merhaba arkadaşlar, konuyu yanlış bir yere actıysam taşınabilir
ben 3-4 senedir kadınlar kulubu, its beauty gibi forumları takip ediyorum ve cok da faydalandım hepinize teşekkur ederim iyi ki varsınız, buradaki paylaşımlar eminim ki benim gibi herkesin ufkunu genişletiyordur. bizler bayan olarak makyaj-cilt bakım-vucut bakımı gibi konulara cok meraklı olduğumuzdan ilgili konular da ozellikle fazla talep goruyor. yalnız benim dikkatimi ceken şu oldu insanların (ben de dahil) bu forumları okudukca birbirlerinden cok fazla etkilenip bir suru yeni urun almaları, her gun tonlarca farklı farklı urunler kullanmaları. bakımlı olmak elbette ki cok guzel ama beni duşunduren bu yaptıklarımızın bize geri donen zararları..
genc ve guzel gorunmek, etkileyici kokmak icin yaptıklarımızın sağlığımız acısından bedeli nedir, şimdilerde bu soru kafamı cok kurcalamaya başladı..
kendi kendime şu itirazlarda bulunuyorum:
"guzellik ve bakım icin uretilen urunler nicin zararlı olsun?"
"guvenli olmasa firmalar satmazdı"
"devlet mutlaka denetliyordur, endişelenmeme gerek yok"
"bu kadar zararlı olsa mutlaka duyulurdu"
fakat okuduğum yazılara gore kozmetik urunlerin iceriklerinin yaklaşık 1/3u zehirli maddelermiş ve bunlar zehirlenme, tumor, ureme bozukluğu, kanser vs gibi bir cok hastalığa zemin oluşturuyormuş. alerji, kaşıntı, hassasiyet gibi ufak rahatsızlıkları saymıyorum.
biliyorsunuz kozmetik sektoru krizden dahi etkilenmeyen bir sektor. yani insanlar yeme icmelerinden kısıyor fakat kozmetikten asla kızmıyor. bu da firmalar icin cok onemli ve kozmetiklerin insan sağlığına olan zararlarına goz yumuluyor.
gunluk hayatımızda kullandığımız kozmetik urunleri sıralarsak:
parfum- deodorant- roll-on
şampuan- sac kremi- sac maskesi- sac spreyi- sac kopuğu- jole- bilimum şekillendiriciler- sac acıcı- sac boyası
duş jeli- peeling- sabun
vucut losyonu- selulit kremleri- sıkılaştırıcılar- bronzlaştırıcılar
yuz yıkama jeli- tonik- nemlendirici- maske- guneş koruyucu- tedavi edici urunler- goz cevresi kremi
makyaj bazı- kapatıcı- fondoten- pudra- allık- far- rimel- goz kalemi- ruj- oje
bunlar dışında el ve ayak kremleri- diş macunu- gargaralar
erkekler icin traş kopukleri- losyonları vs vs vs
duşunun her gun vucudumuza aldığımız kimyasal miktarını. evet bu etkiler hemen ortaya cıkmıyor, yıllar gectikce vucudumuzda biriktikce hastalıklarla kendilerini gosteriyorlar. karaciğer ve bobreklerde kist, deri kanseri, solunum yolları problemleri gibi (ALLAH KORUSUN tabi)
Bazı Urunlerdeki Kimyasal Maddeler
Şampuan
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 15
En tehlikelileri: Sodyum lauril sulfat, tetrasodyum, propilen glikol
Yan etkileri: Tahriş, kaşıntı, goz hasarı.
Far
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 26
En tehlikelileri: Polietilen tereftalat
Olası yan etkileri: Kanser, kısırlık, hormonal bozukluk, organlarda tahribat.
Ruj
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 33
En tehlikelisi: Polimetilmetakrilat
Olası yan etkileri: Alerji, kanser.
Oje
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 31
En tehlikelileri: Ftalat
Olası yan etkileri: Doğuranlığı azaltabilir, hamilelikte bebek gelişimini etkileyebilir.
