reflu hakkinda bilgiler


Gunumuzun en yaygın problemlerinden biri olan reflu, kişilerde her yemek sonrasında ağzı gelen acı su, goğuste yanma ile birlikte ortaya cıkıyor. Hemen her yaş grubunda gorulebilen bu hastalık sağlığı olumsuz yonde tehdit ediyor!…




Mide iceriğinin veya mide asidinin yukarı doğru yani yutma borusuna doğru yer değiştirmesine “reflu” denir. Yukarı doğru kacan sıvı safra ve asit icerdiği icin, hastalık zaman icinde yemek borusunda ciddi hasara yol acar. Reflu hastalığına 30-40’lı yaşlarda daha sık rastlanmasına karşın, her yaş grubunda da ortaya cıkabilir. Aşırı kilolu kişilerde, yaşlılarda ve stresli kişilerde reflu gorulme olasılığı artar. Cocuklarda da reflu hastalığına sıkca rastlanır.
Bu Belirtilere Dikkat!
- Ağıza acı su gelmesi
- Goğus kemiğinin arkasının yanması
- Gıdaların ekşi ve acı şekilde ağıza gelmesi reflunun en sık rastlanılan belirtileridir.
İlac Tedavisi veya Ameliyat Gerekir
Reflu rahatsızlığı bulunan kişilerin, oncelikle gunluk hayatında alacağı onlemler hastalıkla ilgili olarak şikayetleri buyuk olcude azaltacaktır. Hastaya uygulanan ilac tedavisinin ise mutlaka doktor kontrolunde yapılması gerekir. İlac tedavisinin yeterli kalmadığı ileri duzeydeki reflu rahatsızlıklarında cerrahi tedavi yontemi ile hastalar tedavi edilir.
Hastalarda gunluk hayatlarındaki değişikliklere ve uygulanan ilac tedavilerine rağmen şikayetleri tekrarlamaya devam ediyor ise ameliyat yapılması onerilir. İlac tedavisi sonrasında şikayetlerinde azalma olan hastalar uzun yıllar boyunca ilac tedavisi gormek istemiyorlar ise de reflu ameliyatı uygulanabilir.
Reflu Hastalarına Oneriler
- Yemekten sonra spor yapılmaması
- Sigara ve alkolden uzak durulması
- Fazla kiloların verilmesi
- Dar giysiler giyilmemesi
- Yemeklerin hızlı yenmemesi
- Gazlı iceceklerden uzak durulması
- Cikolata, kahve, tereyağ, susamlı yiyecekler tuketilmemesi
- Yemek sonrasında hemen yatılmaması
- Kahve ve limon gibi mide asidini yukseltici gıdalardan kacınılması
- Akşam yemeklerinin hafif yenmesi
(alinti..ailem)