Turkiye'de 1 milyon kişi kalp yetmezliği hastası



Anadolu Sağlık Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertac Cicek, Turkiye'de kalp yetmezliği olan hasta sayısının bir milyona yaklaştığının tahmin edildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Cicek, kalp yetmezliğinin gun umuzde cok sayıda insanı etkileyen, tedavi edilmemesi halinde yaşam kalitesini ileri derecede bozan ve olumcul olabilen ciddi bir sağlık problemi olduğunu belirtti.
Cabuk yorulma ve nefes darlığıyla kendini gosteren kalp yetmezliğinin en basit olarak, kalbin vucudun metabolik ihtiyacını karşılayabilecek yeterli miktarda kanı pompalayamaması olarak tanımlanabildiğini ifade eden Cicek, gorulme sıklığının gun gectikce arttığını vurguladı.
Verilerin onumuzdeki 20 yılda kalp yetmezliğinin onemli bir sorun haline gelebileceğini gosterdiğini dile getiren Cicek, şu bilgileri verdi:
"ABD'de yaklaşık 5 milyon kalp yetmezliği hastası var ve ilerleyen yaşla birlikte bu sayı hızla artmaktadır. Turkiye'de kalp yetmezliği olan hasta sayısının bir milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir. En sık gorulen belirtiler, cabuk yorulma ve nefes darlığı, bobreklerin vucutta su ve tuz tutmasına bağlı odem ve kilo alma, kalp atımlarının hızlı ve duzensiz olmasıdır. Ancak bazı hastalarda cok ileri evrelere kadar belirtilerin gorulmeyebileceği unutulmamalıdır.


Kalp yetmezliği, kalp kasında harabiyete yahut da kalp kasının aşırı calışması ve yuklenmesine yol acabilen ceşitli hastalıklara bağl ı olarak ortaya cıkabilir. En sık gorulen nedenler koroner arter hastalıkları, yuksek tansiyon, kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp bozuklukları ve kronik bobrek hastalıklarıdır. Kalp yetmezliğinin gorulme sıklığı yaşla birlikte artar."

-TEDAVİ-

Kalp yetmezliği tedavisinin, oncelikle tanının konulması ve problemin analizi ile başladığını; ilk evrelerde risk faktorlerinin ortadan kaldırılması, ilac tedavisi, beslenmenin duzenlenmesi, yaşam bicimi değişikliklerinin onerildiğini anlatan Cicek, şunları kaydetti:
"Beslenmenin tedavide onemli bir yeri vardır ve tuzlu yiyeceklerin kısıtlanması, lifli ve potasyumdan zengin besinlerin tuketilmesi, rafine şeker, doymuş yağlar ve kolesterolun kısıtlanması, alkol tuketiminin kontrol altına alınması, sigaranın bırakılması gereklidir. Daha ileri evrelerde altta yatan nedene yonelik cerrahi girişimler (koroner by-pass cerrahisi, kapak ameliyatları gibi) onerilebilir. Son aşamada kalp nakline kadar giden farklı tedavi alternatifleri vardır." (alinti,,,netgazete)