akut sinuzit nedir,akut sinuzit nedenleri,akut sinuzit belirtisi,sunizit tedavisi,sunizit hakkında bilgiler


Eğer sinuzitiniz varsa, burun mukozanız, sinusler ve boğaz (ust solunum yolları) iltihaplanır. Şişme sinus deliklerini tıkar ve mukusun normal şekilde boşalmasını onler, yuz ağrısı ve diğer belirtiler de sinuzit semptomlarından olabilir.

Engellenen sinusler nemli bir ortam oluşturur ve bu ortam kolay enfeksiyon oluşumuna neden olacak zemini yaratır. Enfekte olmuş sinusler dolu olduklarından irini tahliye edemez, kalın sarı veya yeşilimsi akıntı gibi işaretler enfeksiyon belirtisidir.









Akut sinuzit şunlara neden olabilir:

Viral enfeksiyonlar. Akut sinuzit vakalarının coğu soğuk algınlığı yuzunden ortaya cıkar.
Bakteriyel enfeksiyonlar. Şayet yedi ile 10 gunden daha uzun suren, ust solunum yolu enfeksiyonunuz varsa, viral enfeksiyondan ziyade bakteriyel bir enfeksiyon olması olasıdır.
Mantar enfeksiyonu. Eğer sinuslerde anormallikler veya zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, bu bir mantar enfeksiyonu riski anlamı da taşımaktadır.
Bazı sağlık koşulları sinus enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırabilir ve bunlar sinuzit olma veya sinuzite yakalanma riskini arttırabilir, altta yatan bir enfeksiyon buna neden değildir. Bu koşullar şunlar olabilir:

Saman nezlesi gibi alerjiler. Alerjiler yuzunden ortaya cıkan iltihaplar sinusleri engelleyebilir.
Nazal polipler veya tumorler. Bu tarz doku buyumeleri burun veya sinusleri engelleyebilir.
Nazal septum deviasyonu. Carpık septum – burun delikleri arasındaki duvar – sinus gecişlerini kısıtlayabilir veya bloke edebilir
Diş enfeksiyonu. Akut sinuzit vakalarının cok azında viruslu dişlerin neden olduğu gozlemlenmiştir.
Diğer tıbbi koşullar. Kistik fibroz, gastroozofageal reflu hastalığı (GORH) veya bağışıklık sistemi bozuklularının sebep olduğu komplikasyonlar sinuslerin bloke olmasına veya enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.Akut sinuzit vakarlının coğu, tedavi gerektirmez, cunku bunlara sebep olan nedenler, aynı zamanda soğuk algınlığına sebep olan viruslerdir. Kendi kendinize yapacağınız bakım teknikleri ile genellikle tek tedavi sayesinde hızlı ve kolay iyileşme belirtileri sağlanabilmektedir.

Semptomları rahatlatmaya yonelik tedaviler
Doktorunuz size, sinuzit belirtilerini hafifletmeye yardımcı tedaviler onerebilir:

Tuzlu burun spreyleri, gunde birkac sefer burnunuzun icerisine uygulayacağınız tuzlu burun spreyleriyle burnunuzu yıkayın.
Nazal kortikosteroidler. Burun spreyleri iltihaplanmayı onler ve tedaviye yardımcı olur. Bunlara ornekler, flutikazon, mometason, budesonid, triamsinolon ve beklometason icerir.
Dekonjestanlar. Bu ilaclar recetesiz satılan ilaclar, receteli sıvılar, tabletler ve burun spreyleri olarak mevcuttur. Recetesiz satılan Oral dekonjestanlar da bulunmaktadır. Burun spreyleri oksimetazolin icermektedir. Bu ilaclar genellikle sadece birkac gun boyunca alınır. Aksi takdirde, daha ağır tıkanıklara (rebound konjesyon) ve geri donuşlere neden olabilir.
Recetesiz satılan ilac turu ağrı kesiciler, aspirin, asetaminofen veya ibuprofen gibi, recetesiz satılan ilac turu ağrı kesiciler ağrıyı gidermede yardımcıdır. Aspirin, Reye sendromu ile bağlantılıdır, bu yuzden de cocuklara veya genclere aspirin verilirken dikkatli olunmalıdır. Aspirin 2 yaşından buyuk cocuklarda kullanım icin onaylanmıştır, ancak suciceği veya grip benzeri semptomlarda tedavi icin cocuklara veya genclere aspirin asla verilmemelidir. Bu konuda endişeleriniz varsa, doktorunuza danışabilirsiniz.
Antibiyotikler
Akut sinuzit tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılmaz.

Antibiyotikler ancak viral veya mantar enfeksiyonu ihtiva eden akut sinuzit tedavilerinde, tedaviye yardımcı olabilecek ilaclardır.
Bakteriyel sinuzit vakalarının coğu antibiyotik kullanılmadan iyileşmektedir.
Antibiyotik tedavisi genellikle, enfeksiyon, şiddetli bir şekilde tekrarlayan veya kalıcı olan durumlarda kullanılmaktadır.
Bir bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu akut sinuzit tedavisinde kullanılan antibiyotikler, amoksisilin, doksisiklin veya kombine ilaclar olan trimetoprim-sulfametoksazol gibi ilaclardan oluşmaktadır. Şayet enfeksiyon gecmez veya sinuzit geri gelirse, doktorunuz farklı bir antibiyotik deneyebilir.

Şayet doktorunuz recetenize antibiyotik yazmışsa, bu ilacı kuralına gore kullanmanız onemlidir. Genellikle 10 ila 14 gun boyunca alınması gereken antibiyotiklere, iyileşme gorulse dahi, sure sonuna kadar kullanılmasına devam edilmelidir. Erken bir şekilde ilac alımını bırakmak, belirtilerin geri gelmesine neden olabilir.

Antifungal İlaclar
Nadiren de olsa, mantar enfeksiyonları da akut sinuzite neden olabilmektedir ve bu yuzden antifugal ilaclarla da tedavi edilebilmektedir. İlac dozu – ne kadar sure boyunca almanız gerekiyorsa – enfeksiyonun şiddetine ve iyileşmenin ne kadar hızlı gelişim gostermesine bağlı olarak değişir.

Immunoterapi
Alerjiler, sinuzitinizin artmasına neden oluyorsa, belirli alerjenlere karşı vucudun tepkisini azaltmaya yardımcı olabilecek, alerji cekim (immunoterapi) tedavileri belirtilerin azaltılmasında yardımcı olabilir.