Memorial Hastanesi İc Hastalıkları Bolum Koordinatoru Prof. Dr. Yavuz Baykal, şişmanlıkla birlikte metabolik sendromlu kişilerde kalp damar hastalıklarının cok sık gorulduğunu belirterek, olum riskinin arttığını ifade etti. Prof. Dr. Baykal, kan şeker duzeyi diyabet sınırında değilse bile ileride bu hastalığın gelişme riskinin cok fazla olduğunu soyledi. Gerekli toplum sağlığı onlemleri ivedilikle alınmadığı takdirde, metabolik sendromun onumuzdeki yıllarda olum nedenleri icinde birinci sıraya oturacak bir tehlike sinyali olarak tanımlandığının altını cizen Prof. Dr. Yavuz Baykal, "Metabolik sendrom, birden fazla kalp damar hastalığı risk faktorunun kumelendiği hastalıklar grubudur. Gelişmiş ve gelişmekte olan ulkelerde
yaşam şekli değişiklikleri nedeniyle bir salgın haline gelerek, ateroskleroza bağlı kalp damar hastalıkların sıklığında artışa yol acmaktadır. Kilo fazlalığı ve bel cevresi kalınlığı fazla olduğu kişilerde gorulen metabolik sendrom kalp hastalığı, yuksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkların habercisidir. Bu hastalık tum dunyada olduğu gibi ulkemizde de yaygınlaşmaktadır. Metabolik sendromlu hastalarda, kan damarlarındaki sertleşmeler ve tıkanmalar inme ve kalp krizi riskini yukseltmektedir.
Ulkemizde 60-69 yaş grubundaki insanların yuzde 62'sinde metabolik sendrom gorulmekte ve tedavi olmak icin birden cok doktora başvurup her gun cok sayıda ilac almak zorundadırlar" dedi.
Prof. Dr. Baykal, genellikle hareketsiz calışan bireyleri tehdit eden hastalığın tum dunyada olduğu gibi Turkiye'de de artış gosterdiğine dikkat cekerek, "Sendroma en yatkın kişiler, masa başında oturan, beslenmesi duzensiz, yoğun stres altında calışanlardır. Hareketsiz yaşam tarzı, ayakustu atıştırma yani fast-food alışkanlığı, sigara kullanımı ve ozellikle stres, sendromun giderek daha erken yaşlarda ortaya cıkmasına sebep olmaktadır. Bu yuzden sendroma 'Yeni Dunya Sendromu' adı da onerilmektedir.
Metabolik sendrom, insanın yaşı ilerledikce kalp hastası veya şeker hastalığına yakalanma olasılığını arttıran bir durum olduğundan, kişilerin hastalık ortaya cıkmadan, hastalığı ortaya cıkaran risk faktorlerini yok etmeleri gerekir. Metabolik sendrom bir hastalık değilse de, hastalık risklerini cok fazla oranda arttıran bir durumdur ve tek tedavisi yaşam tarzını değiştirmektir" diye konuştu.
Prof. Dr. Baykal, acıklamalarını şoyle surdurdu.
"Metabolik sendrom, elma tipi şişmanlık, yuksek tansiyon, şeker metabolizması bozukluğu (hiperinsulinemi) ve lipid metabolizması bozukluğu (kan yağlarında bozukluk) sorunlarından oluşur. Metabolik sendromun temelinde insulin direnci yatar. İnsulin direnci ise vucudun insulin salgılamasına rağmen, insulinin hucre icine girip glukozu taşıyamaması durumudur. İnsulun etkisinin yetersiz olduğu bu durumlarda kanda ve organlarda yağ miktarı artar. İnsulin direncini arttıran temel faktorler; hareketsiz yaşam bicimi ve yuksek kalori alımı sonucu oluşan aşırı kilodur. Ozellikle de karın bolgesinde yağlanma artışı, psikososyal stres ve kadınlarda menopoz sonrası hormonal değişikliklerdir. Genetik eğilimi olan kişiler metabolik sendrom gelişimine daha fazla yatkındır. Eğer kişinin ailesinde kilo fazlalığı, tansiyon yuksekliği, kan yağlarında dengesizlik gibi sorunlar var ve buna cevresel faktorler de eklenmişse metabolik sendromun gelişmesi kacınılmazdır. Modern şehir hayatının getirdiği hareketsiz yaşam ve yuksek kalorili beslenme, sendromun ortaya cıkmasını etkileyen en onemli faktordur. Ulkemizde metabolik sendrom gorulme oranı; 20-30 yaş arasındaki kişilerde yuzde 10 iken, yaş ilerledikce hızla artarak 60-70 yaş arasındaki erkeklerde yuzde 61'e, kadınlarda ise yuzde 75 oranına cıkmaktadır. 40-49 yaş arasındaki kadınlarda hastalık, erkeklere gore beş kat daha fazladır."
Bel cevresinde genişleme, tansiyon yuksekliği, kolesterol yuksekliği ve kan şekerinde sınırda yuksekliğin hastalığın belirtileri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baykal, "Onceden anlaşılabilir, ama bu kişilerin yakınları da risk altındadır. Mesela bu kişilerin yakınlarında daha fazla yuksek tansiyon, şeker, şişmanlık ve kolesterol yuksekliği gorulur. Bunlardan biri bile varsa, hasta şişmansa kan yağlarına, kan basıncına ve şekerini de bakılmalıdır" diye konuştu.
kaynak:İHA
şişmanlıkla gelen tehlike
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- şişmanlıkla gelen tehlike