et dikeni et dikeni tedavisi ankarda topuk tedavisi yapan yerler topuk ankara dikenine care
Topuk Dikenine tedavi
Bircok hastayı canından bezdirir hale getirmiş bir hastalık olan topuk dikeni hastalığının tedavisi doktorları da gercekten zorlamaktadır. Hastalar tedavi icin genellikle bircok doktor, bircok tedavi yontemi denemektedirler. Kimilerine topuktan iğne yapılmakta, kimilerine değişik tabanlıklar verilmektedir. Ancak cok az hasta tam tedavi olabilmektedir. Coğu hasta tam olarak iyileşmemekte, hatta hic iyileşmemektedir. Hastalarınsa aldıkları farklı yanıt ve tedavilerle kafaları karışmakta, doktorlarına karşı guvenleri sarsılmaktadır. Dr. vildan Cerci, Mynet okurları icin yazdı.
Topuk dikeni hastalığı, ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde aşırı zorlanma nedeniyle oluşan yara ve bu yaranın surekli bir hal almasıdır. Cekilen rontgen filminde, yara uzerine biriken kirec nedeniyle topukta dikenimsi bir goruntu oluşur. Bu goruntuden dolayı hastalık “topuk dikeni” olarak anılmaktadır. Hastalar ozellikle sabahları yere basarken ciddi topuk ağrısı yaşarlar. Biraz yurudukten sonra ağrı azalır. Ancak uzun sure ayakta kalınca ya da yuruyunce ağrı tekrar artar. Bazı hastalar ağrı nedeniyle parmak ucunda yurumek zorunda kalırlar.
Topuk dikeni hastalığı icin en yaygın uygulanan tedavi lokal kortizon enjeksiyonudur. O bolgede oluşan yara ve odemin iyileşmesini sağlayarak tedavi eder. Ancak coğu hastada hastalık tekrarlamaktadır.Maalesef kortizon 1-2 enjeksiyondan sonra dokularda zayıflamaya yol actığından, yapılması tavsiye edilmez. Gunumuzde tabanlık uygulamaları da son derece gelişiguzel yapılmakta, bu konuda yetişmiş personel sıkıntısı cekilmektedir. Uygun tabanlık verilmediğinden,hastalar kullandıkları tabanlıktan genellikle memnun kalmamaktadırlar.
Egzersizin onemi ve devamlılığı konusunda hasta yeterince bilgilendirilip, motive edilmemektedir.Sonunda hastaların buyuk kısmı kendi haline bırakılmaktadır. Olayın cerrahi boyutuna ise gercekte cok az ihtiyac duyulmaktadır.
O halde ne yapılmalıdır?
1.Hastanın ayak taban problemi mutlaka ortaya konulmalıdır.Dengeli basmayı sağlayacak uygun tabanlık verilmeli
2.Uygun egzersizler gosterilerek bu egzersizlerin faydaları hakkında hasta ayrıntılı bicimde bilgilendirilmeli,hasta tarafından yapılması sağlanmalı
3.Topuktaki oluşmuş yarayı ve odemi iyileştirmeye yonelik LAZER tedavisi
Kliniğimizde bu uygulamarla hastalarımızda % 80 oranında başarı elde ettik. Yaklaşık 6ay- 1 yıllık takiplerimizde hastaların iyilik halleri devam etmektedir.Tedavide başarı, şikayetleri bir yılı gecmemiş hastalarda daha cabuk ve kalıcı olmaktadır. Hastanın iyilik halinin devam etmesi, egzersizlerini duzenli yapması ve tabanlık kullanmasına bağlıdır.Şikayetlerinin suresi 2-3 yılı gecmiş hastaların tedavisi guc ve uzun olabilmektedir. Bu hastalarda yukarıdaki tedavilere ek olarak gece boyunca takılması gereken apareyler oldukca iyi sonuc vermektedir.



kaynakA