaşıntıları onemseyin! Bobrek yetmezliğinden, karaciğer hastalıklarına kadar ciddi hastalıkların habercisi olabilen kaşıntı şikayeti, mide bağırsak hastalıklarının da arka planında kalan onemli belirtilerdendir. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bolumu’nden Doc. Dr. Serdar Akca, kaşıntı ile kendini gosterebilen hastalıklar ve tedavi yontemleri hakkında bilgi verdi.
Kaşıntının bolgesi onemlidir
Bolgesel veya tum vucudu etkileyebilen bir şikayet olan kaşıntının ortaya cıktığı bolgenin tanı icin onemli bir veri olduğunu belirten Doc. Dr. Akca, “Bolgesel kaşıntılar ve genel vucut kaşıntılarında farklı sebeplerin araştırılması gerekir. Orneğin; bağırsak parazitleri, mantar enfeksiyonları, temizliğe dikkat etmemek veya o bolgede cildi tahriş edecek şekilde aşırı duzeyde temizlikle uğraşmak, kronik ishal veya dışkılarken aşırı zorlanma, fazla baharatlı yiyeceklerle beslenme gibi sebepler “pruritus ani” olarak adlandırılan genital bolge kaşıntısına yol acabilir. Cocuklarda da sıklıkla şikayete yol acan anal bolge kaşıntıları, “kıl kurdu” olarak da bilinen bir tur parazitten kaynaklanabilmektedir. Bu tur kaşıntılar genellikle geceleri ortaya cıkar.
Cilt ve bobrek hastalıklarına ek olarak hemoroid de kaşıntıya neden olur
Doc. Dr. Serdar Akca, kaşıntıya neden olabilecek hastalıkları şu şekilde sıraladı: “Bircok cilt hastalığı ve sistemik hastalık da genel kaşıntıya yol acabilir. Deri hastalıkları, kronik bobrek hastalıkları, yaşlılarda daha sık rastlanan cilt kuruluğu ve lenfomalar bu tur kaşıntılara neden olabilirken; sindirim sistemi hastalıkları da kaşıntı ile kendini gosterebilir. Vucutta gecmeyen kaşıntıya sebep olan onemli hastalıklardan biri, safra akımının bozulması sonucu ortaya cıkan “kolestaz” durumudur. Yetişkinlerde gorulen “perianal” adı verilen kaşıntı turu, hemoroid hastalığına ve “anal fissur” olarak adlandırılan makat catlaklarına bağlı olarak gelişebilmektedir. Coğunlukla kabızlık sonrası oluşan catlaklar, o bolgenin iyileşip tekrar catlak acılmasıyla gelen akıntıdan dolayı kaşıntıya neden olmaktadır.”
Karaciğer buyumesi ve sarılık ile birlikte gorulen kaşıntıya dikkat!
İnatcı kaşıntıların cok ciddi hastalıklara da işaret edebileceğini belirten Doc. Dr. Serdar Akca, sozlerini şoyle surdurdu: “Kolestaz”, karaciğer ve safra yollarının pek cok hastalığına bağlı olarak oluşabilen ciddi bir bulgudur. Safranın vucuttan yeterince atılamaması sonucu ortaya cıkar. Safra iceriğinin taşınmasına yardımcı olan proteinlerin fonksiyonlarındaki bozulma, safra kanallarının hastalıkları veya tıkanmaları sonucu, toksik maddelerin kan ve dokularda birikmesiyle gorulen “kolestaz”ın belirleyici ozelliklerinden birisi kaşıntıdır. İnatcı ve ciddi boyutlarda neden olduğu kaşıntının yanı sıra; hastalığın diğer bulguları arasında sarılık, karaciğerde buyume, ishal, gelişmede gerilik, tansiyon, tekrarlayan burun kanamaları, karın ağrıları ve bulantı yer almaktadır. Devam eden kaşıntıya bu belirtiler eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. “
Tedavi icin kaşıntının nedeni araştırılmalı
“Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen kaşıntının tedavisi icin, oncelikle rahatsızlığın kaynağı araştırılmalıdır.” diyen Doc. Dr. Serdar Akca, “Cilt hastalıklarından şupheleniliyorsa uzman doktordan bu konuda yardım alınmalı, sistemik bir hastalık tespit edilirse ilgili uzmanının uygulayacağı tedavi yontemleri uygulanmalı ve takibi yapılmalıdır. Ayrıca perianal kaşıntıyı onlemek icin; sabun ve deterjanlardan uzak durulmalı, makat cevresinin kuru kalması sağlanmalı, pamuklu ic camaşırları tercih edilmeli, kaşıntıya neden olabilen kafeinli ve baharatlı yiyecekler tuketilmemelidir. “şeklinde konuştu.
kaynak:memorial.com.tr