Suadiye Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bolumunden Uzman Vildan Şengoz, ciltteki yara, kaşıntı ve sivilcelerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Bunlar Diyabet habercisi olabilir" dedi.
Suadiye Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bolumunden Uz.Dr. Vildan Şengoz, vatandaşları ciddiymiş gibi gorunmeyen ama aslında dikkate alınması gereken bazı durumlara karşı uyardı. Diyabetin, ciddi cilt sorunlarına neden olabildiğini ve basit bir kaşıntıdan, kontrol altına alınması guc olan enfeksiyonlara kadar ceşitli derecelerde rahatsızlıklara donuşebildiğini anlatan Dr. Şengoz, diyabet hastalarının cilt bakımlarına herkesten cok daha fazla ozen gostermesi gerektiğini bildirdi.
Diyabet hastalığının, vucudun yakıt trafiğindeki bozulmayla birlikte butun sistemleri etkilediğini, yukselen kan şekerinin kontrol altına alınamamasıyla deride birtakım hastalıkların ortaya cıkacağını anlatan Dr.Şengoz şoyle konuştu:
"Bazı deri bulguları diyabetin başladığının işareti olabilir. İlerleyen zamanlarda sinir ve damarların etkilenmesi deri bulgularını şiddetlendirebilir.
Diyabette mantar ve bakteriler başta olmak uzere virusler de kolayca hastalık yapabilir. İyileşmeyen yaralar, sivicelenme ve kıl dibi enfeksiyonlarıyla apseler bakterilerin işaretidir. El ve ayak tırnaklarında kalınlaşma ve sararma, altlarının boşalması, ayak parmak aralarının beyazlaşması, catlaması mantar enfeksiyonlarıyla olur.
Kasıklarda kaşıntı ve kızarıklık olması, yerleşmiş ve sinsi ilerleyen mantarların bulgusudur. Vucudun her yerinde gorulebilen ancak en cok ellerin uzerini genital bolgeyi, yuzu tutan HPV virusleri 'siğil' adı verilen kabarıklıklar şeklinde lezyonlar yapar. Ayak tabanını tutarsa nasırla karıştırılabilir. Bunlara mutlaka dermatoloji hekiminin mudahale etmesi gerekir.
Yanlışlıkla nasır sanılıp asitli solusyonlar surulmesi, kesilmesi ya da kurcalanması aylarca iyileşmeyen yaralara neden olabilir. Bahsedilen bu mikrobik etkenler doğru tedavi edilmedikleri takdirde hem bulaşıcıdır, hem de kan şekerinin inatcı yuksekliğine sebep olurlar.
Bu nedenle bahsedilen bulguların gorulmesi halinde doğru tedavi icin mutlaka Dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Şeker hastalarının inatcı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen ozellikle genital bolgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir.
Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması cok sık gorulen bulgular arasındadır. Bu kabarcıklar kesinlikle
patlatılmamalıdır".
Diyabet hastaları icin uyarılarda bulunan Dr.Şengoz, bu kişilerin boyun kenarında, kasıklarında ve koltuk altlarında gorulen et benlerinin surtunme ve kaşıma nedeniyle kanaması, kopartılmasının risk oluşturduğunu bildirdi.
Bunların cok buyumeden dermatoloji hekimi tarafından alınmalarının doğru olduğunu soyleyen Dr. Şengoz, "Bu et benlerini iple bağlayarak duşurmeye calışmak, asitli ilac surmek son derece yanlıştır. Diyabet hastalarının cildi her zaman daha duyarlı olduğu icin uygun ve doğru bakım gerektirir.
Vucudu banyodan sonra nemlendirirken ve cilt bakım urunlerini secerken cilt doktoruna mutlaka danışılması gerekir.
Yanlış ve eksik kullanılan urunler, diyabetin bulgularının maskelenmesine ve farkında olmadan şikayetlerin ilerlemesine sebep olabilir.
Yaralar ve cilt şikayetleri en cok ayakta yoğunlaştığı icin ayak bakımının ozel bir yeri olmalıdır. Nasırlar, catlak ve sıyrıklar, parmak arası yaraları, tırnakta batma, kalınlaşmaların tedavisi ayak bakım merkezlerinde değil, dermatoloji uzmanı kontrolunde yapılmalıdır" ifadelerini kullandı

alinti