

Soğuk algınlığı hepimizin zaman zaman yenik duştuğu kronik bir rahatsızlıktır. Nezle-grip virusleri nedeniyle kırgınlıkla birlikte burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve hatta oksurme başlar. Ne yazık ki soğuk algınlığına birden etki edebilecek mucizevi bir tedavi şekli yoktur. Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler ise bu viruslere etki etmezler. Boylece burnumuzu ceker dururuz, soğuk algınlığı icin birkac hap alırız ve belirtilerin gecmesini bekleriz. Ancak soğuk algınlığını biraz daha konforlu gecirebilmek, cevremize ve yakınlarımıza bulaştırmamak icin yapılabilecek pek cok şey vardır. Bu sayede hastalığın ustesinden daha da cabuk gelinebilir.
Oneriler
Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay nezle-grip olmamıza neden olabilir. Her turlu stresten uzak durmaya calışmak bu acıdan da onemlidir.
Olumlu duşunun. Olumlu duşunmek cok onemlidir; yapılan calışmalar hayata olumlu bakan insanlarda bağışıklık sisteminin daha iyi calıştığını gostermektedir. Vucudumuzun direncli ve dayanıklı olduğunu duşunmek iyileşmeyi kolaylaştırabilir.
İstirahat ve gevşeme, belki de nezle ve gribin en eski tedavi onerisidir.
Kendinizi sıcak tutun. Bu durumda aşırı terlemeye yol acmadıkca, vucudun bağışıklık sistemi enerjisini infeksiyona karşı savaşta kullanmak icin odaklayabilir.
Hafif, yorulmadan yuruyuş yapın. Bu şekilde kan dolaşımını arttırılarak infeksiyon bolgesine akyuvarların gelmesine katkıda bulunulur. Acık havada yapılan kısa yuruyuşler havasız bir odada yorganın altında yatmaktan daha iyidir.
Beslenmenize dikkat edin. Soğuk algınlığı sırasında infeksiyona karşı onlem almaya calışan vucudun metabolizması, hazmı zor gıdalarla yorulmamalıdır. Az yağlı gıdalar, et ve sut urunleri, taze meyve ve sebzeler yenmelidir.
Tavuk corbası burundaki salgının kıvamını azaltarak, tıkanıklığı gidermektedir. Ayrıca ozellikle sıcak tavuk corbası salgı uretimini artırır, hapşırma ve sumkurme yoluyla mikropların vucuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.
Bol bol sıvı alın. 6-8 bardak su, meyva suyu, cay ve diğer icecekler ile nezleye bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir. Ayrıca yabancı maddelerin vucuttan atılması kolaylaşır.
Su buharıyla odanın havasını nemlendirmek cok iyi bir yontemdir.
Sigara icmeyin, icilen ortamdan uzak durun. Sigara icilmesi veya dumanına maruz kalınması zaten infeksiyon nedeniyle duyarlı olan boğazın daha kotuye gitmesine neden olur. İnfeksiyona karşı mikropları solunum yollarımızdan temizlemeye calışan hucrelere olumsuz etki yapar.
Yeterli miktarda C vitamini alın. Oksuruk, hapşırma ve diğer belirtilerin azalmasını sağladığına eskiden beri inanılmaktadır. Yuksek doz C vitamini doktor gozetiminde, kısa sureyle kullanılabilir. Fakat sıvı alımını da artırmak acısından portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi C vitamininden zengin meyvelerin suları icilebilir.
Tuzlu su ile burnunuzu temizleyin. Burun icindeki odemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Eczanelerde alınabilecek bu tip tuzlu su spreyleri kullanılabilir veya evde de basitce hazırlanıp kullanılabilir. Bir bardak suya bircay kaşığı saf tuz koyup karıştırdıktan sonra burun damlalıkları ile buruna damlatılarak belirgin rahatlık sağlanır.
