12.12.12'de ‘Kralice' albumunu cıkaran Hande Yener, "Kralice albumunu kıskanan olmuştur. Cunku başkası yapsaydı ben cıldırırdım" diyor
HT MAGAZİN/ Oya DOĞAN - OZEL ROPORTAJ
Dizi meselesine daldığımdan beri ara verdim muzik roportajlarına... Gectiğimiz hafta Hande Yener'in ‘Kralice' albumunu dinlediğimde "Artık zamanı geldi. Hande Yener'le buluşup bu şarkıların hikÂyesini konuşmalıyız" dedim. Onceki akşam Cihangir White Mill'de buluştuk. İlk kez tanışmamıza rağmen beni gorur gormez "Hoşgeldin" deyip sarıldı. Ardından da "Ben kralice" dedi. Onun bu pasını alıp "Oyleyse ben de prensesim" diye cevap verdim. Kahkahayla başladık sohbete... Şarkılarla başladık, ic dunyasına yolculuk yaptık, kralın nerede olduğunu konuştuk, aşka selam caktık ve oğluna olan sevgisiyle roportajı noktaladık. Ben cok keyif aldım, işte karşınıza Kralice...
‘Kralice' nasıl doğdu? Sizi kim kralice ilan etti?
Uzun zamandır fanlarım bana "Kralice" diye tweet atıyordu. Yapımcım Polat Yağcı bana "Kralicem" der. Sinan Akcıl, "Sen bayağı kralice takılıyorsun" diyordu. Sahiplenici havam, hafif otorite, yonlendirmeler, diktatorluk, biraz sempatiklikler, oyunlar bende vardır. Bunları insanların huyuna giderek yapıyordum. Sonunda Sinan bu şarkıyı cıkardı.
Peki, ‘Kralice'yle aslında kime meydan okuyorsunuz?
Krala ve hareme... (Kahkahalar) Bugun bir ilişki yaşamak cok zor. Herkes kendisini seviyor ve doğru buluyor. İlişki artık takılmacaya donuştu. Ama bu da gelip gecici bir şey. Her şeyi tukettiğimiz gibi bunu da tuketeceğiz. Yine uzun ilişki moda olacak. Zamanla insanın ilişkiye bakış acısı da değişiyor.
Sizinki de değişti mi?
Ben daha onceki tum ilişkilerimde kendimi sıfır kusurlu bulurdum. Ben kusursuzum, hep hatalı onlardı. İş ve ozel hayatımdaki arkadaşlıklarım superdi ama sevgili boyutunda iş değişiyordu. Cunku insanlar birbirini sahipleniyor. Gereksiz kıskanclıklar, kavgalar derken her şeyi kendi kendine yok ediyorsun. Bu kafadan cıktım. İlişkiyi de yonetmeyi oğrenmek lazım.
Ben Kralice'yi dinleyince bir Hurrem'lik gordum sizde...
Ben hic dizi izleyemiyorum. Ama ben Hurrem'im. (Kahkahalar) Hepimizde Hurrem'lik var. Kadınların zekÂsı başka işliyor. Kadın oyuncu, erkek daha cocuksu. O yuzden de roller belli. Sen rolunu oynamıyorsan, hicbir zaman başrol olamazsın.
Aslında ‘Kralice'yle muzik dunyasının kralicesi benim mi demek istiyorsunuz?
Yok oyle bir şey. Ama bu devirde beş gunde beş yuz bin tıklanan şarkıyı gorduğun zaman insanlar bazı duyguları ozlemiş diyorsun. Ben de ozledim. Mesela ‘Hasta' gibi duyguya sahip şarkıyı soylemeyi ozledim. Şarkı bizi bile hasta etti ve o şarkıyla cıkmaya karar verdik. Cunku kalbe hitap edecek şarkıyı bulmak cok zor.
Benim de favorim ‘Hasta.' Ama ‘Gorevimiz Aşk'ı dinlediğimde bir kadının isyanını sonuna kadar hissettim...
