İngiltere'de yapılan bir araştırmayla fiziksel aktivitenin, kişilerin genc kalmasında etkili olduğu belirlenerek fiziksel olarak daha aktif olanların ikiz kardeşlerine gore daha genc kaldığı saptandı. Araştırmacılar ayrıca, hareketsiz yaşamın, yaşlılığa bağlı hastalık ve erken olum riskini artırdığının ortaya konduğunu belirterek, duzenli egzersiz ile, yuksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, obezite ve osteoporoz gibi pek cok hastalığın da onlenebileceğini belirtti. Archieves of Internal Medicine'nın Ocak sayısında yer verilen, 2 bin 400 ikiz kardeşin katıldığı calışmada katılımcılara yaptıkları egzersiz duzeyi, sigara kullanımı, ve sosyo ekonomik durumlarıyla ilgili sorular yoneltildi. Sağlık durumları iyi olan katılımcıların DNA incelenmesi de yapıldı.
Araştırmada, lokosit kromozomlarının sonunda bulunan ve yaşlandıkca kısaldığı icin kişinin biyolojik yaşının belirlenmesinde onemli bir gosterge olan telomer zinciri uzunluğu (LTL) olculdu. Telomer zinciri uzunluğuyla ilgili verilere, yaş, cinsiyet, vucut kitle indeksi, sigara, sosyo ekonomik durum ve işyerindeki fiziksel aktivite gibi faktorler de eklenince, sonuc olarak, hem erkeklerde hem de kadınlarda fiziksel aktivite duzeyi duşuk kişilerin, diğer kişilere gore daha kısa LTL'ye sahip olduğu belirlendi.
-HAREKETSİZ YAŞAM ERKEN OLUM RİSKİNİ ARTTIRIYOR-
Araştırmacılar, bu konuda daha once yapılan calışmalarda da, hareketsiz yaşamın yaşlılığa bağlı hastalık ve erken olum riskini artırdığının ortaya konduğunu belirterek duzenli egzersizle; yuksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, obezite ve osteoporoz gibi pek cok hastalığın onlenebileceğini soylediler.
Yapılan calışmada ayrıca en aktif katılımcıların haftada ortalama 199 dakika egzersiz yaptıkları, en hareketsiz katılımcıların ise haftada 16 dakika egzersiz yaptıkları, bunun yanı sıra LTL ile fiziksel aktivite arasındaki bağlantının, ozellikle ikiz kardeşler icin yapılan değerlendirmelerle daha da kuvvetlendiği belirtildi.






alıntıdır