Başkasının rujunu rimelini kullanmayın tester’lara dikkat edin!

Kozmetik stantlarında onlarca kadının denediği rujlar, rimeller ve başka kozmetikler, arkadaşlardan bir kez surmek icin dahi odunc alınan malzemeler ceşitli sorunlara yol acabilecek mikroorganizmaların bulaşmasına yol acabiliyor. Dermatoloji uzmanı Dr. Ayfer Bankaoğlu, başkalarının makyaj malzemelerinden kacınılmasını oneriyor.


MAKYAJDAN ONCE EL YIKAYIN
Parmakla surulen makyaj malzemelerinde bakterilerin birikmesi riski daha yuksek. Bu nedenle makyaja başlamadan ellerinizi sabunla iyice yıkayın. Bu, ellerdeki kir ve bakterilerin malzemelere bulaşmasını ve ciltte coğalmasını engeller. Malzemeleri parmakla surmek yerine fırca, sunger gibi yardımcı uygulayıcıları kullanın. Ozellikle likit makyaj malzemelerinin daha kolay bakteri urettiğini goz ardı etmeyin. Aksi halde fondoteninizin mikrop yuvası haline donmesi işten bile değil.

RUJ, UCUK BULAŞTIRABİLİR
Cok yakın bir arkadaşınız dahi olsa başkasının rujunu kesinlikle kullanmayın. Rujunu kullandığınız kişinin ucuk gibi bir enfeksiyonu varsa, rujla birlikte onu da alabilirsiniz. Bir başkasının da rujunuzu kullanmasına izin vermeyin. Oldu da arkadaşınızı kıramadınız ve rujunuzu vermek zorunda kaldınız... Butun ruju cope atmanıza gerek yok. Rujun ucuna biraz kolonya damlatın ve sonra kağıt mendille silin. Parfumerilerde tester olarak kullanılan rujları denemeyi aklınıza bile getirmeyin. Denemek zorunda kalırsanız, satış uzmanından rujun ust kısmını sıyırmasını isteyin

MASKARALAR GORMENİZİ BOZMASINLikit maskaralarda aplikator tupun icinde tutulduğu icin maskaraya bakteri bulaşması cok kolay. Bu bakteriler arasında en korkulanı, kornea enfeksiyonuna sebep olması ve gormeyi kalıcı olarak etkilemesi. Rimellerde her ne kadar koruyucular bulunsa bile tuplerini ilk kullanımdan uc ay sonra atmak ve başka kişilerin kullanımına izin vermemek gerekiyor. Tekrarlayan bakteri enfeksiyonları varsa solvent bazlı maskaraları tercih edin.

FIRCALARINIZI TEMİZLEYİN
Fırcalar da zamanla bakteri ve mikrop yuvasına donuşebilir. Makyaj malzemeleri arasında hijyenine dikkat edilmesi gereken en onemli yardımcılardan biri fırca. Kaliteli bir fırca yıllarca dayanabilir. Ancak haftada bir kez sıcağa yakın ılık su ve sabunla yıkayın. Kesinlikle deterjanlı urunlerle yıkamayın. Acıkta ve havlu uzerinde kurutun. Yine başkalarının fırcası cildinizde bakteri ve mikrop oluşmasına neden olabilir.

Bunları unutmayın
Kozmetik urunlerin bulunduğu şişe, kutu v.b. kapaklarını sıkıca kapatın.

Guneş, kozmetiklerin icindeki koruyucuların bozulmasına sebep olur. Kozmetiklerinizi guneşte ve sıcak ortamlarda bırakmayın.

Urune asla su eklemeyin. Su, bakterilerin uremesine sebep olur.

Kokusu ya da rengi değişen urunu atın.

Ambalajı zarar gormuş urunu satın almayın.

Urunun etiketini, icindekiler bolumunu ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.

CFC iceren spreyleri kesinlikle kullanmayın. Ozon tabakasına zarar vermeyen urunleri tercih edin.

Temizliğinden emin olmadığınız parfumerilerdeki deneme urunlerini kullanmayın.

Goz makyajı urunlerinizi 3-4 ayda bir değiştirin.

Enfeksiyona yol actığını fark ettiğiniz urunu kullanmayı bırakın.

Urunu kullanmayı bıraktıktan sonra, ciltte oluşan sorunlar devam ederse, bir cilt doktoruna gidin.

"Dermatolojik olarak test edilmiştir", hipoalerjenik", "doğal urunler icerir" gibi yazılara dikkat edin ve bu tur urunleri almaya calışın.

Alfa hidroksil asit (AHA) icerikli kremleri almadan once cildinizin kucuk bir bolumunde deneyin.

AHA icerikli urunler guneşin etkisini artırır. AHA icerikli bir urun kullanıyorsanız, guneşe mumkun olduğu kadar az cıkın. Mutlaka yuksek koruma faktorlu guneş kremi kullanın.

25 YAŞINDAN İTİBAREN KIRIŞIKLIKLARIN ONUNU KESİN
İfade kırışıklıklarına zamanında mudahale edilmezse derin kırışıklığa donuşmesi kolaylaşır. Turkiye Kozmetik Araştırmacılar Derneği Başkanı Dermatolog Dr. Ercin Ozunturk, ifade kırışıklıklarının cildin altında bulunan yuz kaslarının kasılmasıyla geliştiğini ve bunların yaşlanmanın on belirtisi olduğunu soyluyor. Her guluş, kaşların catılması, gozlerin kısılması once mikro kırışıklıklara ardından derinleşen izlere donuşuyor.

Mimik kırışıklıklar ceşitli yontemlerle tedavi edilebiliyor. Son zamanlarda en yaygını botoks. Ancak enjeksiyondan hoşlanmayanlar cok sayıda seceneği bulunan krem, solusyon veya serumdan yardım alabilirler. Uzmanlar, "25 yaşından itibaren mikro kırışıklıklara el koyun ve kremlerle derinleşmesinin onune gecmeye calışın" diyor.