

Gebeliğe giden yolda kendiliğinden kolaylıkla sonuca ulaşılamıyor ise tup bebek-mikroenjeksiyon teknolojileri, annenin yumurtası ve babanın spermini laboratuvar ortamında sağlıklı ve kontrollu şekilde birleştirerek ciftlere yardımcı olmaktadır. Tup bebek ve kısırlık tedavisinde en onemli unsur, ciftlerin doğru değerlendirilmesi ve ardından nedene yonelik tedavi seceneklerinin doğru bir şekilde sunulmasıdır. Ciftlere yeterli zaman ayrılarak tum soruları cevaplanmalı ve tedavi yontemi bireyselleştirilerek aileye ozel olarak uygulanmalıdır.
Tup bebek tedavisinde merkez secimi cok onemli
Tup bebek hizmetinin tam donanımlı bir hastanede sunulması, ciftlere bircok yonden avantaj sağlamaktadır. Bu avantajların başında hastaların, hastanenin tum alt yapı imkÂnlarından faydalanabilmesi gelmektedir. Tup bebek uygulamasının tam donanımlı bir hastane ortamında gercekleştirilmesi, tedavinin kalitesini ve başarısını artırmaktadır. Bunun yanı sıra hastanedeki tum bolumlerle işbirliği halinde calışılması daha başarılı sonuclar alınmasına buyuk katkı sağlamaktadır.
Tekrarlayan başarısızlıkların nedeni iyi araştırılmalı
Tekrarlayan tup bebek tedavisi başarısızlıklarında oncelikle bu sonucların hangi faktorlere bağlı olabileceği detaylı iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Ardından bu surec cifte en doğru şekilde aktarılmalı ve yeni bir tedavi planı cizilmelidir.
İlacsız tup bebek yontemi(IVM): IVM, tup bebek teknolojilerinde cığır acan onemli ve yeni bir yontemdir. Tıbbi olarak ispat edilmiş, guvenilir bu yontem sayesinde dunyada şuan anda doğan 1000 uzerinde bebek vardır. Bu bebeklerde herhangi bir sağlık sorunu ve genetik bir probleme de rastlanmamıştır. IVM, dunyada az sayıda saygın merkezde uygulanmaktadır. Ust duzey bir teknoloji, profesyonellik, yoğun uğraş ve sabır gerektirdiği icin tum merkezlerde henuz yoğun uygulamaya gecmemiştir. Tanım olarak; herhangi bir yumurtlama tedavisi icin uygulanan enjeksiyonlar verilmeksizin, yumurtalıklardan ufak yani olgunlaşmamış yumurtaların alınıp laboratuvar koşullarında olgunlaştırılması, (bu aşama 24-48 saat almaktadır) olgunlaşan yumurtalara mikroenjeksiyon yontemi ile spermin enjekte edilmesi sonucu, embriyoların elde edilerek transferi anlamına gelmektedir.
IVM tekniği ile elde edilen embriyolar, aynen normal tup bebek tekniklerinde olduğu gibi, genetik tanı yani PGD ile analiz edilebilmekte, ileri evre transfer yani blastosist transferi yapılabilmektedir. Ayrıca tedaviden artan embriyolar daha sonra kullanılmak uzere saklanabilmekte yani dondurulabilmektedir.
Ko-Kultur yontemi: Ko-kultur, embriyo gelişimini destekleyen ek bir besi ortamıdır. Bu yontemde, yumurta ve spermin dollenmesinden embriyonun gelişimine ve anne rahmine yerleştirilmesine kadar embriyo, laboratuvarda ozel sıvılar icerisinde geliştirilmektedir. Bu sıvılar anne rahmi ve tuplerdeki sıvıları taklit eden niteliktedirler. Ko-kultur vasatı ek bir besi ortamı olarak embriyonun gelişimine salgıladığı buyume faktorleri ile katkıda bulunmaktadır. Boylece daha kaliteli embriyolar elde edilerek gebelik şansı yukseltilmektedir.
Gebelik aşısı: Anne rahminin gebeliği kabul edecek şekilde bağışıklık sistemi ile hazırlandığı yontemdir. Anne adayından alınan kandan “lenfosit” denilen kan hucreleri ayrıştırılmaktadır. Bu hucreler ozel kultur sıvılarında CRH hormonunun desteği ile ozel işlemlere tabi tutulmaktadır. Elde edilen sıvı, embriyo rahme yerleştirilmeden 1-2 gun once ya da bazı vakalarda aynı gun rahim icine verilmektedir. Bu yontem ile rahim ici bağışıklık sistemi uzerinden embriyoyu daha kolay kabul eder duruma gelmektedir ve boylece embriyo daha kolay gebelik oluşturacak şekilde tutunmaktadır.
Embriyoya genetik analiz yapılması: Bu yontemde, embriyolar rahme yerleştirilmeden once genetik acıdan değerlendirilmektedir. Boylelikle sağlıklı embriyolar secilerek transfere goturulmektedir. Genetik analiz her vaka icin uygun ve gerekli değildir. Bu nedenle ciftlere iyi bir bilgilendirme ile sunulmalıdır.
ERA testi: Rahim icinin embriyoyu kabul etme potansiyelinin saptanarak tedavinin planlanmasıdır.
Embriyo gelişiminin takip edilerek transfer icin ideal embriyonun secilmesi yontemi: Embriyonun gelişimi video kayıt sistemi ile surekli izlenerek, bolunme hızı ve hucre yapısına gore değerlendirilir ve gebelik şansı en yuksek embriyo secilir. Bu sistem embriyonun genetiği hakkında da bilgi verdiği icin oldukca onemlidir. Değerlendirmeyi yapan ekibin bu konuda eğitimli ve deneyimli olması gerekmektedir.