

Şiddetli ağrı, adet duzensizlikleri, sık idrara cıkma gibi belirtilerle kendini gosterebilen rahim ici miyomlar, kısırlıktan rahmin alınmasına kadar gidebilen tablolara neden olabilmektedir. Cerrahi dışında kesin tedavisi olmayan miyomlar son yıllarda laparoskopik yontemlerle alınmakta, hasta bu sayede kısa surede normal yaşantısına donebilmektedir. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bolumu’nden Doc. Dr. Onder Koc, laparoskopik miyomektomi yontemi hakkında bilgi verdi.
Miyomlar gebelik doneminde buyuyerek duşuğe sebep olabiliyor
Rahmin kendi duz kas liflerinden gelişen miyomlar, ailesinde miyom olan kadınlarda daha cok gorulmektedir. Ureme cağındaki kadınlarda karşılanmamış ostrojen hormonun artması sebebiyle, miyomların gorulme oranları %15-20 arasındadır. Gebelikte yuksek ostrojen duzeyine bağlı olarak daha fazla buyumektedirler ve buyuyen miyomlar fetusu iterek duşuklerin yaşanmasına yol acabilmektedir. Menopoz doneminde ise ostrojen hormonunun azalmasıyla miyomlar azalmakta ve kuculmektedir. Miyomlar, genellikle sınırları belirgin ve iyi huylu kitleler olsalar da, buyume ve kan akımı hızları ultrasonla kontrol edilerek cok nadir de olsa kotu huylu bir tumor sarkom olma olasılıkları değerlendirilmelidir.
Hastanın yaşı onemli
Miyomların ameliyatla alınıp alınmamasının değerlendirilmesi; hastanın durumuna, yaşına doğru zamana ve kullanılacak yonteme gore yapılır. Herhangi bir bası ya da kanamaya neden olmayan bir miyomda, kotu huylu duz kas tumoru şuphesi uyandıran bulgular da olmadığı surece ameliyata gerek yoktur. Buna karşın aşırı kanamalar yaratan, rahme bebeğin yerleşmesine engel olan, mesaneye ve son bağırsağa bası ve ağrı yaratan miyomların ise alınması gerekmektedir. Hastanın yaşı yapılacak ameliyat yonteminin seciminde onemlidir. İleri yaştaki hastalarda, menopoz doneminde miyomun buyumesinin duracağı ve koreleceği ihtimali goz onune alınarak ameliyat ertelenebilir. Genc yaşlardaki hastalarda ise rahmin korunmasına yonelik bir minimal giriş cerrahisi yontemi olan laparoskopik miyomektomi (kapalı ameliyat yontemiyle miyom cıkarılması) yontemi kullanılabilir.
İlac kullanımının yetersiz kaldığı ve kadın doğum uzmanı tarafından miyomun alınmasının gerekli gorulduğu durumlarda, laparoskopik miyomektomi yonteminin kullanılması; daha az ağrı, 5 mm kadarlık kucuk dikiş izi, daha az kan kaybı ve gundelik hayata daha erken donuş sağlamaktadır. Laparoskopik yaklaşım, vakaların buyuk bir kısmına uygulanabilmektedir.
kaynak:memorial.com.tr