grip nedir,grip belirtileri,grip nedenleri,grip tedavisi,gribe karşı alınıcak onlemler,gribe karşı grip aşısı,grip hakkında bilgiler










Kış hastalıkları icerisinde sayılan grip, en sık Ocak ve Şubat aylarında zirve yapmakta Kasım ve Mayıs ayları arasında da sıkca gorulebilmektedir. Hastalığı kolay atlatmak icin uygulanacak tedavi kadar hastalanmamak icin bağışıklık sistemimizi guclu tutacak onlemler almak da onemlidir. İnsanlar bu konuda gecmişe kıyasla daha bilincli davranmakta. Hastalık belirtilerini gostermeden tedbirler almaktadırlar.
En iyi korunma yontemi aşılanmaktır
Aşı bir onceki sezonda etken olan virusleri icermektedir. Yeni sezondaki etken viruslerle uygunluk oluşursa koruyuculuk artmaktadır. Virusler yapılarında kucuk değişiklikler gosterebildiklerinden kalıcı bağışıklık oluşamamakta, aynı sezonda ust uste grip ya da soğuk algınlığı benzeri hastalıklar yaşanabilmektedir. Eğer virus, yapısında daha major bir değişiklik gecirirse yeni bir influenza yani grip virusu oluşabilmektedir. Bunun sonucunda daha geniş kitlelere hızla yayılabilen ve eski aşıların etkisiz kaldığı salgınlarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Her yıl ortaya cıkan virus aynı olsa dahi aşının etkisi zaman icerisinde azalacağından her yıl tekrar aşı olmak gerekmektedir. Hangi virusun etken olacağını onceden bilmek mumkun değildir. Her yıl hatta aynı sezonda dahi yapısını değiştirebilmektedir. Yeni grip aşısı genellikle Eylul - Ekim ayları ile birlikte eczanelerden temin edinilmekte ve bu donemlerde uygulanması uygundur. Ancak daha sonraki aylarda da uygulanabilir. Koruyuculuğu 1. haftada başlamakta ve 1 ayda en etkin hale gelmektedir.
Hastalıklardan korunmak icin;
Grip ya da soğuk algınlığı geciren kişilerden uzak durmak,
Sık dokunulan eşyaların surekli temizlenmesi,
Ortamın havalandırılması,
Ellerin sık yıkanması,
Sağlıklı beslenmek,
Havaya gore giyinmek
Kalabalık ortamlardan kacınmak uygulanabilecek yontemlerdir.
Hastalansanız da cevrenizdekilerin sağlığını duşunun
Hasta kişilerin de hastalığı bulaştırmamak icin daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Mumkunse evlerinde istirahat etmeleri okula, işlerine gitmeyerek yakın ve uzak cevrelerini korumaları mumkun olabilir. Oksururken, hapşırırken mendil kullanmaları, ellerini sık sık sıcak su ve sabun ile yıkamaları ve maske kullanmaları onerilebilir.
Kronik hastalığı olanlar daha dikkatli olmalı
Grip olan kişilerin coğu tedaviye ihtiyac duymadan hafif bulgularla hastalığı en gec 2 haftada tam olarak atlatabilmektedirler. Bazı insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyretmekte hastanede yatması gerekmekte ve gribe bağlı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Ozellikle 5 yaşın altındaki cocuklar, 65 yaş ve uzerindekileri, gebeler ve kronik hastalığı olanlarda zaturre, broşit, sinuzit. kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlar daha sık gorulmektedir. Astım kronik akciğer, kalp ve bobrek hastalarının altta yatan hastalıklarının seyri kotuleşebilir. Genellikle istirahat onerilmekte, bulgulara yonelik tedavi edilmekle birlikte; kronik hastalığı olan risk grubu hastalarda zaman zaman doktor kontrolunde ilac kullanılabilmektedir.