Parfum
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 250
En tehlikelileri: Benzaldehit
Olası yan etkileri: Ağız, boğaz ve gozlerde tahriş, mide bulantısı, bobrek sorunları.
Bronzlaştırıcı krem
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 22
En tehlikelileri: Etil-metil paraben, propil paraben
Olası yan etkileri: Kurdeşen, tahriş, hormonal bozukluk.
Sac spreyi
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 11
En tehlikelileri: Oktinoksat, isophthalate
Olası yan etkileri: Alerji, gozler, burunda tahriş, hucre yapısında bozulma.
Allık
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 16
En tehlikelileri: Etil paraben, metil paraben, propil paraben
Fondoten
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 24
En tehlikelileri: Polimetil metakrilat
Olası yan etkileri: Alerji, kanser.
Deodorant
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 15
En tehlikelileri: İzopropil, myristat,
Olası yan etkileri: Ciltte ve akciğerlerde tahriş, baş ağrısı, solunum problemleri.
Vucut losyonu
İcerdiği kimyasal madde sayısı: 32
En tehlikelileri: Etil paraben, metil paraben, propil paraben, polietilen glikol
ayrıca kozmetik urunleri kullanan insanların kullanmayanlara nispeten kanser olma olasılığı EN AZ %50 daha fazlaymış.
demek istediğim kozmetikler hayatımızda cok fazla yer kaplıyor. ben de dahil olmak uzere coğumuz bunlarla yatıyor bunlarla kalkıyoruz. surekli yenilikleri takip ediyor, bir cok urunu deniyor, sanki ibadet eder gibi urun kullanımını alışkanlık haline getiriyor, kendimize farkında olmadan zarar veriyoruz. pahalı ve marka olmuş urunler ile markasız ucuz urunler arasında zarar olarak cok da fazla bir fark yok. zararsız, bitkisel, organik, mineral, hassas ciltlere uygun vs gibi sloganlar bizi aldatmaya yonelik yapılan reklamlar.
bir diğer olumsuz etkisi de maddi olarak cebimize verdiği zarar. kozmetiğe bu kadar para harcamak israftır. harcadığımıza karşılık olarak gorduğumuz yararlar gercekten devede kulak gibidir. ve belki de psikolojiktir.
alışveriş gunumuzde iyice bir hastalık haline geldi. tekrar soyluyorum ben de dahil olmak uzere coğumuz yeni şeyler alınca rahatlıyor, keyifleniyoruz. evdeki eskileri (ya da alıştığımız icin cazip gelmeyenleri) atıyor, yerine yenileri koyuyoruz. 35 tane ojemiz varken gidip 36.yı da alıyoruz ve ihtiyacımız olduğuna kendimizi bile inandırıyoruz. ama inanın yok. o kadar urune ihtiyacımız yok. hem paramıza hem sağlığımıza hem guzelliğimize hem zamanımıza hem de doğamıza yazık!
makyaj cantamıza ya da banyomuza raflarımıza baksak kullanmadığımız o kadar cok urun var ki, ya da alıp sadece 1 kere kullandığımız.. duşunun onlara verdiğimiz paraya neler alırdık. ben şimdiye kadar cilt bakım-parfum-makyaj urunlerine verdiğim parayla 1 araba kesin alırdım. ama onun yerine gittim suru işe yaramaz şeye para doktum ve karşılık olarak aldığım şey hassaslaşmış bir cilt, makyajdan delinmiş bir yuz, kırışmış gozler (yaş 24), extra sivilce ve kızarıklıklar, migren, solunum gucluğu vb.
neyse cok uzattım umarım kendim de dahil birilerine yararı olur bu yazılanların. ben şu an kozmetik orucundayım, yeni bir şey almıyorum, kullandıklarımı da minimuma indirmeye calışıyorum tabi ki sabunsuz diş macunsuz yaşayamayız ama eleyeceğimiz bir cok urun olacaktır eminim.
benim gibi kozmetik orucuna girmek isteyenleri, veya herhangi olumlu olumsuz yorum yapmak isteyenleri bekliyorum..
not: yazımda alıntılar vardır..