Cunku sen ne yaşıyorsan, ben de bir benzerini yaşıyorum. Hayatlarımız o kadar benzer ki, hepimiz aynı hikÂyeyi yaşıyoruz. Aşktan hic beklentin olmayacak. Biz aşkı kafamızda ciziyoruz ama aşk oyle bir şey değil. Aşk, 24 saat iki insanın el ele tutuşup, goz goze bakması olamaz. Cunku bu biter. Ben aşkı hayranlık olarak tanımlıyorum. Cok konuşmadan, daha gizemli bir şekilde korunursa o zaman uzun sure devam eder. Artık kimsenin gizemi yok. Albumdeki şarkıların yuzde yuzu yaşanmış, hikÂyeler taze. O yuzden albumu hemen cıkarmak istedim. Sound'la, ruhuyla, sozleriyle gunumuzu yakaladık. Muzik konuşur, sozler uzerine oturur. O konuda da mucit Sinan Akcıl'dır.
Sizin Sinan Akcıl'la neyiniz tuttu?
Kimyamız... Onun nasıl muzik yaptığını kim gorse calışmak ister. Bu kadar yıldır boyle muzisyen gormedim. Sinan hem calabiliyor, hem soz yazıyor, hem de kişiye ozel şarkı yapıyor. Bunlar herkes de yok. Bir de ben erkeklerin yazdığı sozleri daha iyi taşıdığımı duşunuyorum.
‘PSİKOLOĞA GİTME MUZİK DİNLE'
Neden kadın ağzı sozleri soylemeyi sevmiyorsunuz?
Erkekler net, keskin ve guclu anlatıyorlar. Kadınlar icine kapanıyor. Daha dramatik, bitik şeyler soyluyorlar. Yitikten iyi bir şey cıkmaz. Daha tedavi eden, arkadaş olan şarkılar olmalı. Seninle ağlamalı, guldurmeli ve mantık cercevesinde olmalı. Psikoloğa gitmesinler, album dinlesinler.
Muzik tedavi eder yani...
Cok zorunlu bir sebep olmadıkca bazı arkadaşlarımı psikoloğun kapısından ceviriyorum. Sevgilinle kavga ettin ve kendini değersiz hissediyorsun diye psikoloğa gitme. Muzik dinle, seni tedavi eder.
‘Kralice' şarkısında soylediğiniz gibi kalbinizden atacaklarınızı biriktirip kapının onune koymayı becerebiliyor musunuz?
Her zaman... Ben bir şeylerden vazgecmeden bir şeylere sahip olamadım. Umut varsa ben de varım ama inancım kırılmışsa faydam da olmaz. Sabrettiğin bir surec oluyor. Birlikte yuruyorsun, bir suru donem atlatıyorsun sonra birden bire ayrılmanız gerekiyor. Cunku ruhlarınız, enerjileriniz uyuşmuyor. Tuketmiş oluyorsunuz. İş dunyasında da ilişkilerde de bu boyle...
Sizi hep farklı tarzlarda dinledik. Bu defa muzik tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?
Muzik tarzlarına isim takmayı doğru bulmuyorum artık. Elektronik, rock, pop ya da akustik demem. Cunku ‘Kralice' albumunde hem akustik, hem elektronik sound, hem 90'lar hem de 2012 var. Buna şu tarz bir album diyemem. Ama cok net bir şekilde pop var.
‘BU ALBUMDE DORT HANDE VAR'
Kac tane Hande var bu albumde?
Dort. Biri; romantik, 20 yaşların o kırılgan Hande'si. Oteki; vurdumduymaz, eğlenmesine bakan ve muzikte yeni keşiflerle yol alan Hande. Ucuncu kendine gore klasik. Dorduncu ise Kralice Hande. Cunku ben bu boyuttaki Hande'yle ilk kez şarkı soyluyorum. Benim dunyamda cok şey değişti. Bazı ozelliklerimi geri cağırıyorum. Hayatta her şey denge bence. Gel-gitler olduğu zaman cok renkli kişilik oluyorsun. Gittiğin ortamı değiştiriyorsun. Kendini iyi hissediyorsun. Kendinle barışık oluyorsun.
‘Kralice' gelince galiba diğer albumlerin pabucu dama atılmış...
Şarkılarda, teknikte ve aranje de mutluluklarım var. Bu albumdeki aranjeler cıldırmış durumda, surpriz dolu. Bunları sahnede yapıyorduk ama albumde zor duyuyorduk. Album cıkalı 9 gun oldu. Adrenalinden uyuyamıyorum. Tepkiler cok iyi. Ben artık anımı yaşıyorum. Dans dersleri alıyorum. Spor yapmak, kendinize iyi bakmanız, enerjinizin iyi kalması lazım. Benim hayatımda boyle bir işim olmasa sıkıntıdan patlardım ve 5-6 tane cocuk doğururdum. (Kahkahalar) Bu albumun bir farkı da, Sinan Akcıl aranjelerde de var. Sinan'la benim kimyam sektorde de cok dikkat cekiyor. Ama ben yakasından duşmuyorum.
