

Omurga eğriliği ve asimetrisi olarak bilinen skolyoz, ozellikle gelişme cağındaki cocukları tehdit etmektedir. Travma, doğumsal gelişim bozuklukları gibi cok ceşitli nedenlere bağlı olarak gelişebildiği gibi, skolyoz olgularının buyuk bir coğunluğunda neden bilinmemektedir. Genellikle gelişme cağının başlangıcında, cocukta omuz asimetrisi, sırtın bir bolumunde kabarıklık, kalcaların aynı seviyede durmaması gibi bulgular anne ve baba tarafından fark edilmektedir. Hafif derecedeki omurga eğrilikleri kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir. Ancak ilerleyen donemlerde; gecmeyen bel ve sırt ağrıları, solunum yetmezliği, ceşitli enfeksiyonlar ve kalpte ritim bozuklukları gorulebilmektedir.
Erken teşhis ve takip sayesinde kontrol altına alınabiliyor
Skolyozun erken evrede teşhis ve tedavi edilmesi onemlidir. Cocuk one eğildiğinde omurgadaki eğrilik fark edilir ve cekilen filmlerle eğriliğin yeri ve derecesi belirlenir. Bu cocuklar genellikle sağlıklıdır ve sadece cok ileri eğriliklerde kalp, akciğer gibi ic organ baskısı ile ilgili sorunlar oluşabilmektedir. Skolyoz teşhis edildiğinde, cocuğun gelişim sureci mutlaka takip edilmelidir.
Aileler cocuklarının vucut gelişimlerini yakından gozlemlemeli
Cocuklarda skolyoz kolaylıkla gozden kacabilmektedir. Bu nedenle ailelerin cocuklarını dikkatle gozlemleyerek; bir omuzun diğerinden daha duşuk, bir kalcanın diğerinden daha yukarıda, bir kurek kemiğinin diğerine gore daha cıkık ve one eğildiğinde sırtın bir tarafında belirgin tumseklik olması durumlarında doktora başvurmaları gerekmektedir.
Tedavi yontemine eğriliğin derecesine gore karar veriliyor
Omurga rontgen filmlerinde onden bakıldığında 10 derecenin uzerindeki eğrilikler skolyoz olarak değerlendirilmektedir. 10 ile 20 derece arası eğrilikler hafif, 20- 40 derece arası eğrilikler orta, 40 derecenin uzerindeki eğrilikler ise ileri duzey skolyoz olarak tanımlanmaktadır. Skolyozun teşhis edilmesinin ardından 4-6 ay arayla yapılan kontrollerle ilerleme olup olmadığı, varsa bu ilerlemenin hızı belirlenmektedir. Skolyoz hastalığında kullanılacak tedavi yontemine, eğilmenin ilerleme riski dikkate alınarak karar verilmektedir. Skolyoz tedavisinde kabul goren tedavi yontemleri; izlem ve surekli takip, korse uygulamaları, egzersizler ve ozel rehabilitasyon uygulamalarıdır. İlerlemenin hızlı olduğu ve bu tedavi yontemlerinin yetersiz kaldığı vakalarda ise cerrahi mudahale gerekebilmektedir.