UNESCO Somut Olmayan Kultur Mirasının Korunması Komitesi, Bob Marley gibi sanatcılar aracılığıyla dunya capında une kavuşan Jamaica'nın Reggae muziğini Dunya Kultur Mirası Aday Listesi'ne aldı

Birleşmiş Milletler'in (BM) 2003 tarihli Somut Kultur Mirasının Korunması Sozleşmesi'ne taraf 24 ulkenin temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda, listeye girmek icin yapılan 7 başvuru ve aday listesine alınmak icin yapılan 40 başvuru değerlendirmeye alındı.

26 Kasım'da başlayan ve 1 Aralık'a kadar surecek değerlendirme toplantısında, bugun Jamaika'nın Reggae muziğinin, İrlanda'nın Hurling sporunun, Gurcistan'da duzenlenen yerel Chidaoba gureşlerinin, Japonya'da Raiho-shin rahiplerince icra edilen rituellerinin, Urdun halk dansı As-Samar'ın, Kazak at yetiştiricilerinin bahar festivalinin aday listesine alındığı duyuruldu.

Toplantıda dun aralarında Turk sozlu anlatım geleneğinin temel taşlarından Dede Korkut Hikayeleri'nin bulunduğu 9 kultur mirasının aday listeye alındığı duyurulmuştu. Almanya ve Doğu Avrupa ulkelerindeki geleneksel kumaş ve civit boyama tekniği, Belarus'un Minsk bolgesinde kutlanan Ortadoks "Budslaŭ Leydimizin İkonu" bayramı, Bosna-Hersek'in Ozren Dağı'ndaki iva otu toplama geleneği, Cin'in Tibet bolgesindeki sağaltım banyosu geleneği, Hırvatistan'ın Medimur halk şarkıları, bazı Avrupa ulkelerindeki kuru taş duvar orme geleneği, Kuba'daki Las Parrandas Bayramı kutlamaları ile Fransa'nın geleneksel parfum uretimi kultur mirası aday listesine alınmıştı.

KIYIDA KALMIŞLARIN SESİ

Karayip ulkesi Jamaica'ya ozgu bir muzik Reggae, Kingston'ın batısında toplumun kıyısına itilmiş yoksul ve marjinal insanlar arasında ortaya cıktı. Karayip, Kuzey Amerika ve Latin ezgilerinden esintiler taşıyan Jamaica muziği zamanla Neo-Afrika muzikal formları ile soul, ritim ve blues gibi Kuzey Amerika turlerinin etkisine girerek ska, rocksteady gibi yeni turleri ve ardından Reggae muziği ortaya cıkardı.

İnanc, aşk, barış, yoksulluk ve eşitsizlik gibi temaları barındıran protest muzik Reggae, 1970'lerden itibaren Bob Marley gibi sanatcılar aracılığıyla dunya capında une kavuşmuştu.

AA