Sizi Sezen Aksu ve Onno Tunc'a benzetiyorlar...
Ozel hayat olarak değil, bunu muzisyen anlamında soyluyorum. Sinan, insan olarak bir numaradır. Onun kadar kalbi temiz ve iyi yurekli birini tanımadım. Umarım boyle uzun yıllar calışırız. Kendini değiştiren bir muzisyenle calıştığım icin şanslıyım.
Şarkılarla aşk yaşıyor musunuz?
‘Gorevimiz Aşk', ‘Bir Bela', ‘Kralice' ve ‘Hasta'yla beş aydır aşk yaşıyorum. Benim icin 8'de 8 bir album bu. 150 gun cok ciddi bir studyo sureci gecti. Bir gun yorulmadım. Oradaki heyecanı cok seviyorum. Şarkılar beni hayata bağlıyor. Kendime "Sen bir şeyleri aştın, kendini biraz daha cozdun, bundan sonra daha sağlıklı bir ilişki yaşayabilirsin" diyorum. Cunku sağlıklı ilişki icin sağlıklı bir insan olmam lazım.
Sağlıklı ilişki yaşadığınız biri var mı?
Biz aşk yerine hep savaştık. Aşkın asıl adı savaş oysa eğlence olmalı. Boyle şeyler zaman zaman yaşıyorum. Ama artık ozel hayatımı acmayacağım. Gizemli kalmasından yanayım. Goz onunde bir ilişki yaşadım ve tarzım değilmiş anladım. Ben bir muzik kadınıyım, artık manşetlerde el ele kendimi gormeye gerek yok.
Peki, kral nerede?
Kralice benim, kral benim gonlumde... Herkese bir kral ve kralice tavsiye ediyorum.
‘Eurovision'ın ozelliği kalmadı'
Eurovision'a gitmememize ne diyorsunuz?
İyi bir duruş olduğunu duşunuyorum.
Senelerdir Hande Yener gitsin deniyordu...
Ben artık o işin icinde olmak istemedim. Bazı goruşmelerde yaptık. İlk kez birisi cıkıp "Ben gitmek istiyorum" dedi. Sonra benim fikrim kıymete bindi. Şu anda kimse icin onemi yok. Elektronik yaptığımda da o kıymete binmişti. Sorun yok. Ben bir enerjiyle giriyorum olaya, herkes bir şey var diye bakıyor. Herkes ilgilenince ben elimi ayağımı cekiyorum. Benim icin ozelliği kalmıyor. Sen keşfet, sen yap arkadaşım o zaman.
Demet Akalın ne diyor bu kraliceliğinize?
Bir şey demiyor. Tebrik etti bircok arkadaşım. Kıskanan da olmuştur bu albumu. Cunku başkası yapsaydı ben cıldırırdım.
‘Zengin koca muzik kadar mutlu edemez'
Sezen Aksu ‘Aynalar' belgeselinde "Hayatta kıyıda koşede kalan bir insan olacağım diye odum kopuyordu" der. Sizin de boyle bir korkunuz oldu mu?
Ben hep sivri bir tiptim. Hic kıyıda koşede kalmadım. Enerjimden bile hep fark ediliyordum. Benim korkum "Eyvah birileri beni muzikten koparırsa" oldu.
Bu nasıl bir aşk?
Muziğin beni mutlu eden bir şey olduğunu keşfedince; zengin koca, milyon dolarlık ev, hayat cazip gelmedi. Benim hayalimde hep şarkı soylemek vardı. Mesela evliliği denedim ama bana gore değildi. Normal bir genc kız olamadım. Benim olayım yuksek sesle muzik dinleyebileceğim yerlere gitmekti. Ben hayata uyum sağlayamayan bir tiptim. Ama muziği bulunca hayata en cok uyum sağlayan insan oldum. Bu ozel anı insanı flortu bir yere kadar verir.
Hande Yener'in en buyuk malvarlığı ne?
Oğlumun varlığının verdiği guc ve muzik aşkı.
Kaynak
- ReadBull.net
- TV, Sinema ve Sanat
- Müzik
- "Kralice benim, kral gonlumde''