Mide asidinin, anormal bir şekilde yukarı doğru cıkarak yemek borusuna ve boğaza gelmesi durumunda oluşan refluyu uzmanlar modern toplum hastalığı olarak niteliyor.

Reflunun beslenme duzeninin değişimiyle bağlantılı olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Dursun Buğra, 'Gunumuzde daha cok fast food, hızlı yemek yeme alışkanlığı, kotu yağlarla yapılan gıdaların tuketimi, aşırı cay, kahve icilmesi, kola, soda, bira gibi gazlı iceceklerin tuketilmesi, sigara alışkanlığının artması refluye zemin hazırlar. Tum bunlar mideden yukarıya doğru asit kacışını kolaylaştırıcı etkenlerdir' dedi.

Kotu beslenme alışkanlığı nedeniyle kiloların da artmaya başladığını belirten Prof. Dr.Dursun Buğra 'Kilonun biriktiği yer ise en sıklıkla karındır. Karında biriken fazla kilolar, yağ artışı midenin basıncını artırır, dolayısıyla mide icindeki yuksek basınctan, daha duşuk basınclı yemek borusuna doğru hem asidin hem de gıdanın kacışı kolaylaşmış olur ve bunlar da refluyu kolaylaştıran etkenlerdendir' diye konuştu.

Reflu tedavisinde sıklıkla kullanılan yontemin ilac tedavisi olduğunu belirten Prof. Dr. Buğra, tek başına ilac tedavisinin de yeterli olmayacağını hastanın da yardımının gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Dursun Buğra, yaşam tarzının mutlaka değiştirilmesi gerektiğinin altını cizerek, 'Kişinin kilo alımı, kotu beslenme, gazlı icecekleri icme, kahve ve sigara gibi olumsuz etkenlerden vazgecmesi gerekir' dedi.

Geceleri baş tarafın yukseltilmesi ve asit onleyici ilaclarla hastalığın yuzde 90'ının tedavi edilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Buğra, 'Tedaviden sonra yakınmaları tekrar ortaya cıkanlarda ya da ilac tedavisinden hic yarar gormeyenlerde ise cerrahi girişimler yapılabilir' diye konuştu