Mikroplardan Korunma Ve Cevrenizdekilere Bulaşmasını Onlemenin Yolları
Ellerinizi yıkayın. Ellerin yıkanması mikropların uzaklaştırılmasında oldukca onemlidir. Sabun ve akan sıcak su ile nezle virusleri el ve parmak cildinden temizlenir. Sabun ve deterjanlar nezle virusunu etkilemezler; virusler yıkama ile mekanik olarak ortamdan uzaklaştırılırlar. El yıkama nezle olan kişi veya eşyaları ile temastan sonra cok onemlidir. Ozellikle cocuklara hasta olan kişi ile temas ettiklerinde, ellerini yıkamaları oğutlenmelidir.
Fincan veya bardakları paylaşmayın. Tek kullanımlık kağıt bardaklar, ozellikle okul ve iş yerlerinde mikropların yayılımını onlemede başarılıdır.
Kağıt mendil kullanın. Kağıt mendile sumkurerek cope atmak en iyisidir. Burun akıntısı burundan temizlenir. Kirlenmiş mendili hemen atmak onemlidir; zira masaya, koltuğa, sandalyeye vs. temas ile başkasına virus bulaşabilir.
Gozlere, burun ve ağza dokunmayın. Nezle olan biriyle temas ettiyseniz, asla gozlerinize, burnunuza ve ağzınıza elinizi surmeyiniz. Boylece mikroplar bu bolgelerden size bulaşamaz. Cocuğunuza sık el yıkamasını oğutleyiniz.
Kağıt havlu kullanın. Mutfak veya diğer yerlerde, ozellikle nezle olunduğunda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmelidir.
Oyuncakları temiz tutun. Oyuncaklar mikropları barındırabilirler. Oyuncaklar duzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Başka yone hapşırın. Diğerlerinden uzağa veya mendile hapşırılması onemlidir. Ağzınızı elleriniz ile kapadıysanız, sonrasında mutlaka elinizi yıkayınız. Bu modeli cocuklarınızın da ornek almalarını sağlayın.
Bulunduğunuz ortamı havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalırlar. Pencereler acıldığında temizlenirler. Ayrıca oda nemlendirilmelidir. Kaloriferin uzerine ıslak bez konulması yeterli olur. Burun mukozasının kuruması onlenir.
Mikropları temizleyin. Mikroplar uc saate kadar, kapı kollarında, trabzanlarda, ışık duğmelerinde, telefon, uzaktan kumanda gibi sıkca dokunulan yuzeylerde yaşayabilirler. Bunların arasıra dezenfektanlarla silinmesi faydalıdır.
Bu uygulamalar dışında belirtiler ağırlaşmaya devam ediyorsa veya gecmiyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Ciddi hastalık belirtileri olmayan basit nezlede, belirtileri azaltmak amacıyla semptomatik tedavi uygulanır. Ek olarak yatak istirahati, bol sıvı alınması, ılık tuzlu su ile gargara, akıntı kesici ilaclar ve parasetamol gibi ağrı kesici ve ateş duşuruculer onerilir.
Grip belirtileri olduğunda ise ev istirahati gereklidir. Nezle tedavisinde kullanılanlara ek olarak nadiren ve zorunlu kalındığında gereksinim duyulan viruslere karşı (antiviral) ilaclar, belirtilerin suresini ve ciddiyetini azaltmak icin kullanılabilir. Bu ilaclar, genellikle yaşlılar ve gribe bağlı komplikasyon riski yuksek olan genel durumu bozuk hastalar icin kullanılır. Bu gibi durumlarda belirtilerin ikinci gununde mutlaka doktor onerisiyle başlanır.
Antibiyotikler ise viruslere etki etmezler. Antibiyotikler gibi receteye tabi olan ilaclar, bakteriyel enfeksiyonun bulunduğu orta kulak iltahabı ve sinuzit gibi durumlarda, doktor tarafından teşhis edildikten sonra recete edilirler. Basit nezle ve grip durumlarında antibiyotik kullanımının bir yararı olmadığı gibi, hastanın karaciğer ve bobreklerinin işlevlerini ağırlaştırır ve ayrıca mikropların antibiyotiklere karşı direnc geliştirmesine de neden olur.